Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 2. 2009)

11. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska si povíme něco a aspektově orientovaném programování, podíváme se, jak se má k sobě git a srpm. Pak tu máme jeden FUSE filesystém s antivirem a také ovladač pro Samsung tiskárny. Nakonec si ukážeme, jak se také dají třídit obrázky a zakončíme blbinkou.

Aspyct 3k

Aspyct 3k je modul pro Pythonu, který implementuje aspektově orientované programování. O co se jedná?

Aspyct

Kolem každé funkce je několik bodů průřezu (pointcut – doufám že tu terminologii používám správně). V případě Aspyct je to atCall, atRaise, atReturn, atExit. Technicky to jsou vlastně další metody, které pak přiložíte (nebo proříznete?) na cílové třídy a změníte tak jejich chování. Mno, než to složitě popisovat, tak raději krátký Hello world:

>>> from Aspyct3k.smart import funcDecor
>>> class MyAspect:
...     def atCall(self, cd):
...         print("prave volame atCall")
...
>>> @funcDecor(MyAspect)
... def test():
...     print("Hello World!")
...
>>> test()
prave volame atCall
Hello World! 

Aspyct 3k může běžet jak pod pythonem 2.6 tak i pod novým 3.0

www.aspyct.org, 3k beta 1, LGPL

Gear

Gear je program, který vám usnadní vytváření (S)RPM souborů z git repositáře. Nebo naopak naimportovat SRPM do gitu. Umí to i nějaké zajímavé věci, jako je vybuildění balíku na vzdáleném stroji (např. Koji) nebo automatické vytvoření changelogu z popisů commitů od poslední verze – tu pozná podle toho, že ke commitu je přiřazen tag. Vše má manuálovou stránku a hezké popisy (ačkoliv HOWTO je pouze v ruštině). Na druhou stranu jsem čekal trochu více. Např. náš vlastní Makefile umí to samé, plus se vyrovná s tím, že chcete SRPM od balíku, který už byl mezitím z gitu smazán. A také umí automaticky zvyšovat verze ve Specu. Ovšem my to nemáme hezky zabalené a popsané, takže zpátky ke Gearu. Ten funguje tak, že v hlavním adresáři máte spec soubor, případně i patche. Dále je tam jeden adresář jehož obsah bude zabalen do tar.gz a soubor .gear-rules, kde je popsáno jak se má vytvořit SRPM balík. Je zde cítit lehká inspirace debianím způsobem balení a jeho rules soubory. Ke spuštění budete potřebovat balík help2man a libshell.

en.altlinux.or­g/Gear, 1.5.2, GPL

ClamFS

ClamFS je FUSE filesystém, který skenuje otevírané soubory, zda neobsahují viry. Na Linuxu samotném vám to samozřejmě může být jedno. Pro Linux viry prakticky neexistují. Ale je to výborné řešení, pokud nějaký adresář exportujete přes Sambu nebo NFS do Windows sítě. Takže si v konfiguráku řeknete, který adresář chcete skenovat (např /mnt/samba) a kam chcete připojit oskenovaný výsledek (např. /mnt/samba-scanned). A kdykoliv přistoupíte na soubor z /mnt/samba-scanned, tak se vezme stejnojmenný soubor z /mnt/samba a prožene se přes ClamAV, výsledek je pak cachován pomocí LRU algoritmu. Často přistupované soubory se tedy nemusí opakovaně kontrolovat. Pokud je v souboru virus, tak dostanete e-mailem varování.

clamfs.source­forge.net/, 0.1, GPL

Splix

Pokud jste majitelem laserové tiskárny Samsung, Xerox nebo Dell (což jsou všechno vlastně Samsungy) tak by vás mohlo zajímat, že vyšla nová verze ovladače Splix. Nová verze je kompletně přepsaná a má mnoho vylepšení. Například černé a barevné korekce, několik nových voleb tisku a manuální nebo reverzní podporu duplexu. A v neposlední řadě podporuje nové typy tiskáren.

splix.ap2c.org/, 2.0.0, GPL

Picturesort

Picturesort třídí obrázky podle jejich obsahu a ne podle metadat jako většina programů. Jak to funguje? Pro každý obrázek je spočítáno jeho frekvenční spektrum a pro každý obrázek pak hledáte ten s nejlepším korelačním koeficientem. Jak prosté, Watsone. Bohužel jsem to neviděl na vlastní oči, protože mi to nejde zkompilovat s ImageMagick knihovnou, kterou mám na disku a do uzávěrky to určitě nestihnu pořešit. Ale princip mi přijde natolik jednoduchý a geniální, že to sem dávám i v této formě.

CS24_early

www.vanheusden­.com/picturesor­t/, 0.2, GPL

Blbinka

Na počátku stvořil Bůh bit a bajt a z nich vytvořil Slovo…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.