Hlavní navigace

Novinky v Linuxu 5.18: nejen správa napájení pro Intel i AMD

1. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podpora pro Intel Alchemist i nové AMDGPU a stagnující nouveau, AMD a podpora zvuku pro nové platformy, pokračující práce na Intel Software Defined Silicon. To jsou jen některé novinky pro jádro 5.18.

Vylepšení správy napájení pro Intel i AMD

Již z dřívějška víme o podpoře rozhraní Intel Hardware Feedback Interface (HFI) v souvislosti s teplotním subsystémem. Nově si na seznam toho, co příští jádro přinese, přidejme další věci. Jednou z nich je nativní podpora pro nejnovější Xeony generace Sapphire Rapids v ovladači intel_idle. Tyto Xeony také budou mít k dispozici lepší kontrolu nad C-stavy a také v uvedeném ovladači přibývají optimalizace stavu C6. V ovladači P-stavů dochází ke změně, kdy tento bude jako výchozí nastavení používat Energy Performance Preference (EPP) dle informací z firmwaru (dosud tento ovladač obsahoval pro Alder Lake natvrdo zadrátované nastavení EPP, nyní tedy bude toto flexibilněji přebírat z firmwaru – uvidíme, jestli bude Intel touto cestou v průběhu životního cyklu generace Alder Lake přinášet nějaké další optimalizace).

Na AMD frontě také není klid, dějí se věci. AMD zapracovala na propojení nástroje CPUPower s vlastní ovladačem P-stavů, které tak mohou nyní funkčně nahradit ACPI CPUFreq pro Zen2 a novější. Do ovladače P-stavů také AMD přidala nový sledovací nástroj. Další novinka se týká virtualizovaných linuxových hostů (ve výchozím nastavení zohledňují hardwarovou ACPI S4 signaturu) či balík aktualizací obecné podpory ACPI od správce této větve v jádru, Rafaela Wysockého z Intelu. Podrobněji v jeho pull requeestu.

Změny v grafické oblasti

Minule jsme se zmínili o novinkách v oblasti podpory chystaných velkých GPU Intel DG2/Alchemist. Jen dodejme, že jako první půjdou na trh mobilní modely, které budou mít značně snížené takty, navzdory použití moderního 6nm FinFET procesu TSMC k výrobě těchto GPU. Výhodou ale může být vůbec první podpora nejen dekódování, ale i kódování do video formátu AV1. Přibude také podpora další konkrétní varianty GPU Intel DG2-G12 a další věci jako asynchronní flipping. Podrobněji k novým mobilním GPU přímo u Intelu.

Do DRM části Linuxu 5.18 přibude také obecná podpora pro AMD FreeSync Video Mode (ovladač AMDGPU). Oproti dřívějšímu kódu jádra bude podpora ve výchozím nastavení automaticky funkční, nikde nebude potřeba ji ručně zapínat. AMD dále v rámci ovladače AMDGPU aktualizuje dílčí komponenty GC 10.3.7, SDMA 5.2.7, DCN 3.1.6 atd. Jde mimo jiné o přípravu na budoucí GPU, oproti minulému shrnutí novinek tedy verze zase o něco povýší. Kód správy napájení je nyní zase o něco přehlednější.

V rámci otevřeného ovladače nouveau pro grafické karty s GPU Nvidia platí, že podpora posledních několika generací je mizerná a nijak zásadně se nezlepší. Pro 5.18 čekejme pouze opravu práce s podsvícením a další režimy s vyšším datovým tokem u výstupů DisplayPort / eDP, avšak nadále platí, že Nvidii je lépe provozovat s uzavřeným ovladačem.

Na poli nových GPU přinese pět-osmnáctka podporu Intel Alder Lake N, dalších Qualcomm ARM SoC v ovladači MSM, podporu pro ASpeed AST2600 v ovladači AST, počáteční podporu dual-core GPU Panfrost. Dále pak obecně vylepšený parsing EDID informací pro lepší nakládání s deep color zobrazením či přesunutí DRM buddy allocatoru do základního DRM, díky kterému jej bude moci využívat libovolný DRM ovladač. Chybět nebude ani nový platformový ovladač pro privacy screen na zařízeních typu Chromebook či obecně s Chrome OS. Podrobněji Dave Airlie v pull requestu.

AMD pracuje na podpoře zvuku pro nové platformy

Nejen grafickými pracemi na připravované podpoře nových GPU živ je vývojář AMD, ve firmě se pilně pracuje i na podpoře zvukové části nových produktů. V přípravě je tak podpora pro generický řadič PDM (Pulse Density Modulation) a generický PCI ovladač pro zvukové koprocesory AMD nezaložené na DSP. Prvotní implementace, která se objeví v Linuxu 5.18, bude připravena pro platformy ACP 3.x / „Renoir“, nicméně kód jasně hovoří i o přípravě pro nadcházející produkty a dalších ACP architekturách (Audio Co-Processor) v blízké budoucnosti.

Phoronix pak na seznam zvukových novinek přidává podporu produktů jako Atmel PDMC, Awinic AW8738, karty i.MX s TLV320AIC31×x, systémy Intel s kodeky CS35L41 a ESSX8336, Mediatek MT8181 WB Bluetooth, NVIDIA Tegra 2/3/4 a Orin SoC, Qualcomm SC7280 (Snapdragon 7c používaný třeba v Chromeboocích), Renesas RZ/V2L či Texas Instruments TAS585M. U Intelu jsou dále nějaké optimalizace pro Alder Lake a jádro 5.18 také přinese určité úpravy týkající se podpory produktů Dell, HP, Lenovo, ASUS, Samsung či Clevo machines. Vylepšena bude i podpora zvukových produktů značky Corsair. Podrobnosti lze vyčíst z pull requestu, za kterým stojí Takashi Iwai ze SUSE.

Cloud 24 - tip 1

Pokračující práce na Intel Software Defined Silicon

Tomuto tématu jsme se věnovali koncem září. Intel na podpoře nadále pracuje a do Linuxu 5.18 zamířila aktualizace podpory platformy x86, která zahrnuje i příslušný ovladač, který řeší aktivaci později dokoupených vlastností CPU plus zkušební verzi obslužné utility – prozatím jde o přípravu půdy pro procesory s podporou takovéto dodatečné aktivace funkcionality, přičemž očekávejme podporu zejména u Xeonů.

Další drobnosti

Začátkem března jsme psali o chystaném zrychlení fast commitu u souborového systému Ext4. Úprava byla schválena a bude zahrnuta v jádru 5.18. Připomeňme též počátek konce souborového systému ReiserFS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.