Hlavní navigace

Netflix a YouTube snižují kvalitu videa v Evropě, vychází LMDE 4

22. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

COVID-19 Autor: JHU
FuryBSD 12.1 s Xfce a KDE, Microsoft s AMD a Nvidií představil DirectX 12 Ultimate, dopad COVID-19 na polovodičový průmysl, Facebook a Google jednají s vládou USA o lokalizaci uživatelů kvůli COVID-19.

FuryBSD 12.1 k dispozici s Xfce a KDE

Nová verze desktopově zaměřené varianty FreeBSD vychází z verze 12.1 a obsahuje aktualizace z posledních měsíců. Na výběr jsou obrazy s desktopem Xfce 4.14 a KDE 5.17. Instalační obrazy také přináší aktualizace řešící chyby nahlášené komunitou, některé žádosti o vylepšení a také pull requesty od členů komunity. Jedním z vylepšení na žádost komunity je například přidání uzavřeného ovladače Nvidia.

Netflix a YouTube snižují kvalitu videa v Evropě

Kvůli opatřením vůči šíření COVID-19 v celé Evropě požádala Evropská komise největší provozovatele služeb streamovaného videa, aby ulevili ze své zátěže internetových linek v Evropě. Obecně komisař Thierry Breton požádal o snížení kvality videa na SD tam, kde HD není nutností

Netflix požadavku vyhověl tím, že v Evropě dočasně na příštích 30 dnů snižuje datový tok videí, průměrně to odhaduje na –25 %. Celkem logicky Netflix nevolí pokles na SD rozlišení. Za prvé primárně staví na tom, že poskytuje FullHD, resp. UltraHD kvalitu včetně podpory HDR. A za druhé, kodeky jako x264 či dokonce x265 nejsou v nižších rozlišeních tak efektivní jako v HD a vyšších. V poměru kvality videa a velikosti dat tak nemusí setrvání na HD představovat problém.

Dalším, kdo snižuje datové přenosy, je samozřejmě YouTube. Zde se celkem logicky s ohledem na velikost katalogu a rozličnost typu nahraných médií nedá očekávat, že by Gogle vše překódoval, takže YouTube mění své chování následovně: po potřebnou dobu bude výchozí kvalitou videa, kterou YouTube divákovi v Evropě nabídne, jen 480p. Divák ale bude mít zachovánu možnost přepnout na vyšší kvalitu.

Dalším velkým poskytovatelem obsahu, který Evropě vyhoví, je služba Amazon Prime.

Microsoft spolu s AMD a Nvidií představil DirectX 12 Ultimate

Nvidia má svůj raytracing. Microsoft má svoje DirectX 12. A Sony i Microsoft v příští generaci herních konzolí Xbox Series X a Playstation 5 použijí GPU od AMD. Z toho vyplývá jediné možné: DirectX 12 Ultimate je tu proto, aby do světa DirectX implementovalo podporu raytracingu. Ultimate ale přináší i pár dalších optimalizačních technologií.

DirectX 12 Ultimate je zejména o tom, že vývojáři mají nové možnosti a mohou využívat infrastrukturu pro raytracing shadery, nový raytracingový scheduler či dále Variable Rate Shading, Mesh Shadery a Sampler Feedback přejímající některé ideje ze světa video komprese. Více Nvidia ve videu a AMD ve své ukázce.

 

COVID-19 bude mít velký dopad na polovodičový průmysl

IDC se pokusila propočítat dopad současné pandemie a celosvětově nasazovaných omezení na průmysl polovodičových výrobců. Jde samozřejmě o důsledky výpadků v dodavatelských řetězcích, ztráty důvěry trhu i menší míru nákupů řadovými zákazníky. Řešení spatřuje v soustředění firem na dlouhodobější projekty jako HPC, IoT a 5G.

Riziko výrazného dopadu na polovodičový průmysl odhaduje na 80 % v letošním roce, o před pandemií očekávaném 2% růstu si tak nejspíš můžeme nechat jen zdát, spíše to vypadá dle jednoho ze scénářů (s pravděpodobností 54 %) na 6% meziroční pokles. Finanční dopad by mohl být na úrovni téměř 26 miliard USD. Rovnice ale pořád obsahuje příliš mnoho proměnných.

Facebook a Google jednají s vládou USA o použití lokalizace uživatelů kvůli COVID-19

Dle Washington Post vyjednává americká vláda s předními IT korporacemi, které mají k dispozici přístup k lokalizaci uživatelů svých produktů služeb, aby tato data poskytovaly pro využití v boji s COVID-19. Tato data by předtím byla patřičně anonymizována a agregována, nešlo by tak o přímé sledování konkrétních osob, ale o obecnější analýzy šíření infekce a vyhodnocování rizik. Jak Facebook, tak Google tato jednání s vládou potvrdily. Projekt je ale prý v raném stádiu. Google se stále nerozhodl, zdali se jej zúčastní. Facebook již pomáhá vědcům a neziskovkám v mnoha zemích ve tvorbě map sloužících k prevenci šíření viru.

CS24_early

Linux Mint Debian Edition 4 je venku

Čtvrté vydání Mintu postaveného přímo na Debianu (nikoli Ubuntu) je na světě. Základem distribuce je Debian 10 Buster, což spolu s dalšími vylepšeními pro Mint v této verzi LMDE4 znamená podporu UEFI SecureBoot, automated partitioning pro LVM, podporu NVMe, podporu Btrfs subvolumes a šifrování celého disku (šifrování domovského adresáře také umí) atd.

Oproti holému Debianu přidává tento LMDE4 automatizovanou instalaci ovladače Nvidia či aktualizací mikrokódu CPU a balíčků firmwarů. Další vylepšení kopírují mnohé, co přinesl standardní Linux Mint 19.3 v závěru loňského roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.