Hlavní navigace

Otevřená města: iniciativa chce open source na radnice

23. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Snah o otevření veřejných institucí už byla řada, ale většinou ztroskotaly. Nový spolek Otevřená města je trochu jiný. Má opravdu koncepci a, zdá se, i vůli za ní jít. Chce občanům zpřístupnit obecní data a prosazovat open source do veřejné správy, aby se města zbavila okovů zvaných vendor lock-in.

Spolek Otevřená města se začal rodit na začátku letošního roku, ale pořádně rozjíždět se začíná až nyní – po zakládající konferenci, která se konala 21. října v Brně. Aktuálně má projekt hlavně podporu sdružení Oživení (projekt bezkorupce.cz), OpenAlt nebo České pirátské strany. Jde zejména o podporu personální, členové těchto organizací tvoří přípravný tým. Zatím totiž spolek neexistuje, čeká se na první města, která se připojí, budou zakládajícími členy a ještě tak budou mít možnost ovlivnit finální podobu spolku.

Název Otevřená města celkem jasně říká, o co spolku půjde: o to, aby uživatelé měli snadný přístup k co možná nejvíc informacím o provozu měst. Ne úplně souvisejícím, ale logickým navázáním je podpora otevřené informační infrastruktury a svobodného softwaru. Na radnicích a ve veřejné správě totiž stále často nacházíme tzv. vendor lock-in. Tedy stav, kdy se instituce kvůli proprietárnímu softwaru dostane do situace, že musí využívat služeb dané firmy. A s tím samozřejmě často znatelně rostou náklady na správu a údržbu.

Pozn.: Termín města v názvu spolku není úplně přesný – připojit se mohou jakkoliv malé či velké obce. Dál proto v textu budeme používat termín obec.

Zveřejníme smlouvy a data

Poměrně zásadní odlišností oproti některým podobným organizacím je fakt, že se nejedná o nějakou organizaci v opozici proti městům, resp. jejich politické reprezentaci. To by ostatně bylo zvláštní, když hovoříme o spolku měst. Cílem Otevřených měst je přesvědčit radnice, že otevření prospěje jak obyvatelům, tak samotnému městu a jeho vedení. Spolek má sloužit jako platforma, na které si členové mohou vyměňovat zkušenosti. Členové rovněž získají přístup k podrobným materiálům, které jim otevření měst usnadní.

Mezi nejzákladnější cíle spolku patří zveřejňování smluv a číselných/statistických dat o fungování měst (tzv. open data). O tom už se hovoří delší dobu. V praxi ale někdy nastává ten problém, že zveřejněné dokumenty jsou každý pes jiná ves. Spolek chce proto připravit standardy, kterými by se členové řídili. Pak by bylo možné snadno porovnávat údaje napříč městy a zveřejněné informace by tak měly mnohem větší vypovídací hodnotu.

Spolek chce rovněž usnadnit vývoj softwaru pro veřejnou správu. V dlouhodobém plánu je spuštění platformy pro centrální zadávání veřejných zakázek na vývoj specializovaného softwaru. Dnes obce nemají příliš možností, jak tak činit. Buď si nechají software vyvinout na vlastní náklady, nebo čekají, zda ho nedostanou shora. Platforma by obcím umožnila spojit se a podělit se tak o náklady na vývoj daného softwaru. Také je v plánu vývoj aplikace, která umožní snadnou komunikaci obyvatel s obcí.

Open source je jasná volba

Některá velká světová města či regiony už se odhodlaly k přechodu na Linux a open source. U nás se tak bohužel zatím stalo pouze v několika menších obcích. Otevřená města takové snahy samozřejmě budou podporovat. Nemůžeme ale čekat, že by rázem všechny členské obce začaly používat Linux, LibreOffice a spol.

Úspěch bude už to, když se představitele obcí povede upozornit, že vůbec nějaký open source existuje a představuje relevantní alternativu. Aby v případě řešení informační infrastruktury na dalších X let byl opravdu zvažován a srovnáván s proprietární konkurencí. To se dnes často bohužel neděje a proprietární řešení jsou používána do značné míry jen kvůli setrvačnosti. Velkou roli pak bude hrát sdílení zkušeností s nasazením svobodného softwaru v obci.

Důležitější je ale následující prohlášení: Veškerý software vyvíjený v rámci organizace za veřejné prostředky bude dostupný jako open source software. Město samozřejmě bude moci využívat společně s ním proprietární řešení, do kterých investovala. Členové se tedy se svobodným softwarem tak jako tak setkají a nakonec sami budou mít možnost udělat si obrázek, zda funguje, nebo ne. Reálná zkušenost může mít větší vliv, než desítky informačních brožurek.

Členy mohou být i další organizace, nejen města

Spolek Otevřená města je samozřejmě primárně určen pro obce. Ty řadí mezi tzv. základní členy, které budou přímo ovlivňovat chod a působení spolku (mají hlasovací právo). Důležitý je ovšem i statut přidruženého člena. Tím se mohou stát další neziskové organizace, politické strany, vysoké školy apod. Cílem je přivést k jednacímu stolu zástupce organizací, které by se jinak třeba ani nepotkaly. Spolek rovněž vidí příležitost v zapojení studentů vysokých škol do vývoje aplikací pro veřejnou zprávu, čehož se zatím využívá jen velmi zřídka.

A povinnosti členů? Těch moc není. Musí jen platit členské příspěvky a samozřejmě podporovat cíl spolku. Žádná konkrétní kritéria ale nastavena nebudou. Jde o to přilákat obce, aby se o problematiku vůbec zajímaly. Ne je vyřadit přísnými podmínkami pro vstup do spolku. Členské příspěvky se budou odvíjet od počtu obyvatel, takže menší obce členství určitě nezruinuje.

Prvním velkým členem asi bude Brno

Web (budoucího) spolku už registruje šestnáct zájemců s větším či menším zájmem o členství. Zatím to vypadá, že neoficiálním lídrem spolku by se alespoň v počátcích mohlo stát Brno. Tamní zastupitelé už vstup do spolku Otevřená města zařadili do Informační strategie. Ve věci se angažovali zejména zastupitelé hnutí Žít Brno za podpory České pirátské strany. Docela nadějně to vypadá také v Praze, kde už komise městských částí 6 a 7 připojení ke spolku doporučily.

root_podpora

Projektů či iniciativ na podporu open source (a otevřenosti vůbec) ve veřejné správě už tu bylo relativně dost. Otevřená města jsou jiná a nadějnější v tom, že nepůjde jen o propagaci, ale celistvou platformu pro dialog a spolupráci. Nejen obcí, ale i dalších subjektů, co ve věci mají co nabídnout. Nakonec ale jako vždy bude záležet na tom, jak se k věci postaví politická reprezentace. Asi bude třeba, aby některé větší město šlo příkladem. Bude to právě Brno?

Až se spolek dá dohromady, jedním z prvních výsledků zřejmě bude projekt Otevřené smlouvy – registr smluv. Tento projekt už je částečně rozplánovaný, stejně tak už je k dispozici návrh standardu (PDF), který připravilo Centrum aplikované ekonomie. Snad se podaří a Otevřená města dostanou open source do takového postavení, které mu náleží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.