Hlavní navigace

PixelJunk Shooter: v jednoduchosti je krása

19. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Byli jste vysláni na záchrannou misi! Má prostý cíl. Zachránit všechny přeživší, kteří pátrali na odlehlých světech po nových zdrojích energie. Jediné, co budete mít k dispozici, je prťavá lodička a tažný hák. Musíte být neustále bdělí, protože na neznámých cizích planetách je to samé nebezpečí.

Je až neuvěřitelné, jak může tak jednoduchý herní koncept skvěle zabavit. V PixelJunk Shooter neděláte nic objevného. Prostě létáte z místa na místo a sbíráte lidi a drahé diamanty. Pokud do své lodičky dostanete vše z okolí, otevřou se vám dveře do další úrovně a tak je to pořád dokola. Popis hry sice smrdí stereotypem, ale PixelJunk Shooter pracuje s perfektním designem misí a jednoduchým, ale funkčním fyzikálním modelem.

Vesmírnou loď řídíte pomocí trysek, které musí být každou chvíli aktivované, nebo se zřítíte k zemi. Manévrování v prostoru tak není rutinou, ale musíte si na něj chvilinku zvykat. Naštěstí není ve většině případů srážka s nějakým objektem fatální. Nepřítelem vašeho plavidla bude především mimozemská fauna a horká láva, u které to pěkně žhne.

PixelJunk Shooter - obrázky ze hry

Hlavně se nepřehřejte

Loď nedisponuje žádným ukazatelem zdraví. Zemřete pouze v případě, že se přehřejete. To se může stát několika způsoby. Buď na vás ohnivá příšera plivne horký projektil, nebo se nacházíte moc dlouho poblíž bublající lávy. Asi nemusím zmiňovat, že kontakt s magmatem znamená také rychlou smrt. Jakmile se totiž ukazatel přehřátí nabije, přestanou fungovat veškeré systémy a zřítíte se.

Naštěstí existuje několik způsobů, jak se horku bránit. Tím nejsnadnějším je, držet se co nejdál od horkých předmětů. Dále se můžete letět ochladit do nejbližšího jezírka nebo si upravit prostředí podle svých představ tak, aby láva pokud možno někam odtekla nebo na ni nateklo dostatečné množství vody a proměnilo ji v neškodnou horninu.

PixelJunk Shooter - obrázky ze hry

Pomohou i mimozemské rostliny

To se sice snadno řekne, ale někdy hůř provádí. Voda je často na nedostupném místě a ne vždy můžete pramenu prostřílet novou cestičku. Naštěstí se na cizích světech nachází přívětivá flóra. Některé květiny jsou plné vody, anebo rychle nasávají tekutou hmotu v okolí. Můžete tak květ hodit do lávy a magma tak zchladit. Také jde najít houbu, která dokáže vysát i rozžhavenou lávu. Pokud selžou všechny možnosti, můžete se spolehnout i na starou dobrou techniku a využít vzácné tepelné štíty, které dokáží na malou chvíli loď i s posádkou ochránit.

PixelJunk Shooter - obrázky ze hry

Abyste úspěšně postupovali hrou, je nutné zachránit určitý počet trosečníků. V každé úrovni, která se skládá z několika místností, můžete ztratit až pět lidí, to se ale samozřejmě projeví na nižším skóre. Proto, abyste se ale dostali do dalšího aktu, nestačí jen zachraňovat, musíte taky najít dostatek diamantů. Bohužel, hra vás na to moc důrazně neupozorní, a pak v kritický moment zjistíte, že jediná šance, jak se pohnout dál, je opakovat několik nedávno dokončených levelů.

Přehledná grafika a nudné zvuky

PixelJunk Shooter disponuje kromě skvělé hratelnosti i výtečným grafickým zpracováním. To sice vsází na jednoduchost, ale i tak se na hru dobře kouká. Modely jsou minimalistické a prostředí hýří barvami. Vizuální stránka navíc pomáhá hezky v orientaci. Na první pohled vidíte, kudy co teče, láva ani voda nesplývá s prostředím. To se hodí při řešení hádanek. Navíc se po mapách dobře orientujete díky drobným nápovědám. Každý trosečník na vás po chvíli zavolá, abyste věděli, kde se nachází. Bohužel – minimalismus nesedí zrovna hudebnímu doprovodu a okolním zvukům. U PixelJunk Shooteru máte prostě někdy pocit, jako byste hráli s vypnutými reproduktory.

Cloud 24 - tip 1

PixelJunk Shooter - obrázky ze hry

Zamrzí i krátká herní doba. K dispozici je pouze patnáct úrovní, které se dají dokončit i za pár hodin. Záleží, jak pečlivě se budete snažit vysbírat všechny předměty. Pokud vás však hra pro jednoho začne nudit, můžete zachraňovat uvízlé kosmonauty s kumpánem. Ve hře je totiž přítomný multiplayer.

Závěr a konečné hodnocení

PixelJunk Shooter je skvělá a zábavná hra, ve které si užijete dostatek adrenalinu i hádanek. Škoda jen krátké herní doby, kterou nezachrání ani přítomný multiplayer.  I tak ale investice do hry stojí za to. Navíc vás PixelJunk Shooter nepřijde na víc než devět euro.

Výhody

  • Skloubení akce s hádankami
  • Hezká grafika
  • Multiplayer

Nevýhody

  • Krátká herní doba
  • Hudba a zvuky

Byl pro vás článek přínosný?