Hlavní navigace

Spouštíme novou verzi Root.cz - jaké jsou novinky?

26. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po delší době došlo na aktualizaci některých funkcí na Rootu. Přestože se změnilo především pozadí celého webu (redakční systém), některé novinky se dotknou i čtenářů. Abyste měli přehled o nových funkcích i úpravách těch starých, sepsali jsme pro vás článek, kde najdete všechny podrobnosti včetně obrázků.

Nová verze Roota přináší především úlevu redakci a všem externím autorům, kteří používali náš redakční systém. Ten byl už po letech velmi nevyhovující, znamenal mnoho komplikací a neobsahoval mnoho dnes potřebných vlastností. Měsíce vývoje jsou za námi a nám se teď bude snad „lépe dýchat“. To se vás jako čtenářů ale nijak nedotkne.

Společně s redakčním systémem ovšem přicházejí také některé (věříme, že) zajímavé novinky i pro čtenáře. Abyste jimi nebyli zaskočeni nebo abyste o nich naopak vůbec věděli, rozhodli jsme se je všechny vyjmenovat v tomto článku. Na některé jsme společně (my i vy) čekali delší dobu, tady jsou:

Trvalé přihlášení

Uživatelský systém disponuje novou funkcí, která vám umožňuje přihlásit se natrvalo. Pokud při přihlašování zaškrtnete příslušnou volbu, Root si vás zapamatuje a nebude vás po půl hodině nečinnosti automaticky odhlašovat:

Zapamatovat

Zatím je trvalé přihlašování z bezpečnostních důvodů vázáno na IP adresu. Bojíme se odcizení sezení, které nebude kontrolováno proti IP. Takový Google to ovšem neřeší a udržuje vaše přihlášení i během přesunu mezi sítěmi. Samozřejmě je možno ochranu vypnout a záleží také na vás, co si o této bezpečnostní pojistce myslíte.

Co si myslíte o kontrole IP adres?

Každopádně by se vám už nemělo stávat, že vás systém nepřihlásí a vy zadáte názor pod článek jako anonym. Každopádně připomínáme možnost zobrazení náhledu názoru před jeho definitivním odesláním, kde je podpis vidět.

Nová a fungující aura

O problémech s čtenářskou aurou jsem před časem psal ve svém blogu. Asi nemá smysl se opakovat, každopádně nová verze už má algoritmus přepracovaný a vše by mělo teď fungovat dle očekávání. To nejdůležitější – unikání aury – bylo opraveno. I občasně přispívající diskutér teď může mít vysokou auru.

IP adresy u neregistrovaných

Po vzoru našeho sesterského serveru Lupa.cz jsme neregistrovaným (anonymním) uživatelům přidali k jejich názorům část IP adresy. Důvodem jsou množící se anonymní křiklouni, kteří tak budou méně anonymní. Jedná se o běžnou funkci z různých známých fór, kde je IP adresa takto k dispozici. Pokud nechcete, aby byla ta vaše vidět, jednoduše se zaregistrujte.

Nové zobrazování názorů

Názory pod články dostaly také nový kabátek. Přepracovali jsme samotný boxík, který už teď nebude růst místy do obludných rozměrů, ale stále zůstává stejně kompaktní a je možno v něm posouvat. Informace i stromová struktura zůstávají.

Názory

Taktéž jsme zrušili sbalování méně kvalitních názorů, které bylo občas velmi obtěžující. Teď se tyto názory zobrazují průhledně a jsou méně nápadné. Pokud nad ně najedete myší, názor se rozsvítí a bude normálně čitelný.

Názory nesbalování

Ještě doplním, že práh kvality můžete nastavit po přihlášení ve svém profilu. Stále také zůstává možnost hlasovat o kvalitě názoru a ovlivňovat tak zobrazování jednotlivého textu, ale i kvalitu autora jako takového (čili jeho auru).

Jednorozměrné rubriky

Dříve jsme používali dvojrozměrné třídění článků do sekcí a rubrik. Sekce byly rozsáhlejší a rubriky pak více konkretizovaly daný obsah. To bylo pro mnoho čtenářů nepřehledné a matoucí. Rozhodli jsme se tedy obě skupiny spojit a některé rubriky upravit. Výsledkem je tak jen jediný seznam rubrik. Pravděpodobně projde ještě nějakou čistkou, své návrhy na změnu můžete uvést v diskusi.

Ankety s více možnostmi odpovědi

Užitečnou novinkou jsou také ankety s možností volby více odpovědí. Jako čtenář tak můžete u některých anket vybrat více odpovědí, které vám vyhovují. Jen k metodice vyhodnocování: součet výsledných procent bude u těchto anket přesahovat 100 %. Procenta u jednotlivých odpovědí značí, kolik hlasujících čtenářů zaškrtlo právě tuto možnost.

Příklad: Mějme anketu se dvěma možnostmi odpovědi. Hlasuje v ní 10 lidí, všichni zaškrtnou první odpověď a pět z nich také druhou možnost. Výsledek bude tedy 100 % a 50 %.

Hlídač je mrtev, ať žije RSS

Někteří čtenáři mají zájem sledovat jen určitý druh obsahu. Aby bylo možno tento obsah hlídat, byl na starším Rootu k dispozici takzvaný Hlídač, což byla komplexní funkce, která uměla pomocí e-mailů informovat o hlídaném obsahu. Posílání mailů je ovšem poměrně nepraktické a v dnešní době spamů chce málokdo ještě dostávat další informační maily. To se projevilo také na klesající používanosti Hlídače.

Připravili jsme tedy novou koncepci anoncí pomocí RSS. Každý pohled do obsahu má nyní svůj vlastní živý RSS kanál, který si můžete přidat do své čtečky. Vedle kompletního obsahu tak můžete sledovat třeba jen některé rubriky, nálepky, autory a podobně. Můžete si tak zkompletovat svou vlastní sbírku kanálů.

root_podpora

RSS hlídač

Další užitečnou možností je RSS kanál vyhledávání. Tím dostáváte do rukou silný a naprosto univerzální nástroj pro hlídání zcela libovolného obsahu na Rootu. Zajímají vás informace o novém Ubuntu? Stačí zadat název do vyhledávání a vytvořený RSS kanál si přidat do čtečky. Jakmile se výsledky vyhledávání změní, budete o tom informováni.

Používáte čtečku RSS?

Našli jste chybu?

To se samozřejmě stát může, ačkoliv jsme intenzivně testovali a opravovali. Pokud jste objevili problém, napište nám o něm do diskuse nebo na e-mail. Díky!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.