Hlavní navigace

Seznam.cz: na většině serverů máme Debian

3. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Seznam.cz je největším z českých portálů. Málokdo ale tuší, že je také velkým uživatelem a podporovatelem open-source řešení. Kolik má firma celkem serverů? Na kolika z nich běží Linux? Jaké další systémy byste v Seznamu našli? Nejen na to jsem se ptal technického ředitele Vlastimila Pečínky.

Odpovědi poskytl Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz, a.s. Je mu 31 let, je ženatý, vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. V Brně pracoval 8 let ve společnosti ATC s.r.o., která vytvořila a provozovala službu Email.CZ. Od května roku 2004 pracuje pro Seznam.cz, původně jako programátor a senior programátor, od srpna letošního roku na pozici technického ředitele.

Pečínka

Kolik celkem provozujete ve firmě počítačů (serverů/desktopů)?

Je obtížné odpovědět na tuto otázku přesně. Pomalu každým dnem se toto číslo zvětšuje tak, jak se zvětšuje počet uživatelů na našich službách. Obecně lze říct, že v telehousu máme umístěno kolem 500 serverů. V kancelářích na Radlické 2 pracuje přes 220 kolegů, tedy připočtěme dalších minimálně 220 stanic. K tomu budujeme záložní lokalitu, kde v tuto chvíli máme pro první fázi připraveno 200 serverů k instalaci. Plus existují další servery v kanceláři pro vývoj a interní aplikace. Lze tedy říct, že společnost Seznam.cz v tuto chvíli provozuje zhruba tisícovku serverů.

Na jaké části z nich je Linux (také servery/desktopy)?

Na drtivé většině běží OS Linux Debian Sarge, případně v menšině je ještě Debian Woody. Alternativní operační systémy (MS Windows, Mac OS) najdete převážně na desktopových stanicích v kanceláři. To však neplatí u vývojářů a administrátorů, kteří používají Linux.

Jakou distribuci používáte a proč právě tu?

V provozu používáme Debian Sarge, z historických důvodů někde ještě Woody. Vývojáři a administrátoři většinou používají stejnou distribuci, jsou však tací, kteří sazí na jiné (např. Gentoo). Volba Debianu byla učiněna již v „dávných“ dobách, já sám jsem o důvodech a jiné alternativě nepřemýšlel. Určitě však Debian i proto, že v stable verzi máme jisté záruky, že se věci nemění a vzájemně fungují. Byť za cenu někdy až obsolete verzí jednotlivých aplikací.

Kde máte nasazeny jiné systémy a proč?

Máme k dispozici Mac OS pro testování aplikací, dále také Windows server pro aplikace dodané třetí stranou, zejména pro interní firemní potřeby. Za chvíli to bude historie, ale ještě máme několik serverů s FreeBSD, které poskytují statický obsah jedné naší služby.

Nedávno se objevil problém s výpadkem vaší e-mailové služby. Jak jste zabezpečeni proti dalším problémům?

Otázkou je, který výpadek máte na mysli. E-mailová služba je celkem složitá komplexní aplikace a některé výpadky, které máme a horečně řešíme, většina uživatelů nepostřehne. Směřuje-li dotaz na výpadek související s výpadkem elektřiny v našem telehousu, odpověď je jednoznačná – budujeme záložní lokalitu pro celý Seznam.cz. Pokud je otázka mířena k problémům s diskovým polem, bezprostředně jsme zvýšili redundance primárních dat (nazýváme je meta-data), a zároveň bylo investováno několik miliónů Kč do nákupu již ověřené technologie diskového storage. Tam v tuto chvíli uživatele transparentně stěhujeme.

Uživatelé už dlouho volají po podpoře IMAPu. Podle Iva Lukačoviče ale není k dispozici kvalitní open-source řešení. Myslíte, že se uživatelé na Seznamu IMAPu dočkají?

Tato otázka se skutečně občas vynoří a pak opět zapadne. S Ivem souhlasím, rozumné existující řešení jsme nenašli a investovat do složité implementace IMAP protokolu není náš primární cíl. Nejde totiž jen o samotnou implementaci IMAP serveru, náročná změna by postihla i samotný aplikační server. Vlastnosti IMAPu jsou totiž v rozporu s tím, jak se schránkou pracujeme my. Z mého osobního hlediska se nám IMAP nevyplatí implementovat i proto, že je v našich číslech určen pro skutečnou minoritu uživatelů.

Které z „velkých” aplikací běžících pod Linuxem používáte?

Naprostá většina webových aplikací (možná všechny) běží na Apache2, najdeme tu i starší Apache. Dynamické stránky jsou vytvářeny za pomoci mod_pythonu či PHP. Python však jistě vede a je preferován. Z databází převažuje MySQL, na interní aplikaci máme i instanci Oracle, v jednom outsource řešení se používá PostgreSQL. Na aplikační servery máme vlastní framework (nazýváme ho meta-server), stejně tak na tvorbu šablon (jako open source šířený Teng).

Jaké největší výhody pro vás plynou z využití svobodného systému?

Nezávislost. Možnost věci ohýbat a přizpůsobovat. Finanční úspora.

Provádíte také vlastní vývoj některých systémových nástrojů?

Ano, některé jsem už zmínil. Meta-server nám usnadňuje tvorbu aplikačních serverů psaných v C++ nebo Pythonu. Teng je náš vlastní šablonovací systém šířený jako open source. Používáme ho při tvorbě webových aplikací v Pythonu i v PHP, lze jej však použít i v C++ programech (např. generování e-mailů z šablon). Psaní webových aplikací v Pythonu nám usnadňuje vlastní web-publisher nahrazující (pro nás nedostatečný) publisher z mod_pythonu. Vylepšili jsme také XMLRPC tím, že jsme vytvořili zpětně kompatibilní binární verzi FastRPC, opět šířenou jako open source. Vlastním přímo systémovým nástrojem je monitorování load balanceru a řešení failoveru.

Dělíte se se světem s výsledky svého vývoje? Obohacujete repozitáře projektů vlastními kódy?

CS24_early

Jak plyne z předchozí odpovědi, šíříme jako open source Teng a FastRPC. Protože používáme vlastní linuxový kernel, reportujeme nalezené chyby a vylepšení. Stejně je tomu tak u různých knihoven nebo aplikací, které používáme a občas musíme poopravit. Svým dílem tedy repozitáře obohacujeme.

Děkuji za rozhovor.

Seriál: Zpovědnice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.