Hlavní navigace

Nový Root: ve spolupráci se čtenáři

18. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Představujeme vám novou podobu našeho webu, která tu deset let starou nahradí během ledna. Téměř od začátku do vývoje velkou měrou přispěli i samotní čtenáři, kteří nám poslali stovky nejrůznějších připomínek. Většina z nich byla do konečné podoby Roota zapracována, aby se vám četl co nejlépe.

Nový Root vznikal téměř celý letošní rok, od prvních návrhů přes vymýšlení designu až po postupné ladění reálného vzhledu. Poměrně brzy jsme se do celého procesu snažili zapojit i čtenáře, takže jsme otevřeli web beta.root.cz, kde bylo možné sledovat a komentovat vývoj. Přestože v adrese je slovo „beta“, na začátku jsme rozhodně nebyli v „beta verzi“. Tam jsme dospěli teprve nyní.

Přes formulář pro zasílání připomínek nakonec přišly téměř dvě stovky zpráv, od krátkých poznámek až po profesionální rozbory skutečných odborníků včetně odkazů na obrázky s konkrétními grafickými úpravami. Všechny jsme sledovali a snažili jsme se přizpůsobit jim další vývoj webu. Drtivou většinu připomínek jsme do konečné podoby zapracovali. Přepnutí na nový vzhled nás čeká v lednu.

Titulní strana s perexy a bez dlaždic

Nejvíce připomínek přišlo k titulní stránce. V úvodní verzi jsme zkusili experimentální podobu bez perexu a v dvojrozměrném dlaždicovém rozložení. Velmi rychle se ukázalo, že vám ani jedna z těchto možností nevyhovuje. Přidali jsme proto zpět perex a v nejnovější verzi jsme se vrátili ke klasickému jednorozměrnému výpisu, který je podle vás i nás nakonec přehlednější.

Původní návrh s dlaždicemi

Celý web je nyní responzivní, mizí speciální omezená varianta pro mobily. V současné době na Root přichází 19 % čtenářů z mobilních zařízení (13,7 % mobily + 5,3 % tablety), takže bylo potřeba novou podobu připravit tak, aby se na všech různých zařízeních zobrazovala co možná nejlépe.

Je to zařízeno tak, že při určitém rozlišení titulní strana přejde do úspornějšího režimu, kdy se opět obrázky přesunou nad text, aby se vše vešlo i na užší obrazovku. Stejně tak se dvousloupcové prostředí dokáže samo změnit v jednosloupcové, aby nebylo nutné rolovat na mobilech do stran.

Kromě toho jsme během vývoje udělali mnoho dalších drobných úprav podle vašich dalších návrhů a připomínek: ubrali jsme barvy, sjednotili písma, lépe vizuálně oddělili jednotlivé články, zrušili rozbalovací „kolotoč“ dole na stránce, předělali jsme odkazy na naše kurzy a další. Celkem naši vývojáři takto řešili 266 samostatných bug reportů.

Současná zjednodušená verze

Na titulní straně se také několikrát předělala hlavička s hlavním článkem, nakonec jsme tam nechali jen jeden, vše ostatní je pak už v hlavním panelu pěkně pod sebou. Zásadním vodítkem pro nás byla jednoduchost celého designu – na desktopu jsou vlevo zprávičky a v hlavním sloupci pod sebou články přerušené fórem.

Víme, že jste volali i po tmavém vzhledu, ale tady jsou data neúprosná – vzhled si přepínalo jen 1,6 % lidí a udržovat dva vzhledy je pro nás složité a přinášelo to řadu problémů. Nicméně nebráníme se tomu, aby si komunita udělala tmavý vzhled pomocí upraveného CSS a my ho na Roota vystavíme k volnému použití.

To důležité nahoru

Dlouho jsme od vás dostávali připomínky k rozložení starého webu, kde začínají zprávičky hodně nízko a je potřeba k nim dlouho rolovat. Přitom je to jedna z nejživějších částí webu. Při přípravě nové podoby jsme se poučili a zprávičky šly úplně nahoru. Na první pohled tak při otevření webu vidíte nejnovější články i zprávičky.

Během vývoje jsme také upravili chování černé navigační lišty, která se při rolování dolů automaticky schovává, aby nerušila a nezabírala cenné vertikální místo na širokoúhlém monitoru nebo malém mobilu. Nápad s blikajícím kurzorem v logu se nakonec také ukázal jako nešťastný, protože blikající prvek přitahoval příliš mnoho pozornosti. Rozhodli jsme se tedy pro statickou variantu.

Stejně tak jsme u článků odstranili maximum informací nahoře, aby co nejdříve začínal samotný článek a vy abyste mohli začít hned číst. Veškeré upoutávky na další související články, informace o autorovi a podobně, jsme přesunuli do strany, dolů nebo zrušili. Nejdůležitější je přečíst si pohodlně článek.

HTTPS a další

Společně s novou verzí bude spuštěna šifrovaná varianta (na betě už běží), protože si myslíme, že HTTPS je dnes běžnou záležitostí a dlouho jste nás o něj žádali. Volitelně tedy budete moci na Roota přistupovat šifrovaně.

Stále není hotovo, ještě pořád některé věci ladíme a jiné ještě nejsou dokončené. Chceme ještě zvážit úpravu výpisu názorů pod článkem, doplnit našeho tajemného muže v brýlích, pořídit si lepší favicon a podobně. Čeká nás také předělání blogů a nový vzhled fóra – to by mělo odpovídat webu a výsledkem bude také přehledné a dobře použitelné fórum na mnoha různých platformách.

Pokud jste narazili na nějaký problém, zejména s různými rozlišeními, prohlížeči a podobně, určitě nám dejte vědět. Nejlépe pomocí formuláře vpravo dole na beta.root.cz. Děkujeme.

root_podpora

Chystáme možnost příspěvků redakci

Během debaty o novém vzhledu se opět probírala i možnost přímého přispění na provoz redakce. V současné době máme drtivou většinu příjmů z reklamy. Samozřejmě chápeme, že některým čtenářům reklama z principu vadí. Zároveň se objevila celá řada lidí, kteří nám napsali, že by rádi místo zobrazování reklamy poslali redakci nějaké peníze.

Připravujeme tedy spuštění systému, který vám toto dobrovolné přispění pohodlně umožní. Přispět bude možné zcela libovolnou částkou, ale při určité výši příspěvku vás bude čekat odměna v podobě VIP členství, které vás odmění například vypnutím reklam, přístupu do zvláštní sekce našeho fóra nebo pozvánkou na setkání s redakcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku