Hlavní navigace

Příchod hackerů: „osvobozená“ domácnost

18. 8. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Mikrokontroléry a jednočipové počítače převzaly vládu nad domácími spotřebiči již na konci minulého století. Dnes k ní přibývá i schopnost komunikovat s okolním světem. A to je téma, které pochopitelně zajímá jak zvídavé hackery, tak i klasické kyberzločince. Je libo chytrou popelnici nebo troubu?

Na první pohled se může zdát, že zlatý hackerský věk, kdy bylo možné experimentovat a vymýšlet první domácí počítače, periferie a aplikace, už dávno minul a nám nezbývá než existovat v době mobilního konzumu. Přesný opak je ale pravdou. Nikdy v počítačové historii neexistovala tak zajímavá a zábavná doba pro experimentování: nejrůznější senzory a miniaturní počítače lze nakoupit doslova za pakatel a rodící se fenomén internetu věcí je skvělou příležitostí k experimentování s domácími spotřebiči – pračkou a ledničkou počínaje a stolním mixérem konče.

Hackování, ve smyslu upravování či rozšíření funkcí nejrůznějších domácích přístrojů pochopitelně není fenoménem novým. Často jsou jeho „obětí“ různé opuštěné platformy a přístroje, o něž jejich původní tvůrce ztratil zájem. Velmi blízko podobnému „osudu“ mají pochopitelně přístroje, které jsou svou podstatou velmi blízko počítačům.

Druhá šance pro Audrey

V říjnu roku 2000, na samotném vrcholu vlny .COM boomu, uvedla na severoamerický trh společnost 3COM zvláštní „internetový spotřebič“. Jednoduché zařízení pro uživatele, kteří toužili být online, používat e-mail, přehrávat si audio a video soubory, bylo dítkem Dona Fotsche a Raye Winningera, kteří chtěli navrhnout podobná zařízení s odlišnými vlastnostmi pro různá místa v domě (kuchyň, obývací pokoj, ložnice…) a o „odlehčeném“ přístupu k internetu hovořili jako o „internetových svačinkách“ (internet snacking). Projekt vyvíjený pod kódovým označením Kojak byl nakonec pojmenován Audrey. Na trhu ale nevydržel ani rok.

3COM Ergo Audrey v béžové a černé barvě

3COM Ergo Audrey v béžové a černé barvě

Hardware na svou dobu nebyl špatný (200 MHz Geode CPU, barevné LCD s rozlišením 640×480 bodů, dotyková obrazovka, klávesnice, modem, USB a 32 MB RAM), ale nebyl zas o tolik levnější než základní PC (s barevným monitorem a vyšším výkonem) a přišel v nevhodnou dobu. Jakmile bublina .COM praskla, začala podobná „nedovařená“ zařízení rychle mizet z pultů a jejich výrobci záhy ukončovali i technickou podporu.

Audrey na k sobě záhy díky zajímavému hardware v elegantním těle přitáhla pozornost nadšenců a hackerů, kteří využili operační systém QNX (dnes na něm „běží“ například většina připojených aut) a začali Audrey předělávat na stolní MP3 přehrávač nebo jeden z vůbec prvních digitálních foto rámečků.

Audrey pochopitelně nebyla jediná, podobný osud postihl ve stejné době jiné jednoduché internetové terminály, jako byl i-Opener nebo Virgin Webplayer a o deset let později například nádherný stolní tablet Joggler, který ve Velké Británii nabízel (a nakonec vyprodával za 50 liber) operátor O2. To vše ale byly svým způsobem počítače, které jen dostaly nový „hacknutý“ život. Mnohem zajímavější jsou příběhy běžných domácích spotřebičů, které byly zásahem hračičků a hackerů proměněny v přístroje chytré nebo dokonce připojené.

Stolní tablet O2 Joggler

Stolní tablet O2 Joggler

Vítejte v Hackster.io

Jedním ze skvělých zdrojů inspirace v této oblasti je portál Hackster.io, kde se sdružuje řada projektů, jak podle platformy miniaturního počítače kterou využívají (Raspberry Pi, Intel Edison, Spark Core), tak dle tématu, na které se projekt zaměřuje (automatizace a chytrá/připojená domácnost, domácí mazlíčci, obléknutelná elektronika).

Chcete mít přehled, zda je volno anebo někdo nezapomněl zhasnout? Na Hackster.io naleznete inspiraci jak doplnit záchod o potřebné čidlo a konektivitu.
Autor: Hackster.io

Chcete mít přehled, zda je volno anebo někdo nezapomněl zhasnout? Na Hackster.io naleznete inspiraci, jak doplnit záchod o potřebné čidlo a konektivitu.

Řada projektů kombinuje běžně dostupné prvky, jako jsou „internetové“ zásuvky a spínače (například řada WeMo Automation od Belkinu), tradiční „hloupé“ domácí přístroje, miniaturní počítače, senzory, mobilní aplikace apod. Naleznete zde poněkud samoúčelné projekty jako je automatický mix koktejlových nápojů (pochopitelně s možností ovládání přes internet), nebo mixér ovládaný pohybovými gesty, přes praktické drobnosti jako je automatizace systémů v dětském pokoji (video a audio monitor, ozvučení, hračky aj.), monitor otevření garážových dveří (kdo nemá dálkově ovládanou garáž, zejména vedoucí přímo do ulice, nedokáže význam takového řešení dostatečně ocenit) nebo senzor obsazenosti záchodu (opět s možností napojení na internet a notifikace například v pracovní liště).

