Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 1. 2023): nahrávání zvuků z počítače a analýza letu dronu

4. 1. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme multimediální přehrávač s podporou YouTube, nahrajeme si zvuk z počítače, transformujeme si textové soubory a podíváme se na vizualizační nástroj pro dráhy dronů.

Haruna

Svobodný multimediální přehrávač postavený na knihovnách přehrávače MPV. Automaticky vytváří playlisty přímo v adresáři s mediálními soubory, má konfigurovatelné klávesové zkratky i akce tlačítek na myši, umí přehrávat videa z YouTube, umí přeskočit skladby v playlistu podle zadaného textového řetězce, umožňuje skrývání ovládacích prvků a změny tématu vzhledu.

haruna.kde.org, 0.9.3

Recorder

Jednoduchý minimalistický program pro nahrávání zvuků z počítače. Nahraje jakýkoliv zvuk, který jde do zvukové karty včetně přenosů z internetu nebo zvuku přehrávaného z lokálního přehrávače a nahrávku pak uloží ve formátu MP3. Jeho grafické uživatelské rozhraní je jednoduché a umožňuje jen nahrávání zvuku nebo přehrávání již vytvořených nahrávek.

github.com/alexkdeveloper/recorder, 1.0.10

Text Pieces

Otevřená aplikace pro transformaci textu napsaná v programovacím jazyce Vala. Umí kódovat a dekódovat Base64, kontrolní součty SHA-1, SHA-2 a MD5, konvertovat JSON do YAML a naopak, počítat řádky, symboly a slova, odstranit volná místa na začátku a na konci souboru, pracovat s URL a HTML a spoustu dalšího. Kromě toho je rozšiřitelná pomocí skriptů třetích stran.

github.com/liferooter/textpieces, 3.2.0

TiPlot

Vizualizační nástroj pro analýzu letu dronu. Vyvíjí jen bezpečnostní firma Tilak, která se zaměřuje právě na využití dronů a rozhodla se svůj nástroj otevřít. Umí načíst záznamy z PX4, CSV nebo kód z Pythonu nebo Jupyteru. Po nahrání souboru se záznamem umí vykreslit trojrozměrnou dráhu letu dronu na mapě. Všechny segmenty letu lze podrobně prozkoumat a vykreslit.

root_podpora

github.com/tilak-io/tiplot, 1.0.7

Blbinka

Elon Musk se po převzetí Twitteru očividně rozhodl změnit chod společnosti od základu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.