Hlavní navigace

Nový nVidia Shield Tablet: herní Android na steroidech

30. 7. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Tablet, jenž v září půjde i na český trh za cca 8000 Kč, slibuje výborný výkon, bohatou výbavu a dlouhou výdrž. Rozšiřuje řady herních zařízení značky nVidia, ale má co nabídnout i uživatelům, kteří hrám neholdují. Na druhou stranu může prohánět i stacionární konzole. Podporuje hry pro Android i Windows.

Je to již rok, co byla na trh uvedena přenosná herní konzole nVidia Shield se systémem Android. Konstrukčně atypické zařízení mělo pozvednout prapor herních handheldů. To se však nepovedlo. Přinejmenším ne tak, jak si nVidia malovala. Sama totiž letos na jaře při prezentování svých obchodních výsledků dosti defenzivním tónem uvedla, že prodejnost není dobrá. Konkrétní čísla však nesdělila.


Autor: nVidia

Původní Shield, tablet a gamepad v jednom, byl přejmenován. Nyní nese název Shield Portable a nVidia s ním stále počítá.

Známý výrobce čipů se však podělil o své přesvědčení, že Android je herní platforma budoucnosti, přičemž nVidia se chce dál podílet na jeho rozvoji v tomto směru. Přiživila tak již existující spekulace, že chystá další přenosné herní zařízení. Podle nich mělo mít mnohem blíže tradičnímu tabletu. Utajované zdroje herních magazínů nelhali, jak se potvrdilo minulý týden, kdy nVidia představila své další plány.

Shield: od jednoho zařízení k celé rodině

Minulý týden nVidia oficiálně odhalila nový Shield Tablet, který na trh přijde již v září s excelentním poměrem „cena vs. výkon + výbava“. Oficiální prodej odstartuje také v České republice, kde exkluzivitu pro uvedení na trh získala Alza.cz. Již zahájila předprodej za baťovskou cenu 7999 Kč. Vzhledem k parametrům zařízení, ke kterým se dostaneme, je necelých osm tisíc korun cenou více než atraktivní.

Dále nVidia oznámila, že původní Shield je nyní Shield Portable, přičemž Shield Portable a Shield Tablet budou pobývat na trhu společně. Není to nelogické, protože Shield Tablet není přímým nástupcem dřívějšího zařízení. O jeho druhé generaci se již čile spekuluje s výhledem na CES 2015. Ostatně nVidia se netají, že místo jednoho herního zařízení chce hráčům nabízet celou rodinu zařízení a příslušenství.

Koncepčně se Shield Portable a Shield Tablet zásadně liší. Shield Portable je zařízení jen podobné tabletu, které má gamepad coby pevnou součást konstrukce. Díky tomu umožňuje tradiční herní ovladač používat kdekoliv, kam si hráči handheld přinesou. Naopak novinka z minulého týdne je tablet takřka klasické konstrukce. Gamepad se bude prodávat samostatně jako volitelné příslušenství.


Autor: nVidia

Shield Tablet je konstrukčně skutečně klasický tablet. Gamepad se bude prodávat zvlášť jako volitelné příslušenství.

Cílem tentokrát není nabídnout hraní s tradičním herním ovladačem takříkajíc kdykoliv a kdekoliv. Pokud si hráči značkový gamepad pro nový Shield Tablet dokoupí (za 1 349 Kč), nejspíše jej využijí doma, kde si herní tablet propojí s televizorem. Jeden Shield Tablet podporuje až čtyři gamepady najednou. Nejen z toho vyplývá, že nVidia s propojováním tabletu a televize počítá jako s běžnou rutinou.

V prodeji sice bude značkový stojánek (za 699 Kč), ale těžko se před nevelkým displejem tabletu budou mačkat až čtyři hráči. Pro zákazníky může být Shield Tablet zajímavější než stacionární PlayStation 4 a Xbox One. Jde o výkonný tablet v pravém smyslu slova, který rovněž může zastat úlohu stacionární konzole. Výkon? Odpovědí je cena. Buď jak buď, na předvánočním trhu se schyluje k zajímavému souboji.

Vysoký výkon, výborná výbava, dlouhá výdrž

Čerstvě odhalený Shield TabletIPS displej o úhlopříčce osm palců. Celkově však tablet nebude patřit k těm menším, protože po bočních stranách displeje nVidia zabudovala reproduktory. Zvuk tak bude vycházet přímo směrem k uživateli. Samozřejmostí je dotykové ovládání prsty, ale zákazníci v balení naleznou rovněž stylus. Kromě jiného umožní dětem malování virtuálními vodovými a olejovými barvami.

Výše zmíněný osmipalcový displej pracuje v rozlišení 1920×1200 pixelů, které je vyšší než FullHD. Není to však maximální rozlišení, které Shield Tablet podporuje. Při propojení tabletu s vhodným televizorem bude možné přehrávat videa v nativním rozlišení UltraHD (4K). To je další důkaz, že nVidia svůj nový tablet vidí zcela běžně ležet někde vedle televizoru. S ním Shield Tablet půjde propojit přes HDMI rozhraní.


