Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 12. 2004)

22. 12. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme mimo jiné falešné emaily, textový Quake, konzolový program pro zpracování audia a sen korpusových lingvistů.

Pokud jste velkým fanouškem filmů Nepřítel Státu, Síť nebo špionážních dramat z pera Toma Clancyho, jste přesně osoba, která si oblíbí Ghost In The Mail. Nastavíte si SMTP server, falešný podpis a nic netušícímu adresátovi zašlete mail, na který se nedá odpovědět pomocí tlačítka Respond. Celý program je velmi jednoduchý a s jeho používáním určitě nebudou problémy.

A teď něco co není pro slabší povahy a pro lidi s náchylností k epilepsii. Textový Quake se ve světě Linuxu stal už pomalu legendou. Nejedná se o nic menšího než o přenesení výstupu enginu hry Quake do znaků standardní ASCII znakové sady, což má dva důsledky. Jednak jde hru hrát v terminálu bez podpory framebufferu a druhak hrozí nebezpečí, že po krátké hře nebudete schopni se pohybovat v normálním prostoru. Vyzkoušejte na vlastní nebezpečí.

Děláte-li s multimédii, jistě znáte cenu univerzálních utilitek schopných práce s širokou paletou formátů. Imponuje-li vám navíc jednoduchost příkazové řádky, oceníte SoX. Má unifikované rozhraní a počet formátů, se kterými umí pracovat, se počítá na desítky. Navíc běhá na čemkoliv, co umí POSIX, což oceníme zejména my Jablíčkáři.

Znáte Karambu? Jednoduché pythonovské rozhraní pro tvorbu všemožných appletů na plochu. Kdo se kdy pokusil rozběhat Karambu pod Gnome, respektive Metacity, narazil na množství problémů, které většinu méně otrlých jedinců odradilo. Adesklets jsou Karambou pro Gnome. Vývoj je sice zatím v počátcích a fungujících deskletů, jak se těmto speciálním appletům začalo říkat, je dosud k dispozici omezené množství, ale projekt zatím běží jenom kolem dvou měsíců, takže se mnoho věcí jistě ještě změní. Možná se dočkáme i podpory deskletů z Karamby.

CS24_early

Jestli víte o schopnosti Firefoxu převádět text vytažený z HTML přes schránku do rozumné podoby, dovedete si představit, co asi dělá Vilistextum, jen mnohem lépe. Dovede ze zadané stránky vytáhnout odkazy a zobrazit je na konci dokumentu jako reference, rozumí tagům LI a UL a vůbec všemu. Dá se využít, mimo jiné, třeba k vytažení relevantních dat z mnoha webových stránek, což oceníte, hlavně až budete psát nějakou ročníkovou práci či podobné zvěrstvo a budete nutně potřebovat sehnat relevantní data v nějaké jednotné podobě. Vilistextum si rozumí s HTML verze 3.0 a vyšší a xHTML verze 1.0.

Kdo kdy používal nějakou pokročilou myšku pod Windows, ví, čeho všeho jsou schopné ovladače podobného zařízení. Jednou z velmi často zahrnovaných schopností je rychlý spouštěč aplikací. Jednoduchý prográmek prostě čeká, až stisknete vybrané tlačítko, a když k tomu dojde, vyskočí miniaturní nabídka s ikonkami vybraných programů. Pokud chcete tuto utilitku používat i pod Linuxem, určitě si oblíbíte Apwal. Je napsaný v GTK a C, určený je primárně pro GNOME, ale lze ho provozat i v KDE. Tak, tady máte GNOME aplikaci, já jsem z obliga. :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku