Hlavní navigace

Největšími spammery jsou Američani

20. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Spamů a internetových útoků každoročně přibývá a nezdá se, že by se měl trend v nejbližších letech změnit. Mnoho lidí se domnívá, že hlavními viníci pocházejí z Asie, případně východní Evropy. Opak je ale pravdou a na špici žebříčku jsou zcela jiné oblasti. Kdo je největším spammerem? Spojené státy americké.

Spam je celosvětový problém a analytici už několik let upozorňují na jeho vzrůstající tendenci. Předkládají nám katastrofické scénáře, na jejichž konci je obvykle totální zkáza e-mailu jako takového. Před časem jsme se ještě mohli takovým prognózám pošklebovat a považovat je za další vizionářské excesy, kterých je internet plný.

Bohužel se zdá, že v tomto případě se všechny předpovědi začínají pomalu, ale jistě naplňovat a situace je čím dál horší. Následky nese především uživatel, kterému se denně plní schránka nesmysly, o které nemá nejmenší zájem. Může prosit, hrozit, spílat, ale spammeři jsou neúprosní. Denně chrlí miliardy a miliardy nevyžádaných mailů do celého světa.

Historie

Spam je starý téměř jako internet sám a běžnou součástí elektronického života se stal už poměrně dávno. Přesto je zajímavé se podívat na některé historické případy rozesílání spamů. Tedy pokud můžeme z dnešního pohledu směšně malé aktivity považovat vůbec za spam.

Světové zdroje uvádějí, že první historický spam byl odeslán už v roce 1978 a směřoval tehdy na všechny e-mailové schránky na východním pobřeží USA. Bylo jich tehdy ovšem jen 600.

Z technického hlediska se i při tak malém množství jedná skutečně o rozesílání nevyžádané pošty. První opravdu masivní spamming byl ale zaznamenán až o mnoho let později, a to v roce 1994. Jednalo se o mail, který byl zaslán do více než 6000 newsových skupin a dorazil tak všem jejich účastníkům, kterých bylo dohromady několik milionů.

Od té doby se vše jen stupňovalo a zhoršovalo. Mnoho lidí začalo předvídat e-mailu černou budoucnost. Našli se ale i tací, kteří tvrdili, že spam bude poměrně rychle vyhlazen a zapomenut.

Ještě před čtyřmi lety se tvářili někteří „odborníci” velmi optimisticky. Enrique Salema, ředitel společnosti Brightmail, například tvrdil, že během tří let bude spam kompletně odfiltrován a zahyne na úbytě.

V současné době připadá na spam cca 50 % veškerého e-mailového provozu a lze očekávat, že jeho objem vzroste až na cca 65 % během několika málo měsíců. Mezitím však již výrazně vzroste nasazení protispamových filtrů, snad i příslušných zákonů, a tak by mělo poté množství spamu začít rychle klesat. Podle pana Salema pak klesne míra spamu až pod přijatelných 5 %, kdy již přestane být důležitým tématem.

Článek Spam: co nás čeká a nemine? (18. 6. 2003)

Mimochodem přibližně ve stejném období přišel s obdobnou myšlenkou také Bill Gates. V roce 2003 ještě tvrdil, že problém nevyžádané pošty bude „vyřešen do roku 2006”. Jak vidno, zatím se tak skutečně nestalo a trend tomu nenapovídá.

Současnost

Aktuální situace je z technického hlediska naprosto kritická. Podle aktuálních čísel tvoří v současné době užitečná pošta méně než 30 procent veškeré e-mailové komunikace. Velká většina mailů je tedy nevyžádaných.

Objevila se samozřejmě řada různých antispamových řešení, která se více či méně úspěšně snaží poštu filtrovat a nechávat uživateli ve schránce jen „to pravé”. Situace je ovšem stejně bezútěšná jako v případě virů, mallware, spyware a podobně. Uživatelé většinového operačního systému si již také zvykli na permanentní běh antiviru, odstraňovače spyware a podobně.