Autor: nVidia

Větším lákadlem než předinstalovaný Netflix je přehrávání videa v rozlišení UltraHD (4K) na kompatibilním televizoru.

Výkonnostně si to nové zařízení namířilo do čela současných high-end tabletů. Jistě není překvapením, že se nVidia opřela o vlastní technologie. Shield Tablet pohání nVidia Tegra K1 se čtyřjádrovým procesorem Cortex A15 (2,2 GHz) a grafikou Kepler tvořenou 192 jádry. Naproti tomu kapacita operační paměti činí 2 GB, které dnes neohromí. Ne, že by šlo o malou kapacitu, ale konkurenci laťku nezvedá.

Totéž lze říci o kapacitě interního úložiště. Na výběr bude mezi 16 GB a 32 GB. Kolik místa bude skutečně dostupných uživateli, není zatím známo. Jisté je, že kapacitu interního úložiště bude možné rozšířit paměťovou kartou formátu microSD, kdy nVidia slibuje takové úpravy, které umožní přesunout na kartu hry, které by normálně Android nebyl schopen přesunout z interního úložiště na přídavnou kartu.

Shield Tablet se na trhu objeví ve dvou variantách s různou internetovou konektivitou. Aby v tom nebyl zmatek, tak odlišnosti v konektivitě nVidia spojila s rozdílnou kapacitou interního úložiště. Levnější varianta se 16 GB bude spoléhat výhradně na dvoupásmové WiFi (a/b/g/n). Dražší varianta s 32 GB nabídne navíc 3G/LTE modem rovněž kompatibilní s datovými technologiemi sítí druhé generace.

Podporu WiFi zajistí integrovaná dvojice MIMO antén, ale je překvapením, že ji nVidia nerozšířila o dokončovaný standard IEEE 802.11ac, který mnoho high-end mobilních zařízení již podporuje. Ve specifikaci naopak nechybí bezkontaktní NFC technologie a samozřejmě Bluetooth 4.0 s podporou nízkoenergetického režimu. Fyzickou konektivitu zajistí porty microHDMI (1.4a) a microUSB (2.0).

Ve výbavě figuruje i GPS navigace, což jen potvrzuje, že Shield Tablet nemá být pouze herním zařízením, ale multifunkční konkurencí pro klasický tablet. Přední kamera pro videohovory má senzor s rozlišením pět megapixelů. Problém je, že stejné rozlišení má také zadní kamera určená pro pořizování videí a fotek, což evidentně nebude nejsilnější disciplína tabletu. To ale platí vesměs napříč trhem.


Autor: nVidia

Shield Tablet sice nabídne zadní kameru, resp. fotoaparát (nahoře vpravo), ale jen s rozlišením pět megapixelů.

Výrobce zvolil akumulátor s luxusní kapacitou 6 700 mAh, což je ovšem dvousečné. Kladem by měla být výdrž. Na druhou stranu vysokokapacitní akumulátor dělá tablet těžším a větším. Váží konkrétně 390 gramů a měří 221×126×9,2 mm. Šířku tabletu navíc negativně ovlivňují výše zmíněné čelní reproduktory po bočních stranách displeje. Uvidíme, jak se akumulátor a reproduktory podepíší na celkové ergonomii.

Podpora her pro Android a Windows, herní vychytávky

Hned po uvedení tabletu do prodeje má být dostupných jedenáct her optimalizovaných pro daný hardware v čele s čipovou sadou nVidia Tegra K1. Bude mezi nimi třeba Half-Life 2 nebo Portal. Necelý tucet optimalizovaných her samozřejmě není konečným číslem. Pro původní Shield, dnes Shield Portable, jsou optimalizovány již čtyři stovky áčkových her, což při malém trhu není vůbec málo.


Autor: nVidia

Na úvod bude pro Shield Tablet vyladěn necelý tucet her. Mezi nimi budou například šlágry prvního řádu Half-Life 2 či Portal

Optimalizace není nutností, pouze výhodou. Nechybí podpora tradičních her pro Android, ale také pro Windows. Do vínku Shield Tablet dostal jak jinak než zatím nejnovější Android 4.4 KitKat. Výrobce se však dušuje, že jej určitě dodatečně aktualizuje na nástupnickou verzi. Té se prozatím říká Android L, protože podle vzorce vytváření kódových jmen by to její mělo začínat právě uvedeným písmenem.

Ve stylu podpory her se Shield Tablet a Shield Portable neliší. Zatímco hry pro Android běží přímo v zařízení, hry pro Windows se streamují z osobního počítače. To má na starost Gamestream. Nutný je počítač s kompatibilní grafikou nVidia. Firma tak zároveň podpoří poptávku po grafických kartách s jejími čipy. Gamestream ovšem není jediná herní vychytávka, se kterou již v září Shield Tablet dorazí na pulty.

