Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 2. 2023): nenáročný editor s bohatým rozhraním

1. 2. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme nenáročný editor zdrojového kódu, podíváme se na monitor systémových zdrojů, vyzkoušíme jednoduchý LaTeX editor a pozastavíme si běžící aplikace.

ecode

Lehký a nenáročný editor zdrojového kódu napsaný pro moderní hardware. Je postavený na frameworku eepp, který se zaměřuje na poskytování bohatého uživatelského rozhraní. Umí zvýrazňování syntaxí, automatické doplňování, přepínání mezi tmavým a světlým vzhledem, nastavení barevného schématu nebo nastavení klávesových zkratek. Kromě toho podporuje LSP, má svého vlastního správce zásuvných modulů a nastavitelné rozdělení pracovního okna.

github.com/SpartanJ/ecode, 0.4.3

Monitorets

Nástroj pro monitorování systémových zdrojů. Umí sledovat vytížení procesoru, paměti, stahování i odesílání do sítě a zaplnění domovského i kořenového adresáře. Tam, kde je to podporováno zvládá sledovat i teplotu a v experimentálním režimu i vytížení grafické karty. Kterékoliv okno se sledovaným systémovým zdrojem lze libovolně umístit a změnit jeho velikost.

github.com/jorchube/monitorets, 0.8.0

Gummi

Jednoduchý LaTeX editor napsaný v programovacím jazyce C s grafickým rozhraním využívajícím knihovny GTK+. Díky své jednoduchosti je vhodný pro uživatele, kteří se s LaTeXem ještě nesetkali. Kromě základních funkcí editoru nabízí ještě barevné zvýraznění syntaxí, kontrolu chyb, náhled výsledného dokumentu, podporu BibTexu, import objektů a taky možnost exportu do formátu PDF.

github.com/alexandervdm/gummi, 0.8.3

Nyrna

Nástroj umožňující pozastavit aplikace, hry a procesy. Hodí se v případě, že chcete spustit nějakou činnost vyžadující systémové zdroje a zároveň nechcete úplně ukončit rozpracovanou úlohu nebo rozehranou hru. Tento nástroj umožní uvolnit výkon procesoru a grafické karty bez toho, že by běžící aplikace musely být uzavřeny. Stav běžící aplikaci ukládá do systémové paměti, kterou kvůli tomu bohužel uvolnit neumí. Dalším limitem je, že běží jen na Linuxu a jen na X11.

Cloud 24 - tip 1

nyrna.merritt.codes. 2.10.0

Blbinka

Focení selfíček je celosvětový fenomén, který se u některých jedinců mění až v posedlost. A netýká se to jenom lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.