Hlavní navigace

Projekt Angee: autonomní hlídač vašeho bytu

21. 11. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Domácnost si můžete zabezpečit pomocí IoT nebo prosté web kamery. Projekt Angee představuje tak trochu jiný zabezpečovací systém určený pro použití v běžných domácnostech.

Na úvod, prostá otázka, kdo jste a čím se zabýváte?

Tomáš Turek: Jmenuji se Tomáš Turek, je mi 31 let. Zabývám se tím co mě baví – ptám se a poslouchám, co lide potřebují – zjišťuji, jak jsou jejich potřeby (ne)řešeny, a přemýšlím, jak tyto potřeby naplnit lépe. Snažím se budovat tým lidí, který tahá za jeden provaz a pomocí technologií, které fungují na pozadí a nevytrhují nás z naší přirozenosti, tyto potřeby společně řešit.

Tomáš Turek, CEO projektu Angee

Tomáš Turek, CEO projektu Angee

Rostislav Lisový: Jmenuji se Rostislav Lisový. Od malička se zajímám o technologie – převážně o elektroniku a počítače. V Angee se na pozici CTO věnuji právě technologiím – mám na starost vedení R&D oddělení, rozhodování o celkové technické architektuře a použitých technologiích.

Rostislav Lisový, CTO projektu Angee

Rostislav Lisový, CTO projektu Angee

Jak jste se dali, jako tým, dohromady?

TT:a projektu jsme začali dělat společně s kluky z CLEEVIO – viděli jsme příležitost a šli za ní. Věděli jsme, že máme technologický GAP v oblasti HW, a proto několik prvních lidi, které jsme do týmu vzali, byli lidé zapálení do HW. Nicméně téměř od začátku spolupracujeme s kolegy, kteří mají dnes na starosti cloudovou a mobilní část vývoje. Před Kickstarterem nás bylo sedm – tři na full-time a čtyři na part-time. Od té doby celý tým vzniká velice plynule a přirozeně, i když je potřeba říct, že na pohovory k nám přišlo za poslední rok bez mála 150 lidí, nicméně dnes, tedy o téměř rok později, je nás 23 (z toho 10 full-time) a mnoho lidí, kteří dnes pracují v Angee, přišli skrze doporučení, což obecně vnímám jako nejlepší způsob pro rozšiřování týmu. Jinak ale neustále hledáme špičkové vývojáře do týmu!

RL: Já jsem se k celému projektu dostal poměrně náhodou – jednoho pozdního listopadového večera jsem byl na cestě z mého pracoviště (Katedra řídící techniky, ČVUT FEL) domů, kdy jsem si všiml na nástěnce inzerátu s nabídkou práce pro Embedded Linux vývojáře. Protože jsem měl dobrou předchozí zkušenost s krátkodobou spoluprácí na vývoji linuxových BSP, na daný inzerát jsem se zkusil ozvat, s tím, že bych se vývoji věnoval cca 16–20 hodin týdně po dobu několika měsíců… Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo, z katedry jsem zanedlouho odešel a v Angee mám na starost veškeré technologie.

Čím jste se zabývali před projektem Angee?

TT: Vystudoval jsem business a finance. Ještě při skole jsem začal podnikat v oblasti internetových aplikací, hodně jsem se toho naučil také prací ve firmách svého táty, který podniká v IT od roku 1994. O technologie, tedy jak fungují a co pro nás mohou řešit, se zajímám od mala, je mi to blízké, protože jsem v tom prostředí vyrostl.

RL: Přibližně od poloviny bakalářského studia, byly mým hlavním zaměřením embedded systémy. Ze začátku jak ty, které obsahují jen MCU, později ale už „výkonnější“, na kterých běžel Linux. Po absolvování bakalářského a magisterského studia na ČVUT FEL jsem pokračoval asi 3,5 roku jako „research support engineer“ na Katedře řídící techniky ČVUT FEL. Dokonce jsem si zkusil doktorát (na Katedře počítačů ČVUT FEL), ale včas jsem pochopil, ze to není nic pro mě a nechal jsem toho. Za sebou mam participaci na projektech jako je vývoj FW pro medicínské zařízení, vývoj linuxového BSP pro řídící jednotku používanou v těžkém průmyslu, ale i nejrůznější patche linuxového jádra (ovladač PCI měřící karty, úprava QoS na SocketCAN, implementace IEEE 802.11p). Naštěstí má práce nekončila vždy jen „předáním zadavateli“, ale velká část mé práce se dostala přímo do mainline jádra.

