Hlavní navigace

Názory k článku Ripley, delete this allien!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2001 0:13

    Pavel Arnost (neregistrovaný)

    uz se tesim jak budeme vsichni za par let nosit na tricku tucnaka ala komunikator ze star-treku :)

  • 7. 6. 2001 12:56

    Martin Kudlvasr (neregistrovaný)

    To bych pisk, ze je to trochu velky. Kdo myslite, ze tohle bude nosit. Vzdyt to bude vsude videt. A kdyz uz to bude videt, tak to ani nebude hezky.
    Vyrobci a navrhari si musi uvedomit, ze lidi to koupi ne tehdy, az s tim budou vypadat jako Borg, ale tehdy, az s tim NEBUDOU vypadat jako Borg.
    Navic nechapu, k cemu je takovy strasny krabici hlasovy vstup. Klavesnice se pri porovnani s timhle hrave ztrati ( nehlede na ostatni ovladaci mechanismy typu touchpad, snimani polohu oka, ... ).
    Vubec nechapu, pro porad lidi touzi po hlasovem vstupu. Dokud tu nebude poradna "analyza" jazyka, ktera pochopi co clovek chce, nema smysl analyzu hlasu delat ( krome digitalni sekretarky, ale ma k OVLADANI hlasem daleko ). To proto, ze normalni clovek to rekne po svem a nemuzete mu predepisovat JAK to ma rici, aby mu pocitac rozumel. Navic rozpoznavani stoji strasne mnozstvi vykonu ( zejmena u anglictiny :-)).
    Co bych ja videl jako soucasnou moznost, je pocitac velikosti dvou na sobe polozenych krabicek na CD ( u pasu ), par portu, ale hlavne obrazovy vystup typu bryle. Polymerove obrazovky teto velikosti s dostatecnym rozlisenim tu jsou ( pozadi pruhledne ). Komu vadi, ze to bude jednobarevne. Dulezity je ucel ( zobrazeni textu, jednoduche grafiky, nenapadnost ). Copak si budu chtit pri firemnim jednani, nebo pri jizde autem prehravat filmy? Potrebuji prece jen zobrazit informace, ktere v tu chvili potrebuji. Dale polohove zarizeni snimajici polohu panenky a na briscich prstu umistenych par tlakovych spinacu coby tlacitka ( klepnout lze o cokoli ). Volitelna mala a lehka klavesnice pripinatelna na zapesti obou rukou ( kvuli opore - ve stoje se tezko hleda ).
    Tomuhle klidne bude stacit vykon nejakeho Pentia100. Kdyby vyrobci cipu chteli, tak udelaji takovyhle cip, ktery bude mit spotrebu dvacetiny soucasnych procesoru, ktere se montuji do notebooku, a pritom to bude uzivateli stacit. Cipy do handheldu vykonem a spotrebou podle me odpovidaji. Jako ulozne medium vidim bud HDD340 Flash kartu od IBM, nebo nejake HDD do PCMCIA.
    Takovahle sestava bohate staci k provozovani nejakeho informacniho systemu, coz je hlavni duvod nositelnych pocitacu ( porad po ruce ). Da se pouzivat u soudu, na vedecke konferenci, v aute, vsude, kde potrebuji informace, ktere je hloupost si vsechny pamatovat.
    Vsechno, co jsem tu vyjmenoval jsou SOUCASNE veci, ktere nepotrebuji objeveni. Jedine, co je potreba je, aby to nekdo dal dohromady a dal tomu pekny design. Protoze design je to nejlevnejsi a pritom je mu v tomto pripade prikladana velka vaha.

    To jsem se hezky rozepsal. Tak posilejte komentare....

  • 7. 6. 2001 15:08

    Radoomek (neregistrovaný)

    :) Nepředbíhejte čas. Cliff v rozhovoru (který si brzy budete moci přečíst) většinu námitek řeší. Ripleyové, tedy wíkompy (případně weecompy, atd) jsou jen prototypy, mající otestovat možnosti a cesty. Dejte Cliffovi milion dolarů a postaví vám to všecko 10x menší. Tohle je míněno jako open hardware, tedy, seženete si součásti a podle jeho stránek si to každý může postavit sám.
    Přeji krásný den

  • 11. 6. 2001 11:59

    hkmaly (neregistrovaný)

    Musim te zklamat, ja budu klidne vypadat jako Borg, spis bych potreboval aby mi to nekdo za rozumnou cenu postavil. Obavam se totiz ze v dusledku miniaturizace na to moje sikovnost nebude stacit.

