Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (29. 11. 2006)

29. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak by se dala vylepšit schránka v GNOME, ukážeme si pěkný KDEčkový panel a la Mac a dostaneme drag & drop i do příkazové řádky. V druhé části nás pak čeká jeden webový prohlížeč, zajímavý P2P klient a jedna blbinka.

Glipper

Clipboard, neboli schránku, používá asi každý. Je to velmi užitečný pomocník pro kopírování textu a vůbec všeho možného, ale i schránka má svá úskalí. Nejednou se mi stalo, a určitě nejsem sám, že jsem si text uložený ve schránce „přepsal” něčím jiným, což u již zavřeného dokumentu minimálně zamrzí.

Tento neduh, nebo spíše vlastnost, velmi pěkně řeší GNU aplikace pro GNOME jménem Glipper. Data uložená ve schránce si nepřepíšete už jen proto, že si Glipper pamatuje více věcí, které jste do schránky pojali. Když už náhodou k „nehodě” s přepsáním dojde, není nic snazšího, než si pomocí tray ikony v liště a následného menu vybrat správnou aktivní položku ve schránce a umístit ji na správné místo. Glipper je malá neobtěžující aplikace, která dokáže ušetřit čas.

Glipper

KsmoothDock

Těžko říct, čim GUI Mac OS přitahuje celou řadu uživatelů, ale pokud patříte mezi ně a zároveň máte rádi na svém linuxovém desktopu KDE, můžete vyzkoušet prográmek jménem KsmoothDock.

KsmoothDock je KDEčkovou náhražkou klasického spouštěcího panelu a panelu úloh v jednom, jak je známe z Mac OS. Ikony pěkně nabírají na objemu podle pozice myši a také přibývají podle aktuálně spuštěných programů. Nejedná se o první program tohoto typu, který jsem již viděl a minimálně jeden jsem již zařadil do sklizně, ale troufnu si říct, že zatím patří mezi ty graficky nejpříjemnější. V KDE mu není moc co vytknout, ale horší je to jinde. V GNOME nebo Xfce mi při oťukávaní nekompromisně padal již při pokusu o spuštění.

KSmoothDock

Dragbox

Dalším zajímavým pomocníkem pro GNOME je Dragbox. Terminál v GNOME 2.16 sice již získal podporu drag & drop, a tak není nic snazšího než např. z Nautila myší přetahovat soubory přímo do terminálu. Obráceně už je to ale horší, takže pokud patříte mezi vášnivé „klikače”, kteří ovšem nepohrdnou ani řádkou, měli byste vyzkoušet právě Dragbox.

Dragbox přijde vhod, když potřebujete myší zpracovat nějaký výstup z příkazové řádky, např. nalezené obrázky editovat v GIMPu. Pokud je obrázku více nebo jsou moc veliké, nemusí byt vhodné je nechat otevřít všechny najednou, ale nic nebrání v tom si je nechat otevřít v Dragboxu a pak si je pohodlně přetahovat do GIMPu. Možná to nebude aplikace úplně pro každý den, ale má něco do sebe.

Dragbox

Hv3

Firefox měl být sice odlehčenou variantou Mozilla Suite, ze které se nakonec vyklubal Seamonkey, ale s tou lehkostí to asi nebude až tak horké. Konqueror sice vypadá docela povedeně, ale jen v KDE a Opera je „jen binárka zdarma”. Dillo je lehké až moc a Amaya má k dokonalosti taky velmi daleko.

Na dokonalý prohlížeč jsem sice bohužel nenarazil, ale Hv3 neboli Html Viewer 3 postavený na Tkhtml stojí minimálně za zkoušku. Měl by si poradit s HTML 4.01, XHTML 1.1 a CSS 2.1 a dokonce projde i Acid2 testem. Působí příjemně rychlým dojmem a většina webu se v něm dá normálně používat. Docela bych si jej dokázal představit na nějakém starším počítači, kdyby nebylo zádrhele s diakritikou. Nebádal jsem, do jaké míry se jedná o řešitelný problém, ale čeština mu bohužel příliš nevoní, a tak nejspíš zůstane patrně jen u toho podívání, ale i tak se jedná o docela zajímavý kus kódu.

(Poznámka šéfredaktora: Zkusil jsem a v Debianu testing funguje s diakritikou naprosto bez problémů.)

Hv3

NyFolder

Že by bylo P2P sítí a různých jiných způsobů, jak sdílet data, málo, se říct nedá, ale to neodradilo autora od vlastního řešení. NyFolder, jak se tento program jmenuje, je napsán pomocí C#/GTK# a měl by fungovat kromě Linuxu, který mohu potvrdit, i ve Windows a v MacOS. Šířen je pod GPL.

CS24_early

NyFolder není „typickým” p2p klientem, kde všichni vidí vše nesdílené, ale ani klasickým kopírováním přes IM klienty. NyFolder docela šikovně kombinuje obojí, a tak sdílený obsah vidí jen vybraní jedinci, ale stahování je v jejich režii. Zároveň je však zachována jednoduchost a není třeba nic složitě konfigurovat jako u serveru. Velké iluze o rozšíření si nedělám, ale za zmínku stojí.

NyFolder

Amor MD2

A na závěr zase jedna blbůstka. Amor MD2 je jedna z těch aplikací, která vám mezi okna pro rozptýlení pošle nějakou tu postavičku. Zde se vám po okně může procházet potvora z Quake 2 či Homer Simpson.

Amormd2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.