Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 4. 2013)

10. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Ve Sklizni se podíváme na práci s bibliografií, která se hodí především studentům pracujícím na diplomce. Dále si poslechneme písničky na YouTube, uděláme pár abstraktních obrázků na plochu a ukážeme si operační systém napsaný v HTML5!

Zotero

Zahlcení zdroji, to zná asi každý student při psaní diplomky nebo podobné rozsáhlé práce. Pokud jste bordeláři a často pak články a knihy zpětně dohledáváte, může vás zachránit Zotero. Umí vytvořit databázi vaší bibliografie včetně internetových článků a různých ústřižků či citací. Jednotlivým položkám lze přiřadit štítky a poznámky. Pokud si dáte s vyplňováním všech údajů práci, stává se ze Zotera silná zbraň.

Softwarová sklizeň (10. 4. 2013) - obrázky k článku

zotero.org, 4.0.4

MyTube Buddy

Z YouTube se stal takový příjemný přehrávač hudby, i když váš playlist občas přeruší otravná reklama. Pokud se ale namátkově rozhodnete poslechnout celé album od nějakého interpreta, může být dohledání všech písniček lehce problematické. MyTube Buddy tuhle někdy až otravnou práci za vás vyřeší. Zadáte jméno kapely a téměř okamžitě se vám objeví celé její portfolio. Skladby lze rovnou stáhnout nebo si na ni můžete nechat vygenerovat odkaz.

Softwarová sklizeň (10. 4. 2013) - obrázky k článku

mytube.byethost13.com, 1.0

Mandelbulber

Jedná se spíš o aplikaci pro nadšené experimentátory s grafikou a různými matematickými výpočty. Mandelbulber umí vytvořit složité fraktály zvané Mandelbulb. Těžko říct, k čemu je dále využijete, ale minimálně jako abstraktní obrázek na plochu se hodí skvěle. Takže, generování zdar!

Softwarová sklizeň (10. 4. 2013) - obrázky k článku

mandelbulber.com, 1.13–1

eXastum

Je to skoro k nevíře, povedlo se v HTML5 naprogramovat poměrně funkční operační systém. Abyste řekli Linuxu sbohem a přešli kompletně jen na něj, není eXastum ještě dostatečně zralým projektem. Jako demonstrace možností technologie poslouží skvěle. V tomhle operačním systému běžícím v prohlížeči si můžete bez problémů pustit hudbu nebo film, a to není banalita. Navíc jeho design vypadá skvěle.

root_podpora

Softwarová sklizeň (10. 4. 2013) - obrázky k článku

sites.google.com/site/exastum, 1.8.7.5

Blbinka

Nedávno jsme recenzovali hru Kerbal Space Program, který je poměrně zajímavou simulací vesmírných letů. Pokud jste si někdy položili otázku, jestli v této hře jde dosáhnout rychlosti světla, zde je zodpovězena.

Byl pro vás článek přínosný?