Belkin wemo je komerční řada připojených světelných vypínačů, zásuvek, prodlužovaček a dalších IoT gadgetů, které lze ovládat například z mobilní aplikace. Některé z nich jsou využívány i coby prvek mnohem ambicioznějích projektů.

Belkin wemo je komerční řada připojených světelných vypínačů, zásuvek, prodlužovaček a dalších IoT gadgetů, které lze ovládat například z mobilní aplikace. Některé z nich jsou využívány i coby prvek mnohem ambicioznějších projektů.

Může se jednat o amatérské a někdy i poněkud „praštěné“ projekty, nicméně portály jako Hacskter.io ukazují, jakým směrem se může internet věcí vydat. Ostatně řada úspěšných komerčních projektů se na první pohled či poslech může zdát podobně „švihnutá“ – ať už jde inteligentní připojené popelnice Big Belly, nejrůznější senzory a konektivitou vybavené sportovní náčiní (míče na fotbal, košíkovou, rugby, baseballová pálka, tenisová raketa, golfová hůl) nebo černé i bílé elektro připojené k internetu. 

Chytré popelnice Big Belly Solar Compactor nejsou žhavou novinkou, první solárně napájené a mobilně komunikující popelnice s interním lisem na odpad byly instalovány již v roce 2004. Jejich výhodou je, že si umí samy objednat odvoz až když jsou téměř plné – a díky internímu kompaktoru se tak stane za 7-8x delší dobu než u klasické popelnice srovnatelných rozměrů. Úspory při vývozu odpadků jsou tak vysoké, že výrobce popelnice neprodává, ale pouze pronajímá – i tak se to řadě měst v USA či Velké Británii vyplatí.

Chytré popelnice Big Belly Solar Compactor nejsou žhavou novinkou, první solárně napájené a mobilně komunikující popelnice s interním lisem na odpad byly instalovány již v roce 2004. Jejich výhodou je, že si umí samy objednat odvoz, až když jsou téměř plné – a díky internímu kompaktoru se tak stane za 7–8× delší dobu než u klasické popelnice srovnatelných rozměrů. Úspory při vývozu odpadků jsou tak vysoké, že výrobce popelnice neprodává, ale pouze pronajímá – i tak se to řadě měst v USA či Velké Británii vyplatí.

Korporátní hackathony

Určitě jste se s nimi setkali – programátorské soutěže zaměřené na neotřelé řešení určitého problému se v poslední době pořádají v řadě oblastí. Mezi zajímavější rozhodně patří ty zaměřené na inovaci v oblasti domácích spotřebičů. 

Jednu z takových akcí uspořádalo počátkem letošního roku například americké GE Appliances – cílem hackathonu uspořádaného společně s komunitou konstruktérů a nadšenců FirstBuild bylo přijít s netradičními nápady v oblasti chytrých a připojených domácích spotřebičů. Postupy se přitom příliš neliší od toho, co lze nalézt na Hackskter.io – v rámci soutěže ale měly týmy na dokončení projektů jen 30 hodin. Základem byly klasické domácí spotřebiče, které soutěžící týmy pomocí nejrůznějších elektronických komponent, senzorů, čidel, síťových rozhraní a součástek vytištěných na 3D tiskárnách upravovali a modifikovali – například upravili tradiční vestavnou troubu tak, aby v ní bylo možné automaticky a takřka profesionálně pražit kávu (tento počin byl odměněn první cenou), upravili výdejník vody a ledu na ledničce tak, aby bylo možné jej ovládat z mobilního zařízení nebo hlasem (druhé místo) nebo doplnili pomalý hrnec o video monitorovací a regulační systém připojený na internet (třetí místo).

root_podpora

Vítězové hackathonu GE FirstBuilt se svým modifikovaným výrobkem – inteligentní troubou schopnou profesionálně pražit kávu.

Vítězové hackathonu GE FirstBuilt se svým modifikovaným výrobkem – inteligentní troubou schopnou profesionálně pražit kávu.

Podobné soutěže (hraje se obvykle o peněžní ceny v řádu desítek tisíc dolarů) přitom nejsou samoúčelné. Jiná divize, GE Aviation, již před dvěma lety pomocí crowdsourcingové soutěže získala za zlomek nákladů výrazně vylepšený úchyt proudového motoru navržený pro metodu 3D tisku.

Nové a nové cíle

Rostoucí počet připojených zařízení – ať už se jedná o televizory, AV receivery, BD přehrávače, herní konzole, ledničky, pračky nebo třeba inteligentní trouby je pochopitelně, společně s rostoucím počtem připojených aut skvělým cílem pro jinou kategorii hackerů. První incidenty, ať už reálné v případě připojených domácích spotřebičů, nebo simulované v případě hacknutých osobních jsou již skutečností – o tom ale více v některém z příštích dílů seriálu.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?