Hlavní navigace

OpenWeekend 2004 (neděle)

20. 10. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokračování včerejší reportáže z OpenWeekendu.

Neděle 17. října

Ráno jsme vstali kolem sedmé a vyrazili jsme na cestu téměř přes celou Prahu. Dorazili jsme o pár minutek později a Kyosukeho přednáška už běžela. V sále bylo v tu chvíli asi 40 lidí. Asi zaspali. Z předchozího dne však víme, že se to s časem zlepší.

Jakub „Kyosuke“ Hegenbart: Perspektivy prostředí CLR

Cílem CLR (Common Language Infrastructure) je poskytnout prostředí pro běh mnoha programovacích jazyků. Přednáška nenáročným způsobem objasňovala základní principy a možnosti CLR ve vztahu k jednotlivým jazykům (J#, IronPython, VB, Ruby, Parrot, …).

Zajímavá přednáška, která nás ráno příliš neunavila. Jakub se také rozhovořil o projektu Mono, které je dnes již na Linuxu velmi dobře použitelný a je ve vývojářských konferencích velmi často probírán.

Děkuji za pozornost a děkuji, že jste dnes ráno vstali.

Následující přestávku jsme využili k zakoupení a konzumaci výborné kávy, kterou vyrábí místní automat. Stihli jsme také pozdravit všechny známé.

Pak proběhla „dražba“ vstávací hodiny a skončili jsme na 6:20. Dřív nikdo nevstal. Na konci přednášky jsme ještě dostali k nahlédnutí asi metrový účet ze včerejšího večera, na kterém bylo dole napsáno 14 kilobajtů ;o). Slušná spotřeba.

Pavel Machek: Power management in Linux

Na tuto přednášku jsem se sám velmi těšil, protože se jedná o poutavé téma, které bude opět přednášet odborník na slovo vzatý. Pavel je jedním z nejznámějších českých jaderných vývojářů.

Slidy byly velmi pěkně provedené, ač byly celé v angličtině, což mě na první pohled překvapilo, ale očividně to nikomu nevadilo (na podobných akcích je dobrá znalost angličtiny předpokladem).

První část přednášky se týkala PM obecně a osvětlila standardy jeho návrhů a některé chyby v implementacích (a že jich není málo). Druhá polovina presentace se týkala konkrétnějšího tématu – Software suspend.

Chcete-li vidět skutečně funkční power management, pořiďte si PowerBooka. Nebo Sharp Zaurus.

Přednáška splnila očekávání a konečně jsem se dozvěděl, jak power management funguje. Některé nově nabyté vědomosti jistě moji Ciri potěší. Na konci se vyrojila poměrně velká řada dotazů a později i velká skupina přímo kolem Pavla, který už mimo přednášecí prostor předváděl svůj notebook. Je vidět, že se jedná o ožehavé téma.

Pavol Lupták: NSA Security – Enhanced Linux

Další přednáška známé osobnosti našeho svobodného světa. Pavol je slovenský security guru a samozřejmě se jeho přednáška týkala bezpečnosti.

Nejprve stručně zmínil historii LSM (Linux Security Modules) a poté se podrobně věnoval problematice řízení přístupu a práv v unixových systémech. Podrobně rozebral bezpečnostní modely v SELinuxu, který je jistě jednou z nejbezpečnějších a nejrobustnějších ditribucí.

… snažil jsem se vymyslet nějaký univerzální bezpečnostní systém, který by zkombinoval stávající modely.

Poměrně náročná přednáška na téma, které je zaměřeno na velmi úzkou skupinu posluchačů, která se zajímá o nízkoúrovňovou bezpečnost. Ostatní spíše usínali.

Nabrali jsme mírný skluz asi 30 minut, ale snad budeme mít čas se slušně najíst. Dneska se asi vydáme na něco dobrého do KFC (už máme fakt hlad).

Jack Moffit: Building a New Era of Open Multimedia

Jack překvapil úvodním slovem v češtině, která byla překvapivě velmi dobrá. Samotná přednáška pak proběhla v perfektně srozumitelné angličtině.