Co vás přivedlo k myšlence podnikat v oblasti bezpečnostních systémů?

TT: Viděli jsme díru na trhu a zároveň jsme hledali příležitost a do jisté míry i výzvu zužitkovat energii, schopnosti a znalosti, které jsme do té doby získali. Nevnímám naši firmu jako dlouhodobě se specializující pouze na zabezpečovací systémy, i když je pravda, že know-how, které jsme v této oblasti posbírali, je značné.

Jak zařízení Angee funguje?

RL: Hlavni funkcí Angee je autonomní zabezpečení. Angee je schopno přesně rozpoznat, kdo do daného bytu vešel a kdo ho opustil, po vyhodnocení této informace se dále rozhodne, do kterého stavu (a zda vůbec) se Angee přepne (t.j. zda se spustí proces automatického zalarmování, nebo naopak vyhlášení poplachu apod.). Kromě příchodu jsme schopní detekovat i jiné události – detekce zvuku tříštění skla, případně detekce pohybu pomoci pohybových čidel. V případě alarmu se pořídí videonahrávka, která se odešle na server, uživatel je poté na tuto událost upozorněn. Jako hlavní user interface slouží mobilní aplikace (nativní iOS a Android), Angee je vsak možné ovládat jak přes webový prohlížeč, tak i hlasem. Možnosti hlasového ovládání máme v plánu do budoucna dále rozšiřovat.

Angee a senzor

Angee, vpravo senzor

Rozpoznávání zvuků, např. tříštění skla, a následné vyhodnocení situace je velice zajímavou funkcí. Jak to funguje?

TT: Důležitým aspektem zabezpečení je detekce podezřelých zvuků, která kompletně probíhá na zařízení a nezávisí na připojení k Internetu. Z toho vyplývá, že se uživatelé nemusí bát o kompromitaci jejich soukromých nahrávek a zároveň potenciálním záškodníkům nepomůže odpojit Angee od Internetu pro detekci vloupání. Našim cílem je spolehlivě rozlišit tříštění skla a další podezřelé zvuky v naší databázi kvůli detekci vloupání a zároveň umět rozpoznat alarmy ze zařízení, která jsou již nainstalovaná. Hezkým příkladem je požární alarm, který typicky je již v domácnostech a firmách nainstalovaný. Pracujeme na tom, aby Angee umělo rozpoznat alarm a notifikovat uživatele pomocí mobilní aplikace, že u něho doma se spustil požární alarm. Snažíme se balancovat propojení Angee, Internetu a ostatních zařízení a zachování maximálního soukromí. Je pro nás velmi důležitá spolehlivost a jednoduchost řešení.

Povězte naším čtenářům něco víc o možnosti ovládat zařízení hlasem.

TT: Angee je zejména zabezpečovací zařízení a ovládání hlasem je další možnost, jak uživateli umožnit ovládat hlavní funkce Angee a zpříjemnit mu tak život. Z toho vychází i náš postoj k umělé inteligenci pro hlasové ovládání Angee. Chceme uživateli zpříjemnit a zjednodušit ovládání tak, tak aby nemusel hledat telefon, pokud chce změnit základní nastavení. Například, když bude uživatel nastavit úplné soukromí, stačí říct “Hey Angee, give me some privacy!”. Samozřejmostí je, že Angee audio a vizuální data nesbírá pokud nemusí. Například audio je sdílené s naší konverzační platformou v cloudu pouze, pokud uživatel Angee osloví pomocí fráze “HeyAngee”.

Jak Angee řeší výpadek proudu či internetového spojení?

RL: Pro případ výpadku napájení je Angee vybaveno Li-ion baterii. I když není přímo vyměnitelná, mysleli jsme na snadnou rozebíratelnost zařízení a možnost její poměrně snadné výměny, bude-li tak po několika letech používání třeba. Dojde-li k přerušení internetového spojení, Angee si umí poradit i v teto situaci – videonahrávka se uloží na lokální eMMC (připravena pro pozdější upload na server), zároveň Angee „security logika“ je schopna dále fungovat s omezenými schopnostmi. Do budoucí verze hardware zvažujeme integraci GSM modemu a možná nějaká další vylepšení.

Čím se Angee liší od klasických bezpečnostních systémů, postavených na bázi IP kamer?

TT: Poměrně brzo jsme si uvědomili, že bezpečnost je věc, kterou člověk nechce řešit, chce o ní mít postaráno, ale nechce se tím znepokojovat, nechce na to myslet. Snažíme se dodat na trh produkt, který ví, na čem v domácnosti záleží – zná vlastnosti a dokáže rozpoznat situace v jednotlivých domácnostech – tedy je personalizovaný pro každou domácnost. Z patternu v domácnosti se učí chovat autonomně, to znamená tak, aby vyhlašoval čím dál tím méně falešných poplachů, aby dokázal lépe vyhodnocovat změny mezi režimy a chránit váš dům nejen, když z domácnosti odcházíte, ale třeba i když jdete spát nebo jedete na dovolenou.

Kde všude lze Angee nasadit? Nebo lépe řečeno, jaká je vaše cílová skupina?

TT: Naše intuice a některé výzkumy, které jsme prováděli, říkají, že zařízení je vhodné pro lidi v USA, kteří bydlí v bytech, bydlí buď sami, nebo s rodinou, a je jim mezi 26–45 lety. Nicméně takto obecně to říct nelze. Snažíme se řešit konkrétní lidské potřeby reálných lidí a naše řešení je svým způsobem vhodné pro různé cílové skupiny, přijít na to, která je ta ideální a jakého má společného jmenovatele, je v dnes velice složité a před tím, než je produkt na trhu a lide ho začnou používat téměř nemožné. Naším cílem je proto při vstupu na trh sledovat klíčové metriky, které nám napoví, na koho a na co se vice zaměřit. Možností je spoustu a my máme nějakou představu.

Cesta k funkčnímu prototypu byla jistě náročná. Co vše mu předcházelo a jaký byl asi největší problém, se kterým jste se museli během vývoje vypořádat?

RL: Spíš než na problémy jsme naráželi na spoustu výzev. S některými jsme si poradili sami, na řešení jiných jsme se museli spojit s odborníky, kteří mají i více než 20 let zkušeností v oboru. Ty výzvy byly jak v oblasti mechanického návrhu (jak umístit potřebné komponenty, myslet zároveň na vyrobitelnost plastu metodou vstřikování, ale i na pozdější ruční sestavování v továrně), ale i v oblasti elektroniky (nejen návrh schématu, ale i výběr konektorů apod.)

TT: Při prvním tzv. funkčním prototypu jsme se zejména naučili, jak produkt nedělat. Udělali jsme rozhodnutí, které bolelo, ale bylo nejlepší, jaké jsme mohli udělat. Začali jsme, poučení, znova, změnili jsme celou architekturu tak, aby byla schopná naplnit naše představy o funkcionalitě.

Kompozice zařízení

Kompozice zařízení

Předpokládám, že bezpečnost dat jednotlivých uživatelů uložených v cloudu považujete za vůbec jednu z nejdůležitějších věcí. Jak je systém Angee zabezpečen proti útokům zvenčí, jejichž motivací by v tomto případě bylo nahlédnutí do soukromí uživatelů?

RL: Šifrujeme data jak při přenosu (TLS), tak i ta uložená na serveru – t.j. uživatelské údaje (celá DB), ale i videonahrávky samotné. K zabezpečení videodat našich uživatelů používáme asymetrické šifrování. Veškeré video okamžitě po zachycení zašifrujeme veřejným uživatelským klíčem a v tomto stavu ho přenášíme i ukládáme na server. Data jsou pak rozšifrována privátním klíčem uživatele. Tímto způsobem jsme schopni zajistit, že uživatelova privátní videa si nepřehrajeme ani my, ani hacker nebo kdokoliv jiný.

Jak dlouho už na projektu pracujete?

TT: leden 2014.

RL: únor 2015.

Kdy plánujete začít se sériovou výrobou Angee a kde všude bude k dostání?

CS24_early

TT: Nedávno jsme podepsali smlouvu se společností Skylight, což je jeden z předních výrobců v Číně, který mimo jiné pomohl na trh takovým firmám, jako je GoPro. Ve spolupráci se Skylight finalizujeme přípravu produktu pro výrobu.

Děkuji za rozhovor. A vy, čtenáři portálu Root.cz, se můžete těšit na exkluzivní recenzi samotného zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se o výpočetní techniku a vše co s ní souvisí zajímá již od dětství. Fascinován je především sítěmi a otázkami jejich bezpečnosti.