Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 7. 2017)

12. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes začneme českým softwarem pro 3D tisk, vyzkoušíme jeden alternativní operační systém, podíváme se na systém na správu obsahu a vytvoříme si pár dlaždicových map.

PrusaControl

Oficiální slicovací software pro začátečníky k 3D tiskárnám Original Prusa. Jedná se o otevřený software z české dílny, který je alternativou k Slis3r Prusa Edition. Jeho hlavním cílem je vytvořit pro začátečníky co nejjednodušší uživatelské rozhraní. Vývojáři zapracovali na zjednodušení rotace objektů a vícebarevného tisku. Přidána byla také podpora více jazyků. 

prusacontrol.org, 0.9.2.297

XStreamOS

Operační systém postavený na jádře illumos, které původně pochází ze systému OpenSolaris. Nabízí souborový systém ZFS, síťovou architekturu Crossbow nebo grafické uživatelské prostředí LXDE. Italská firma Sonicle jej vyvíjí jak ve verzi Xstream Desktop, tak i Xstream Server a Xstream Storage. Je dostupný pouze pro architekturu x86_64, má textový instalátor a možnost instalace jak na pevný disk, tak do virtuálního stroje.

sourceforge.net/projects/xstre­amos/files/XStream Desktop, xs154

Concrete5

Systém pro publikaci obsahu (CMS) pro práci jak na internetu, tak na intranetu. Snaží se být snadno použitelný pro uživatele s minimálními technickými znalostmi a dovednostmi. Concrete5 je založena na architektuře Model-View-Controller (MVC) a objektovém programování. Většina kódu JavaScript je založená na knihovně jQuery, zatímco některé pokročilé funkce PHP vychází ze Zend knihoven.

www.concrete5.org, 8.1.0

Tiled

Editor dlaždicových map, původně vytvořený v Javě, ale později přepsaný v QT. Zvládá jak editaci map, tak i tvorbu úplně nových. Nijak není omezena ani velikost mapy ani velikost jedné dlaždice, takže můžete vytvořit mapu nekonečně velkou a dlaždici nekonečně malou. Stejně tak není omezen počet dlaždic ani jejich vrstev. Mapy program ukládá ve formátu TMX, ale díky doplňkům zvládá i jiné mapové formáty. 

CS24_early

www.mapeditor.org, 1.0.2

Blbinka

Nestačí, že Windows 10 šmírují své uživatele. Ještě navíc otevírají bránu do jiné dimenze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.