Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (28. 6. 2006)

28. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme novou verzi Cedegy s velkou novinkou, zajímavý plugin na tvoření velkých textur z malých předloh, zajímavé opatření proti nepříjemnému spamu a program na správu testů pro učitele a studenty. Na konci samozřejmě nebude chybět blbinka.

Cedega

Pro úplné nováčky: Cedega (5.2) je klon Wine zaměřený na hry a opravdu si v něm zahrajete většinu her určených pro Windows včetně těch úplně nejnovějších.
V nové verzi Cedegy je možné opět spouštět programy z příkazové řádky, ale největší novinkou je přítomnost Games Disc Database (GDDB). GDDB je obdobou CDDB známé z audio disků. Zatímco CDDB vám umožní získat názvy skladeb k vašemu CD, tak GDDB vám umožní získat speciální nastavení pro vaši hru. V Cedeze je totiž množství parametrů, které lze zapínat a vypínat a které mají významný vliv na běh her. A to by teď mělo být u her přítomných v GDDB naprosto automatické. Na zástupce v menu se nyní nastavení aplikuje v pořadí: vaše globální nastavení, profil hry z GDDB a nakonec vaše specifické nastavení pro daný program.

cedega

Cedega

Gimp Texturize

Texturize (2.0) je plugin do GIMPu. Cílem tohoto pluginu je vytvořit velkou texturu z malého obrázku. Ovšem nikoliv takto:

texturizebad
Ale spíše takto:
texturize
Určitě se podívejte na ukázky. Osobně mě nejvíce zaujala textura vyrobena z řeckého textu, který i ve větší verzi vypadá naprosto konzistentně.

Distributed Checksum Clearinghouse

Distributed Checksum Clearinghouse (DCC) (1.3.38) je jedno z mnoha antispamových řešení. Vychází ze zajímavé myšlenky: pokud by si mohli uživatelé vzájemně porovnat svoje emaily, pak by mohli zjistit, že některý email už dostalo např. tisíc uživatelů a že se zřejmě jedná o spam. DCC klienti spočítají kontrolní součet zprávy a odešlou jej na DCC server (buď vlastní nebo některý z veřejných) a ten odpoví celkovým počtem uživatelů, kteří už daný email dostali. Klient se podle vlastního prahu a white listu rozhodne, zda email pošle dál. Na celou transakci je potřeba jeden UDP datagram o velikosti cca 100 bytů. Pokud byste chtěli provozovat vlastní DCC server, tak počítejte s tím, že by měl být napojen na ostatní DCC servery (alespoň 4) a s každým si denně vymění informace o kontrolních součtech o velikosti cca 100 MB. Kontrolní součet není dělán z celé zprávy, to by nemělo smysl, ale je počítan fuzzy algoritmem. Takže i když je zpráva trochu jiná, bude mít stejný kontrolní součet.

TCExam

Pokud učíte (a zkoušíte), tak se vám určitě bude líbit TCExam (3.0.16). Jedná se webové rozhraní (PHP na mySQL nebo PosgreSQL) umožnující komfortně vytvářet, provádět a kontrolovat testy. Otázky mohou být buď výběr z možností (jedna nebo více správně), nebo může být odpovědí volný text. Výsledky je možné zobrazovat hned po testu uživateli, pouze otázky s volným textem je potřeba zkontrolovat osobně a určit, kolik bodů student za otázku dostane. Test je možné provádět na počítači – samozřejmostí je přístup pod heslem a omezení časem, ale můžete omezit i IP adresy, z kterých je možné se připojit. Ovšem i pokud máte rádi klasický papír a tužku, tak vám může TCExam pomoci. Můžete si nachystat seznam otázek a pak si nechat vygenerovat test o deseti otázkach a jedním kliknutím vytvoříte PDF, které si vytisknete. Pokud uživatelé zadali své emaily, je možné jim výsledky poslat automaticky emailem.

CS24_early

tcexam

TCexam

Bullshit Bingo

Před každou poradou, konferencí nebo schůzkou si nechte vygenerovat herní lístek a vždy když uslyšíte příslušné slovo, udělejte na poli křížek. Vždy, když budete mít pět křížků vedle sebe horizontálně, vertikálně nebo diagonálně, postavte se a hlasitě zakřičte „To jsou kecy!”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.