Xiph.org je nezisková společnost, která vytváří otevřené standardy pro audio, video, streaming a příbuzné formy multimediálních aplikací. Snaží se nahradit MP3, Quicktime a RealAudio/Video otevřenými a svobodnými alternativami. Přednáška se týkala principů ztrátové komprese (psychoakustickém modelu) a především pak konkrétních výsledků práce, kterými jsou Theora Video Codec, Speex Voice Codec, Free Lossless Audio Codec, Ogg Vorbis a dalších.

Microsoft ve svých produktech distribuuje tisíce kopií dekodéru Ogg Vorbis.

Evangelizační přednáška, která nastínila možnosti svobodných multimedií a dokázala, že už dnes můžeme pracovat s audiem/videem bez patentního zatížení na použitém software. Po přednášce bylo k dostání několik CD obsahujících příklady hudby a videa kódovaného pomocí OGG Vorbis a Theora včetně software potřebného k jeho přehrání. Sám jsem jedno ukořistil, ale zatím ještě neviděl.

Oběd

Konečně jsme se dobře napapali a odehnali hlad. Po návratu běželo na dataprojektorech několik demo video souborů ze zmíněného CD. Hned nato přišla další přednáška.

Ralph Giles: Ogg Theora – a Free Video Codec

Ralph Giles plynule anglicky navázal na předchozí přednášku a seznámil obecenstvo s video kodekem Theora. Ten je svobodný, nezatížený patenty a velmi dobře použitelný. Jeho návrh implementuje několik pokročilých metod pro zajištění co nejlepších výsledků komprese při dostatečně kvalitním výstupu. Dále jsme byli seznámeni s konkrétní implementací jednotlivých postupů a vymožeností.

Pro sledování běžného videa vám stačí gigagertzový procesor. No … možná gigahertz a půl.

Theora je dnes již funkční a použitelný projekt, který lze směle nasadit v praxi a který přináší řadu zajímavých novinek, které mu snad v budoucnu umožní prosadit se ve velmi silné konkurenci vládnoučí na audiovizuálním hřišti. Dnes už nic nebrání odpoutání se od komerčních a uzavřených kodeků.

Jiří Šašek: Embedded systémy

Poslední přednáška se zabývala implementací Linuxu do zařízení, která obsahují specializované počítače určené pro konkrétní úlohy.

Asi nejznámějším bootloaderem je Grub. Co nejde nabootovat Grubem … to nejde nabootovat.

Závěrečná přednáška byla kvůli časovému presu velmi zkrácena, a proto byla spíše povrchním náhledem na celou problematiku a v podstatě byly jen zmíněny vlastnosti Linuxu, které jsou důležité pro jeho použití v embedded zařízení, a byly popsány některé linky na další zdroje.

Následující debata však plně nahradila to, co bylo předem přeskočeno, a odpověděla na mnoho zajímavých a podnětných otázek.

Po čtvrté hodině předstoupil Borland, který poděkoval jednotlivě všem sponzorům, organizátorům, přednášejícím a všem účastníkům. Dále připomenul, že budou ke stažení videozáznamy a slidy ze všech přednášek (samozřejmě na webu Audiovizuálního centra). Tím OpenWeekend 2004 oficiálně a úplně skončil.

Několik zajímavých čísel z OpenWeekndu 2004:

Počet účastníků: cca 250
Počet organizátorů: 32
Vydaných sborníků: 300
Velikost Joeových bot: 44
Vydaných triček: 250
Počet streamových diváků: bohužel nezjištěno
Počet komerčních sponzorů: 4
Délka Joeovy hadice: moc
Počet nekomerčních sponzorů: 1
Zastoupení notebookářů: až 30%

Slovo závěrem

OpenWeekend 2004 se vydařil. Přednášky byly zajímavé, neobjevilo se mnoho technických problémů a celá organizace fungovala velmi dobře. Za to patří všem organizátorům veliký dík. Jako každým rokem to bylo místo setkání lidí se stejnými zájmy a podobným zapálením pro svobodný software a IT technologie jako takové. Velký poměr anglických přednášek nebyl na škodu, naopak, umožnil nám vyslechnout si informace přímo z úst jednotlivých vývojářů. Jsem rozhodně pro jejich zachování.

CS24_early

Každopádně … bylo to fajn a příští rok jedeme znovu. A vy snad ne?

A ještě jedna poznámka přímo od organizátorů: Máte-li zájem o sborník nebo tričko OW 2004, koukněte na web akce. Třeba ještě něco zbylo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.