Hlavní navigace

Secret of the Magic Crystals: mokrý sen fanoušků My Little Pony

12. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Secret of the Magic Crystals - perexový obrázek
Existuje něco lepšího, než se starat o vlastní poníky? Ano! Starat se o poníky a jednorožce s magickou mocí, kterou jim dodal mimozemský meteorit. Zní to možná zvláštně, ale v simulaci života na koňské farmě s názvem Secret of the Magic Crystals se splní sen všem milovníkům seriálu My Little Pony.

Na Zemi dopadl tajemný meteorit plný magických krystalků, které se rozlétly všude po světě. Jen jeden profesor objevil, že nerosty mají magickou moc ovlivňující pouze koně a dodávající jim speciální schopnosti. Jenže akademikovi nikdo nevěřil, a tak musel odejít z prestižní university. Jeho kroky směřovaly na koňskou farmu, na které chtěl pokračovat ve svém výzkumu. Vy jste jeho ratolest a pomáháte mu zajistit vše potřebné.

Na epický příběh plný zvratů můžete prostě zapomenout. Jedná se jen o jakousi omáčku, abyste se dostali do světa koní a miniher. Pokud znáte různé webové hry, budete se cítit jako doma. Secret of the Magic Crystals může vzdáleně připomínat takový FarmVille. Máte nějaký prostor, na němž se pohybujete a formou malých úkolů vyděláváte peníze a zlepšujete statistiky svých koních.

Secret of the Magic Crystals - obrázky ze hry

Všude jsou samé minihry

Co je tedy cílem? Sebrat všechny potřebné magické krystaly a vylepšit vše, co jde. Pokud se vám podaří nasbírat i nějaké to jmění, není to určitě na škodu.  Kvůli tomu, že musíte absolvovat různé minihry, kterými získáváte potřebné prostředky, je Secret of the Magic Crystals celkem pomalý. Pokud máte jen jednoho koně a vyšlete ho do světa vydělávat, může se vrátit až za několik minut. Mezitím se pohybujete jen na prázdné farmě a čekáte a čekáte a čekáte, abyste nakonec zjistili, že vám chybí pár zlaťáků a věrný koník bude zase muset jít na několik minut hákovat.

Naštěstí nejsou čekáním postiženy všechny aktivity. Většina činností spustí minihru, která se skládá, podobně jako taneční simulátory, z mačkání šipek směřujících do různých směrů ve správnou dobu. Jelikož je Secret of the Magic Crystals určený spíše pro malé děti a fanoušky seriálu My Little Pony, není hraní moc velkou výzvou a úkoly se dají celkem bez problémů splnit se 100% bodovým ohodnocením.

Secret of the Magic Crystals - obrázky ze hry

Upracovaní koně jsou smutní

Nejtěžší na hře je sem tam přijít na to, co se po vás vůbec chce. Když vám třeba onemocní kůň, protože jste ho doslova dřeli z kůže, hned vás nenapadne, že musíte vzít doktorské sluchátko, prověřit koně a pak koupit drahý recept, který využijete k ukuchtění léku. Ony řetězce činností jsou někdy prostě moc dlouhé a občas se budete muset podobně jako u sandboxových her spoléhat na neoficiální wikipedie.

Další nevýhodou je absence česká lokalizace, což je u hry pro děti, zabijácké. Ne, že by bylo nutné číst dlouhé a složité texty, ale zpočátku je dobré si projít výukovou částí, která je bohužel jen textová. Žádná videa ani názorné příklady prostě nečekejte. Navíc je taková podstatná složka hry, jako jsou závody, udělána také textově. To je trochu nepochopitelné. Místo toho, aby člověk viděl alespoň běžící ikonku koně, se mu do tabulky píše aktuální dění a na jakém místě se kůň nachází.

Secret of the Magic Crystals - obrázky ze hry

Hezké, ale…

Přitom je vizuální stránka hry poměrně uspokojivá. Prostředí je hezky barevné a jednotliví koně jsou poměrně detailní. Dokonce je člověk od sebe i pozná. Okolní příroda se mění podle daného ročního období a paprsky světla pronikají pohádkově do všech objektů. Co se týče hudby, soundtrack je strohý a jednoduchý.  Po časem jsem zvuk vypínal a raději si k hraní pustil televizi, neboť kromě občasného zacinkání, že se kůň vrátil z práce, nejsou jakékoliv zvukové vjemy během hraní nijak podstatné.

CS24_early

Hru je možné hrát na všech platformách včetně těch mobilních. Autoři dokonce vydávají různé DLC, které přidávají do hry nové možnosti včetně multiplayerových závodů. V základní hře se interakce s ostatními hráči dočkáte pouze prostřednictvím tabulek se skórem. Svůj postup také lze automaticky zveřejňovat na Facebooku, což se hodí pro lidi, kteří věří, že jejich přátelé nemohou žít bez informací, kolikrát za den vykartáčoval svého koně.

Secret of the Magic Crystals - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Secret of the Magic Crystals je příjemná odpočinková hra pro malé děti, kterou ovšem sráží absence české lokalizace a podivná rozhodnutí designérů. Proč je důležitý prvek, jako jsou závody koní, udělán v základní verzi pouze textově, je záhadou.

Výhody

  • Grafika
  • Pohádkový svět
  • Minihry

Nevýhody

  • Absence lokalizace
  • Textové závody
  • Časem stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?