Hlavní navigace

Vše je jenom Linux: NewDeal

2. 2. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes na chvíli opustíme vody volného softwaru a podíváme se na komerční operační systém NewDeal. A nejen to.

Jak jsem se zmínil již v úvodu našeho seriálu, opustíme občas vody volného softwaru a podíváme se na opravdu vyjímečné kousky ze světa komerce. NewDeal jsem vybral z jednoho prostého důvodu: jedná se o grafický operační systém běžící velmi svižně již na počítačích s procesory 286 a skutečný „odvaz“ zažijete i na třiosmšestce. NewDeal není tak úplně samostatným operačním systémem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přestože ke svému chodu potřebuje systém DOS (teď mne, milí linuxáci, nekamenujte), nedá se označit za jeho pouhou nadstavbu. Používá vlastní přístup k systému souborů podporující dlouhé názvy včetně diakritických znamének, používá dokonce i vlastní systém při přístupu k hardwarovým komponentám počítače. Ano, dalo by se říci, že systém DOS slouží jen jako zavaděč – zavede jádro systému do operační paměti a uloží se k ledu, aby byl opět k dispozici po ukončení práce se systémem NewDeal.

NewDeal není vůbec novým systémem. Za novým názvem se skrývá dřívější systém Geos, velmi známý ve Spojených Státech a Velké Británii a velmi rozšířený v raných dobách osobních počítačů. Přestože v době uvedení na trh operačního systému byly Windows 3.0/3.1 jeho přímým – a nesrovnatelně horším – konkurentem, nikdy nezískal takový úspěch, jaký by si zasloužil. Marketing prostě prodává víc než kvalita provedení a tak se Geos – díky svým minimálním hardwarovým nárokům – stáhnul jen do oblasti kapesních počítačů. Za všechny jmenujme například Nokii Communicator, na které běží právě Geos ve verzi 3.0. V české republice se GeOS prodával poměrně dobřa a vznikl i balík pro jeho počeštění, který lze využít i pod systémem NewDeal. Společnosti NewDeal Inc. Odkoupila práva na Geos a začala jej dále vyvíjet sama – především pro low-end počítače a set-top boxy.

NewDeal je k dispozici v několika balících: StartSuite, WebSuite, SchollSuite. StartSuite je k dispozici zdarma ke stažení na domovských stránkých výrobce a má jediné omezení – nejdou do něj doinstalovat další programy, kterých je k dispozici několik set. Součástí tohoto balíku je textový editor s velmi pokročilými funkncemi (srovnatelný tak s Lotus Ami-Pro nebo StarWrite 3), kvalitní a rychlý tabulkový kalkulátor, i na 286 plně použitelný webový browser včetně podpory novějších standardů, emailový klient, průvodce připojením k internetu a několik dalších nástrojů běžných v základních baleních operačních systémů. Balík WebSuite obsahuje navíc ještě editor HTML stránek a FTP klienta, balík SchollSuite je jeho levnější variantou určenou především – jak název napovídá – studentům. Jak je to s podporou hardwaru? Jak jsem si již řekli, NewDeal běží (a je použitelný!) na každém počítači s procesorem 286 a vyšším a s operační pamětí min. 640kb. Přestože paměťové nároky jsou minimální, jsou 2 MB výhodou a při 4 MB a výše již systém téměř nic nebrzdí. Pro připojení k internetu lze použít jakýkoli Hayes kompatibilní modem, pro připojení místní sítí dokáže využít dosový (například novelovský) ovladač. Grafická karta může být Hercules, EGA, VGA nebo VESA kompatibilní. S poslední jmenovanou dosáhnete rozlišení až 1600×1200 bodů při šestnácti bitové barevné hloubce!

CS24_early

NewDeal by si mohl najít své místo například ve školách nebo jiných institucích, kde se doposud používají jako pracovní stanice pro přístup k Internetu bezdiskové počítače s MS Windows 3.1 v kombinaci s novelovskou sítí. Výkon těchto stanic nedostačuje pro plnohodnotné použití webu (když Explorer 3.0 z dvaceti stanic s Windoze swapují na jeden síťový disk jde veškerý výkon do háje). A StartSuite, který je k dispozici zdarma, by si i přes své omezené možnosti rozšiřování zde jistě našel své místo.

A přístě se vrátíme zpět k freewarovým systémům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku