Hlavní navigace

Názor k článku Projekt C64: zajímavé hry a konkurence od Michal Tauchman - "Nevím, z čeho autor vychází, ale průnik herních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 6. 2022 6:37

    Michal Tauchman

    "Nevím, z čeho autor vychází, ale průnik herních titulů přes většinu osmibitů (nebo alespoň těch nejrozšířenějších, tj. C64, A800, ZXS, příp. CPC) je značný."

    Vychází se jednoduše z toho, že množství SW pro Commodore převyšuje počtem ostatní platformy, tedy mnoho z něj musí být exkluzivní. Samozřejmě majorita těch známějších her je cross-platform.

    "Jinak srovnání provedení na jednotlivých osmibitech by bylo zajímavé, ale z mého pohledu jen u těch nejlepších her, aby bylo vidět, co se dá z jednotlivých platforem vymlátit, případně zprasit. Vzít kdekterou hru ke srovnání nemá smysl."

    Jak jsem psal na začátku, jedná se o pohled ze strany uživatele, který otestoval takové hry, které si pamatuje ze svého dětství, jak se liší dojmy na obou platformách, nikoli exaktní porovnání a určování "vítěze". A definujte nejlepší hry? Pro mne je jednou z nejlepších her Electrician, který skoro nikdo nezná (a jestli se nemýlím, tak ten zrovna na C64 není, aspoň oficiálně). A pokud myslíte nejznámější hry, tak těm jsem se vyhnul ze dvou důvodů - většinou už různá srovnání existují, a nechtěl jsem tuto stať brát příliš vážně. Nemám opravdu ambice soudit který stroj je "lepší", má lepší porty her atp. Takový článek by nevyhnutelně spustil u pamětníků obranný reflex pro "svoji" platformu a diskuzní flamewar.