Shadowplay poslouží k zachytávání obrázků a videí z herního dění. Shield Tablet se stává zároveň prvním tabletem, který umožní streamovat video v reálném čase z právě běžící hry pro uživatele komunitní platformy Twitch. Aplikace Shield Hub bude přinášet herní novinky. Poslouží rovněž jako zkratka k herním titulům z nabídky katalogu Google Play, který v tabletu nebude chybět spolu s nabalenými aplikacemi.

Samostatně prodávaný gamepad hodný moderního herního zařízení

Zájemci si budou moci pro Shield Tablet samostatně dokoupit Shield Wireless Controller, tedy již zmiňovaný bezdrátový gamepad, který se hodí hlavně při propojení tabletu s televizorem. Najednou bude možné připojit až čtyři gamepady. Konektivitu překvapivě obstará WiFi Direct. Volba padla právě na tuto technologii údajně kvůli lepší odezvě a podpoře všech funkcí, kterými nVidia gamepad obdařila.


Autor: nVidia

Bezdrátový gamepad se tabletem propojuje přes WiFi Direct. Prý kvůli zajištění lepší odezvy a podpory všech jeho funkcí.

Shield Wireless Controller po vzoru stacionárních herních konzolí není pouhý gamepad. Například má integrovaný mikrofon nejen pro komunikaci, ale také hlasové ovládání (tablet má rovněž vlastní mikrofon). Bohužel bez podpory češtiny. Nechybí konektor pro připojení sluchátek. Z ovládacích prvků gamepad nabízí touchpad, dvě analogové páčky, směrový kříž, čtyři akční tlačítka, dvě spouště a tak dále.

Gamepad byl navržen, aby podporoval strategické hry, které nejsou zrovna typickým herním žánrem pro konzole. Touchpad by to však mohl změnit. Zároveň by měl umožnit ovládat Android bez dotykového displeje. Gamepad bude mít také tradiční systémová tlačítka pro návrat zpět a vyvolání menu spolu s kolébkou pro regulaci hlasitosti. Dále gamepad umožní ovládání her navržených pro dotykový displej.


Autor: nVidia

Ovládacích prvků je na gamepadu opravdu mnoho, ale díky klasickému designu bez nějakých výstřelků by to neměl být problém.

Mobilní hry obvykle vykreslují na dotykovém displeji vlastní ovládací prvky. Na ně bude možné namapovat tlačítka gamepadu díky aplikaci s příznačným názvem Mapper. Mapování hardwarových tlačítek na virtuální dotyková tlačítka není žádnou novinkou, ovšem nVidia slibuje, že to bude opět o něco snazší. Hlavně díky zapojení komunity do vytváření profilů podobně jako v případě herních myší a klávesnic.

Sečteno a podtrženo: Shield Tablet má dobré předpoklady stát se žádaným tabletem nejen mezi herní komunitou. Poměr „cena vs. výkon + výbava“ je vysoce zajímavý. Záleží na marketingu výrobce a aktivitě prodejců, jestli nebude Shield Tablet přespříliš propagován jako herní zařízení. Pak by se mu (zbytečně) mohli vyhýbat zájemci o vysoce výkonný a dobře vybavený tablet, kteří ale nechtějí herní zařízení.

root_podpora

Byla by to škoda. Shield Tablet není jednosměrně zaměřen na hry. Naopak. Díky moudrému rozhodnutí prodávat gamepad zvlášť tento tablet není špatnou investicí pro uživatele, kteří příliš hrám neholdují, ale žádají si za dobrou cenu vysoký výkon a bohatou výbavu. Uškodit by mu mohla snížená mobilita vinou vysokokapacitního akumulátoru, ale větší rozměry a hmotnost snad vyváží delší reálná výdrž.


Autor: nVidia

Shield Tablet váží 390 gramů a mezi tablety s 8" displejem nebude nejmenší, ale je velmi tenký. Pouze 9,2 mm.

Zajímavé bude sledovat, jestli Shield Tablet nějak promluví do prodejnosti stacionárních konzolí. Jak na globálním trhu, tak na českém trhu. K nám totiž rovněž letos v září s takřka ročním zpožděním, ale jistě o to větší marketingovou masáží konečně oficiálně dorazí Xbox One.  Shield Tablet má určité předpoklady nadělat výrobcům stacionárních konzol nějaké ty vrásky, ale dovede o nich přesvědčit hráče?

Bude Shield Tablet úspěšný? Co myslíte?

  • Ano, jako mobilní herní zařízení
    16 %
  • Ano, jako stacionární herní zařízení.
    1 %
  • Ano, jako mobilní i stacionární herní zařízení.
    12 %
  • Ano, jako výkonný multifunkční tablet obecně.
    46 %
  • Ne, nebude úspěšný.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.