  • 19. 2. 2002 14:12

    bSir (neregistrovaný)

    Myslim že Martin Kudlvasr moc nevi o čem píše a plácá nesmysly (yy!). Já budu taky klidně vypadat jako borg (viz wearcam.org) jen když to bude cenově dostupné, sorry ale nemám 75000Kč na "see-thru" brýle.
    Trochu k Martinovym blabolum:
    -- Nechapu kde vzal informaci o "Polymerove obrazovky" ale pokud ja vim (a už se v oblasti wearcomps nějakou dobu ochomejtam) tak jakykoliv displej misto bryli je uplně k ničemu protože lidske oko prostě na bryle nezaostří a proto tam musí být čočky které posunou obraz dál (spousty odkazů, třeba http://aeinovations.com
    -- hlasový vstup je super věc když funguje, ne vždy má člověk volné ruce, ikdyž, možná je to sporné, spíše mám výhrady vůči hlasovému výstupu (emacspeak)
    -- co se týče poloprůhledných displayu a toho že nevadí když jsou černobílé... pisatel asi nikdy neslišel o mediatet a augmented reality, asi zaspal ve virtuální realitě (http://wearcam.org) - mimochodem, proč bych si občas nemohl pustit nějaký ten film (při obvzláště nudném obchodním jednání :-))) - ještě jste nikdy nemněli ten příjemný pocit sedět v parčíku na sluníčku (v létě) a pařit quake či cokoliv jiného? S wearable computers by tohle vše mohlo být fajn :-)))
    -- co se týče velikosti počítače, myslím že i v současnosti jsou dostatečně malé, jde jen o to, nenaházet všechno na jedno místo, ale rozprostřít po uživateli (http://incolor.inetnebr.com/mcarlson/nigel.html) to úplně stačí, pisatel si také asi neuvědomuje co s rozšířitelností, výta jak jsou titěrné konektory náchylné na cokoliv?
    -- klávesnice, myslím že twiddler (a jemu podobní) je přijatelné řešení, představa že píši tím že se dotýkám prsty nějaké podložky, nebo prstů navzájem, mně děsí - jakpak by asi počítač rozlišoval že nepíši, ale jen si mnu ruce??!! (http://wearables.blu.org/hardwear.html
    -- mimochodem "HDD340 Flash kartu od IBM" pokud já vím není flash karta ale HDD ve velikosti flash carty - a jako takový je docela žrout - viz zkušenosti s dobou provozu při přehrávání MP3 v iPaqu (příslušné www si najděte sami)
    -- designu je spousty a to i těch už stávajících, i iPaq se dá použít jako wearable a linux na něj taky je (http://www.handhelds.org/)

    Chce ještě někdo diskutovat?

  • 7. 6. 2001 12:56

    topgum (neregistrovaný)

    Takovouhle hracku jsem videl live vloni na podzim, akorat ze na tom bezely W2K profi a ovladalo se to klavesnickou pripnutou na suchej zip na levem zapesti. Jinak kamerka za uchem a a barevnej displejicek pred pravym okem vypadaly podobne, + samozrejme sluchatka a mikrofon. Mel o na sobe takovej docela kulatej clovicek s kravatou - vypadal docela zvlastne ;-)))) Jo a cely se to melo vyuzivat pro nejaky vojensky ucely, detaily mi samozrejme nikdo nerek;-)

  • 7. 6. 2001 16:00

    Yokotashi (neregistrovaný)

    Motoroly maji mnohem nizsi spotrebu pri stejnem vykonu,
    nez intely. Motorola totiz dela prumyslove procesory a
    ne hracky pro usery. Navic na motoroly existuje linux -
    vzdyt je to v kazdym MACu, atarku, amize ... . A pri
    dnesnich cenach pameti je 64 MB dost malo. Ja bych to
    stavil se ctverici PowerPC 603, nebo G3/200, ktere by
    sly odpojovat (pripojovat podle potreby) a podtaktovavat
    (ten prvni - master) a standartne bych je provozoval
    podtaktovany tak na pulku (tepelny vykon roste se treti
    mocninou kmitoctu, kdyz se prislusne upravuje i napeti).
    Dal bych k tomu spolecnej dimm DDR 128MB pc 266 a ten
    bych podle poctu CPU taky podtaktovaval. Opravdu nevidim
    jediny duvod, proc s sebou nosit kompatibilitu s PC,
    PC jr a PC XT ...
    Ale jinak to neni spatnej napad a rozhodne jen tak dal.
    Yokotashi
    P.S. nevite nekdo, kde v cechach sehnat ty bryle, nebo
    jeste lepe jen ty pruhledne displaye? (stejne bych si je
    musel namontovat do dioptrickych bryli)

  • 8. 6. 2001 9:10

    toxman (neregistrovaný)

    S tim pruhlednym displejem bych to nevidel tak ruzove. Musite si totiz uvedomit, ze lidske oko neni schopno zaostrit dobre predmety pod asi 10-15 cm (moje +- 11), kdezto samotne "sklo" bryli je zhruba ve vzdalenosti asi 3 cm. Z toho vyplyva ze potrebujete pridavnou optickou soustavu, ktera ovsem opet neumoznuje zpetne pozorovani vzdalenejsich predmetu. Pritom musi take akceptovat individualni serizeni na korekci dioptrickych vad oka. Tudiz je takovy pristroj uplne zbytecne doplnovat pruhlednym displejem. Pokud jste si prohlizel obrazky tech bryli, patrne jste si vsiml okularu pred jednim okem. Nejspis i proto take autor projektu pouzil tu kameru. - Z jednoducheho duvodu. A sice abyste se na svet dival obema ocima, pricemz patrne vystup z programu klicuje do obrazu z kamery. Jinak si dokazu realne predstavit, ze uzivatel takovehoto pristroje zacne brzy silhat (ztrati prostorove videni).

