Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (29. 12. 2004)

29. 12. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Po vánocích razantně klesl počet nově vydaných verzí, takže se podíváme, co z toho mála stojí za povšimnutí.

Oddělení sazeniček

ezUserManager (1.0) je PHP skript spravující .httpasswd soubory. Skript poskytuje formulář pro přihlášení, zaslání zapomenutého hesla a správu uživatelů. Po přihlášení může být odeslán e-mail pro kontrolu zadaného e-mailu a administrátor musí uživatele schválit a kliknutím na odkaz se automaticky vytvoří nový .httpasswd soubor. Informace o uživateli (IP adresa, nezašifrované heslo, e-mail) se ukládají do MySQL datáze.

Oddělení živé sklizně

Dnes už existuje mnoho Live CD distribucí linuxu. Mnohé z nich vám dovolí i změnit některé vybrané soubory a jen velmi málo distribucí si tyto změny pamatuje jinde než v RAM disku (takže spíše nepamatuje). Pokud vím, tak jedině ATmission LiveCD vám dovolí změnit libovolný soubor na CD. Dokonce můžete nainstalovat nové RPM balíky a spouštět vlastní programy/démony při startu. Změny se uchovávají ve speciálním souboru v kořenovém adresáři na disku (podporován je Linux i DOS/Windos), případně na USB klíčence.

Oddělení vzrostlých rostlin

Krátce po sobě vyšly dvě nové verze programu listener (0.8). Listner asi najde největší uplatnění při zabezpečení místností. Program naslouchá skrz zvukouvou kartu v místnosti, a pokud zjistí nějaký zvuk, začne okamžitě nahrávat až do doby, než se v místnosti opět rozhostí ticho. Poslední verze umožňuje zpracovávat nezávisle levý i pravý kanál sterea, takže s jednou zvukovou kartou můžete monitorovat dvě místnosti. Nahraný zvuk můžete též nově modifikovat externími filtry a stanovit maximální délku nahrávání.

Asi před půl rokem jsem hledal program pro zálohování disků. Myslel jsem si, že moje požadavky jsou skromné: jednoduché ovládání z příkazové řádky a nejlépe cronem (tj. vylučuje i ncurses), kopírování na vzdálený stroj pomocí ssh, alespoň o něco lepší parametrizace, co se má a nemá zálohovat, než má tar a dumpfs, pokud možno nezávislé na filesystému a možnost obnovit i jednotlivý soubor resp. adresář. Jak se ukázalo, požadavky nebyly tak skromné, a nakonec jsem tehdy skončil u dumpfs a několika vlastních skriptů v bashi. O to víc mě minulý týden potěšil nález programu hdup (2.0.1), který splňuje všechny jmenované vlastnosti. Jsem z toho opravdu nadšen.

Oddělení sklizně kombajnem

Po několika RC vyšla na vánoce nová verze ELinks (0.10.0), která přináší základní podporu CSS a velmi jednoduchého Javascriptu, volný pohyb kurzorem, modální formuláře, vylepšenou dokumentaci, perlové skriptování. Vyšel nový kernel (2.6.10).

root_podpora

Oddělení znuděných programátorů

Nejříve jsem koukal na MegaTunix (0.6.3) trochu nevěřícně a myslel jsem, že v popisu je použita hantýrka tuningářů počítačů… Ne, opravdu se jedná o program pro tuning aut. A jestli jsem si to dobře přeložil, tak se tam objevují termíny jako obohacování paliva při různých teplotách, složení výfukových plynů, elektronické vstřikování… Ojojoj, nerozumím tomu vůbec, k tomu se přiznám bez mučení. No snad je mezi vámi nějaký linuxák a tuningář zároveň…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.