Hlavní navigace

Novinky v chystaném Firefoxu 3.0

7. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Je tomu už rok a půl, co byl uvolněn Firefox 2.0, aktuálně stabilní verze tohoto webového prohlížeče. Po tu dobu vývojáři nespali a postupně pro nás připravovali verzi 3.0, která pomalu přichází na řadu. Novinek je pro koncového uživatele opravdu hodně, takže si je pojďme postupně všechny představit.

Základní informace

Firefox 3.0 oproti předchůdcům provází delší vývojový cyklus. Zatímco mezi verzemi 1.0, 1.5 a 2.0 byl vždy přibližně roční rozestup, tentokrát se vývoj oproti původním odhadům protáhl přibližně o polovinu. Důvodů by se patrně našla celá řada, ale mezi hlavní patří množství realizovaných změn a práce na nové verzi renderovacího jadra Gecko, které se ve Firefoxu stará o vykreslování webových stránek a pohání i samotný Firefox.

S připravovanou novou verzí renderovacího jádra částečně souvisí i změny v minimálních softwarových konfiguracích, na kterých bude možné Firefox 3.0 provozovat. Nejedná se o žádné dramatické změny. Firefox 3.0 nebude nově možné provozovat na Microsoft Windows starších než Windows 2000, tj. na těch verzích, které Microsoft již nepodporuje, a uživatelé Mac OS X budou potřebovat Mac OS X 10.4 a vyšší (oproti dřívějšímu 10.2 či vyšší).

Dost ale bylo obecných informací, pojďme se podívat na konkrétní novinky, s kterými Firefox 3.0 přichází. Vzhledem k jejich rozsahu jsme jejich přehled rozdělili do dvou článků.

Vzhled a integrace se systémem

Patrně první věc, které si uživatel po přechodu na Firefoxu 3.0 všimne, je nový vzhled aplikace. Až do verze 2.0 bylo zvykem, že aplikace s každou novou verzí alespoň trochu upravila vzhled s tím, že vzhled aplikace byl na všech oficiálně podporovaných systémech (Linux, Windows a Mac OS X) stejný. To však vadilo zejména na Mac OS X, kde prohlížeč vůči vzhledu jiných aplikací vypadal poněkud cize. To se s verzí 3.0 mění.

Firefox 3.0 nově přizpůsobuje svůj vzhled systému, na kterém běží. V Linuxu to v praxi znamená, že ikony aplikace se mění dle nastavení motivu vzhledu v GNOME. Zbývající ikony aplikace mají většinou standardní vzhled, protože ne každá použitá ikona má v použitém motivu ekvivalent.

Firefox 1
Firefox 2

Pokud provozujete Firefox 3.0 na Microsoft Windows, získáte rozdílný vzhled aplikace ve Windows Vista a Windows XP (resp. Windows 2000). Patrně k největší „revoluci“ došlo na Mac OS X, kde je kompletně nový motiv vzhledu, jenž zapadá do vzhledu ostatních aplikací.

Firefox 3
Firefox 4

U Firefoxu 3.0 běžícího na Mac OS X došlo ještě k další viditelné změně, a tou je nový nativní vzhled formulářových prvků na stránkách. Nejlépe je vše vidět na konkrétní ukázce, kde je rozdíl vidět na první pohled.

Firefox 5
Firefox 6

V Linuxu Firefox 3.0 nově používá nativní tiskový dialog GNOME, který poskytuje více možností tisku než vlastní dialog obsažený ve Firefoxu 2.0.

Firefox 7

Pro řadu lidí kontroverzně působí nový prvek „keyhole“ (těžko se hledá český ekvivalent) pro procházení historie. Jedná se vlastně o spojení tlačítka pro přechod zpět a vpřed spolu s jednotnou rozbalovací nabídkou pro přechod na některou z předchozích či následujících stránek. Se sjednocenou nabídkou pro přechod zpět a vpřed přišel poprvé Internet Explorer 7.0 a Firefox jej převzal. S prvkem označovaným jako „keyhole“ se můžete setkat ve verzích Firefoxu pro Windows a Mac OS X. Jednotná rozbalovací nabídka navštívených stránek je i součástí linuxové verze.

Firefox 8

Přepracovaná práce se záložkami a historií

Jednou z nejčastěji diskutovaných novinek Firefoxu 3.0 je přepracovaná práce se záložkami a historií. Ta byla při vývoji často označovaná jako Places a někteří si můžete vzpomenout, že měla být již součástí Firefoxu 2.0, ale nakonec byla z časových důvodů vyškrtnuta.

Nejviditelnější změnou je nová správa záložek a historie. Ta je nyní společná v rámci jednoho dialogu označovaném jako Knihovna stránek, takže v rámci jednoho okna můžete spravovat a vyhledávat jak záložky, tak historii. Novinkou je podpora pro štítky (tagy), které můžete přiřadit k jednotlivým záložkám a podle nich snázeji vyhledávat a kategorizovat.