    A jeste poznamka. Mozna ze Motorola by byla vskutku lepsi vykonove i prikonove, ale mam pocit, ze autorum slo predevsim a HLAVNE prave o tu KOMPATIBILITU s PC. Z tohoto pohledu by to spise chtelo ZESTIHLIT architekturu PC a integrovat do jednoho cipu. Pak by to mohlo byt jak male, tak vykonne a jeste by to melo mensi prikon (pro me a za me to muze klidne Motorola vyrabet, pokud bude mit zajem :-).

    Jinak zdravim a mejte se krasne.

  • 8. 6. 2001 17:39

    Martin Kudlvasr (neregistrovaný)

    Vtip je v tom, ze oko nebude ostrit na vzdalenost 10-15 cm, ale na normalni vzdalenost pro cteni dokumentu. Dojem ze je text ve vetsi vzdalenosti lze vyvolat stereoskopicky. Nevim, jak to oduvodnit, ale mohu to podeprit vlastni zkusenosti. Na Invexu97(?) jsem vyzkousel "bryle" ( trochu vetsi ) s pruhlednym barevnym displejem ( tekute krystaly ). Rozliseni cca 300x250 - nevim. Bylo mozno prepinat nekolik stupnu pruhlednosti a v pohode slo preostrovat mezi 3D animaci a okolim.

  • 8. 6. 2001 17:46

    Martin Kudlvasr (neregistrovaný)

    A jeste neco. Jak si myslite, ze Boeing stavi letadla? Desitky kilometru kabelaze a nic se nesmi splest. Po letadle chodi clovek s pruhledovym displejem na hlave - ten mu ukazuje kde je dalsi upevnovaci bod kabelu, ktery zrovna drzi v ruce. Ostre je zaroven okoli i zobrazovana data.

  • 12. 6. 2001 10:18

    toxman (neregistrovaný)

    Teoreticky je skutecne mozne stereoskopicky docilit toho, aby se predmet jevil v jine vzdalenosti, nez ve skutecnosti, i vyvolat umele dojem trojrozmernosti u 2D objektu (stereogramy, hologramy, nebo dva "plosne" utvary (kazdy pro jedno oko)), to vsak nema, bohuzel, na ostrost objektu zadny vliv (snad s vyjimkou stereogramu, kde castecne splyvaji oddelene body a proto muze vzniknout za urcitych podminek "dojem" prosroru, ktery vzbuzuje pocit ostrosti, i kdyz je ocni cocka prokazatelne zaostrena na jinou vzdalenost). Pokud jste videl a dokonce zkousel Vami zminene bryle, dokazu si predstavit princip trosku jiny. A sice promitani okolniho sveta na matnici, ktera je v urovni LCD displeje (podobne jako fotoaparat-zrcadlovka), tim se totiz mohou dostat oba obrazy do jedne, rekneme "virtualni", roviny, kde jiz zaostrit pujdou. Takove zarizeni pak ovsem musi mit pred samotnym displejem (zvenku) jeste umisteny objektiv (pripadne navic clonu, jak tomu asi bylo i ve Vasem pripade). Touto soustavou objektiv-matnice+displej-okular, jiz by podobnou vec slo realizovat. Ale opet: bud bude na brylich umisteno elektronicke oko-kamera, nebo zmineny objektiv-matnice (mimochodem, ta kamera taky potrebuje objektiv, takze obavam se, ze uplne bez nejake optiky to urcite nepujde). Pokud nekoho napadne jeste nejaky zajimavy zpusob realizace tohoto problemu, muze pripojit jednoduchy popis :-)
    Zdravim

  • 7. 6. 2001 16:01

    anonymní

    tento pocitac dle meho nazoru neni vhodny pro noseni, nebot jeho elektromagneticke vyzarovani z tak male blizkosti s vysokou pravdepodobnosti bude predstavovat zdravotni riziko, podobne jako jej s vysokou pravdepodobnosti predstavuji mobilni telefony.

  • 8. 6. 2001 12:00

    - (neregistrovaný)

    Ten case ale vypadal kovove, nebo se snad mylim?
    BTW kolik lidi sedi u otevrenejch beden, nebo alespon vepredu v casu vylamujou vsechny kovovy zaslepky... =)
    Ja bych to zase az tak neprehanel, ackoli, pravda, neco na tom bude (s tema telefonama - ty musej mit antenku odkrytou aby mohly komunikovat a i s tema bednama)...