Analogie s viry je více než na místě, protože i v případě spamů probíhá lítý boj mezi tvůrci filtrů a rozesílateli. Zatímco první jmenovaní se snaží napsat co nejlepší software, který „chytí” co nejvíce spamů, druhá skupina vymýšlí, jak by filtry co nejvíce obešla a tím i doručila maximální množství mailů.

V poslední době se také objevuje řada staronových technik, které mají v úspěšném šíření nevyžádané pošty napomoci. Mezi ty nejčastější v současné době patří obrázkový spam. Na ten nezabírá klasická filtrace podle klíčových slov a je potřeba nasadit sofistikovanější filtrační systémy, které ovšem velmi silně zatěžují poštovní servery. Obrázkových spamů je v současné době asi polovina a bude hůř.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

I objemy spamů stále rostou, v porovnání se stavem před rokem koluje po internetu v současné době téměř dvakrát více spamů. Statistiky jsou v tomto případě velmi vypovídající a vyplývají z nich poměrně neuvěřitelná čísla.

Podle skupiny Messaging Anti-Abuse Working Group, která se zabývá právě měřením nad e-mailovými schránkami z celého světa, je v současné době (čísla z února 2007) rozesláno přes 90 miliard spamů denně. Růst dokládá poměrně přesvědčivě následující graf, který zřejmě nevyžaduje komentář. (Modrá čára je samozřejmě odhad.)

Graf - spam

Pokud se tedy nic zásadního nestane, zřejmě se bude situace i nadále zhoršovat. Jen pro zajímavost: Podle Steva Ballmera dostane Bill Gates více než čtyři miliony mailů ročně a drtivou většinu z nich samozřejmě tvoří spam.

Kdo za tím stojí?

Výzkumů na toto téma proběhlo skutečně hodně a existuje několik různých verzí. Obecně lze říci, že výsledek silně závisí na metodice měření. Potíž je totiž v tom, že spam může být odesílán z jedné strany planety skrze počítače pracující úplně někde jinde.

Podle společnosti Sophos vypadá úvodní desítka zemí s největším množstvím spammerů takto:

  1. USA
  2. Čína
  3. Jižní Korea
  4. Francie
  5. Španělsko
  6. Polsko
  7. Brazílie
  8. Itálie
  9. Německo
  10. Spojené království

Projekt Spamhaus ovšem uvádí jiné pořadí:

  1. USA
  2. Čína
  3. Rusko
  4. Spojené království
  5. Japonsko
  6. Jižní Korea
  7. Německo
  8. Kanada
  9. Nizozemí
  10. Hong Kong

Podle Internet Security Systems, divize společnosti IBM, zase mezi největší „škůdce” patří USA, Španělsko a Francie.

Žebříčky se skutečně zásadně liší. Srovnáme-li je, všimneme si několika zásadních věcí:

root_podpora

  • Většina zemí je západních
  • Jedná se o vyspělé zěmě
  • Mnoho států je evropských
  • Na prvním místě je vždy USA

Spojené státy americké se v každém případě drží na špici žebříčků, a to žebříčků nejen spamových. Podle nedávno zveřejněné zprávy společnosti Symantec je USA největším producentem počítačové kriminality na světě.

Symantec ve své zprávě uvádí: „Ve druhém pololetí roku 2006 pocházela z amerických počítačů asi třetina všech počítačových útoků na světě. To z USA dělá nejúrodnější líheň spamu, phishingu a nebezpečného kódu. Spojené státy tak hravě přeskakují Čínu, která vytváří 10 procent útoků, i Německo, ze kterého pochází asi 7 procent útoků.”

Kolik spamů denně dostanete?

  • do deseti
    54 %
  • do padesáti
    22 %
  • do stovky
    13 %
  • několik stovek
    8 %
  • tisíce
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.