Firefox 9

Nový Správce stránek obsahuje rychlé vyhledávání, jehož výsledky lze uložit jako složku záložek. Jedná se tedy o obdobnou funkci, kterou můžete znát z Thunderbirdu pod názvem Uložená hledání. V záložkách nově nainstalovaného Firefoxu (bez starého uživatelského profilu) jsou implicitně dostupná uložená vyhledávání, která obsahují naposledy přidané záložky, naposledy přidané štítky a na Liště záložek je k dispozici přehled nejnavštěvova­nějších stránek. Součástí dialogu je nově i export záložek do formátu JSON.

Firefox 10

Změny doznalo též přidávání stránek do záložek. V adresním řádku prohlížeče je nyní dostupná ikona hvězdy, na kterou uživatel klepne a snadno tak provede přidání stránky do záložek. Stránka je implicitně přidána do složky Nesetříděné záložky a dle zabarvení hvězdy uživatel při návštěvě stránky snadno pozná, zda je již součástí záložek či nikoliv.

Firefox 12

Pokud se pokusíte přidat stránku do záložek z hlavní nabídky či pomocí klávesové zkratky, zobrazí se vám u adresního řádku dialog přidání nové stránky do záložek, kde si můžete nastavit jméno záložky, cílovou složku v záložkách či štítky (tagy), které chcete záložkám přiřadit. Uvedený dialog je též dostupný u již přidaných záložek a lze odsud záložku i rychle odstranit.

Firefox 13

Nová Správa záložek a historie má přepsané i „technologické pozadí“. Ve Firefoxu 2.0 a starší se záložky ukládají na disk do souboru ve formátu HTML, historie pak do formátu Mork. Od Firefoxu 3.0 je obojí nově ukládáno do souboru databázové knihovny SQLite. Díky tomu došlo například ke zrychlení práce s větší historií, a tak je nově historie navštívených stránek implicitně uchovávána po dobu 90 dní bez ztráty rychlosti (Firefox 2.0 ji uchovával standardně 9 dní).

Novinky ve Správci doplňků

Dalších viditelných změn si můžete všimnout ve Správci doplňků. Do něj přibyla integrace se serverem Mozilla Add-ons, který je oficiálním serverem s doplňky pro aplikace jako Firefox, Thunderbird či například Sunbird. Ze Správce doplňků lze nově vyhledávat v doplňcích poskytovaných tímto serverem a snadno je i instalovat. Jedná se o užitečnou funkci zejména pro méně zkušené uživatele, kteří nevědí, kde doplňky hledat a jak je instalovat.

Firefox 14

Druhou hlavní novinkou Správce doplňků je možnost správy zásuvných modulů jako je například Flash. Ty je nyní možné pohodlně spravovat, takže pokud například chcete dočasně zakázat některý zásuvný modul, protože máte podezření, že způsobuje problémy, můžete to snadno udělat z tohoto místa.

Firefox 15

Mezi méně viditelné novinky patří nový dialog pro instalaci doplňku, který byl oproti dialogu z Firefoxu 2.0 a starších zjednodušen. Dále pak došlo k úpravě vysouvací lišty, která se zobrazuje, pokud se snažíte nainstalovat doplněk z neznámého zdroje. V takovém případě máte nyní možnost jednoduše instalaci z neznámého zdroje povolit namísto dřívějšího přechodu do předvoleb programu.

Firefox 16
Firefox 17

Zajímavé novinky nemusí být vždy viditelné. Firefox 3.0 nově umožňuje vzdálené blokování doplňků a zásuvných modulů. Funguje to na obdobném principu jako blokování podvodných stránek. Ze serveru se pravidelně stahuje soubor s přehledem zakázaných doplňků a zásuvných modulů, které mohou uživatelům způsobovat problémy či jsou bezpečnostní hrozbou, protože obsahují známou bezpečnostní chybu. Pokud je doplněk či zásuvný modul na seznamu, zobrazí se uživateli upozornění, že došlo k zablokování doplňku/zásuvného modulu. V současné době seznam zakázaných doplňků a zásuvných modulů obsahuje dva zásuvné moduly programů na stahování, které nejsou kompatibilní s Firefoxem 3.0 a jejichž provoz by znefunkčnil program.

Správce stahování a navazované stahování

Jednou z nejčastějších výtek směrem ke Správci stahování Firefoxu byla nemožnost navazovat přerušené stahování. Firefox do verze 2.0 uměl stahování pozastavit, ale to jen v rámci jednoho spuštění prohlížeče. Po opětovném spuštění bylo nutné začít stahování znovu od začátku. Firefox nově od verze 3.0 umí navazované stahování, takže pokud stahujete objemný soubor a chcete zbytek stáhnout třeba druhý den, můžete bez obav prohlížeč ukončit a ve stahování pokračovat až druhý den.

CS24_early

Firefox 18

Novinkou je též možnost vyhledávání v názvech již stažených souborů a do Firefoxu pro Windows byla přidána integrace s antiviry, takže pokud máte nainstalován antivir, provede po stažení souboru automatickou kontrolu staženého souboru. Při stahování je nově ve stavovém řádku prohlížeče dostupná informace o aktuálním počtu stahovaných souborů a předpokládané zbývající délce stahování.

Firefox 19

Příště

Tolik pro dnešek s přehledem novinek Firefoxu 3.0. Příště si ukážeme novou podobu adresního řádku, novinky v oblasti bezpečnosti či například nový nástroj na reportování pádu aplikace.

Už jste přešli na třetí Firefox?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.