Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 1. 2002)

16. 1. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme nástroj pro generování databázových reportů, utility pro práci s QuickTime videem, ovladače pro PCI modemy Olitec pro jádro 2.4 a mnoho dalšího.

Pondělí 14. 1.
Pro ty nejjednodušší [alespoň trochu] dynamické webové aplikace se člověk občas obejde bez programování a vystačí s nějakým systémem vkládání dat do vytvořené šablony. Typickým příkladem jsou klasické Server Side Includes (SSI), které nabízí nejeden webový server. Nezřídka ale člověk časem zjistí, že vkládání souborů nedostačuje a začne se poohlížet po něčem chytřejším. A tím může být například modul mod_SQLInclude pro Apache, který, jak název napovídá, slouží k podobnému účelu, jako SSI, ale místo souborů vkládá výsledky SQL dotazů. Pořád je to ještě bez programování (pominu-li SQL) a možnosti rozhodně daleko větší. Na druhou stranu je otázka, jestli není lepší investovat trochu času do zvládnutí některého jednoduššího programovacího jazyka a mít tak naději, že kvůli nějaké prkotině nebudu muset přepsat celou aplikace.
Vyšla nová verze emailového a news klienta Pine, která odstraňuje závažnou chybu zpracování URL ve zprávách, umožňující za příhodných podmínek útočníkovi spustit na příjemcově počítači libovolný program (samozřejmě pouze za předpokladu, že to přístupová práva dovolí – pod rootem snad poštu nikdo nečte). Upgrade je důrazně doporučován.
Multi-rsync je nástroj sloužící k přenosu souborů z jednoho zdroje na několik cílů současně za využití tzv. multicastingu. Z principiálních důvodů je pochopitelně soubor přenášen vždy celý, nikoliv jenom změněná část, jako je tomu u rsyncu.

Neděle 13. 1.
Vytvořit dobrou webovou navigaci není jednoduchý úkol – když je odkazů mnoho, uživatel se v nich neorientuje a když málo, není pro něj snadné probojovat se k tomu, co hledá. Jistým kompromisem jsou různé formy vyskakovacích menu, což je koncept, který se konec konců osvědčil i u „běžných“ GUI aplikací. Když už se to ale rozhodne tvůrce stránky řešit tímto způsobem, měl by zajistit co největší kompatibilitu s rozšířenými prohlížeči, což může být pěkná otrava. Tuto práci za něj ale může odvést i někdo jiný – třeba soubor PHP skriptů PHP Layers Menu. Díky němu lze generovat hierarchická vyskakovací menu s libovolným počtem úrovní, která budou fungovat v Mozille a Netscapu 6.x, Netscape Navigatoru 4.x, Opeře 5 i 6, Konqueroru 2.1.1 a novějších a Internet Exploreru od verze 4.x. Je to celkem jednoduché a praktické. Nemělo by se však i přes značnou kompatibilitu zapomínat na alternativní řešení navigace, například pro zrakově postižené, kteří jsou odkázání na textové prohlížeče.
Není to až tak dávno, kdy měl amatér prakticky jedinou možnost, jak si vyzkoušet hudební tvorbu na počítačích – tracker. Dnes už se nabízejí i jiné cesty, ale stále zůstává hodně těch pravověrných, kterým poměrně typické rozhraní různých trackerů přirostlo k srdci a rádi by si ho podrželi, i když třeba zamění technologii. ShakeTracker je MIDI sekvencer, který může podobný sen splnit – pracujete s MIDI, ovšem v prostředí od klasického trackeru prakticky k nerozeznání.
Vyšla nová verze Evolution 1.0.1. Odstraňuje především chyby verze 1.0 a je opět o něco stabilnější.

Sobota 12. 1.
QuickTime Utilities je sada nástrojů určených pro práci s QT video soubory. S jejich pomocí lze rozdělovat QT soubory na menší části, měnit kodek, generovat nové sekvence z obrázků a zvukové stopy, konvertovat QT video na MPEG stream a nebo z něj vytvářet VideoCD.
Pod názvem DansGuardian se ukrývá filtrovací proxy založená na zkoumání obsahu přenášených dokumentů. Touto metodou lze omezovat přístup k nežádoucímu obsahu efektivněji, než pomocí pouhého porovnávání s databází zakázaných adres stránek. Administrátor může definovat pravidla například na základě frází obsažených v textu, koncovek souborů, MIME typů dokumentů, jejich PICS hodnocení a samozřejmě i podle URL. Pravidla lze ovlivňovat i podle přihlašovacího jména uživatele, jeho IP adresy a podobně. DansGuardian je určen ke spolupráci se Squidem.
Na domovské stránce společnosti Olitec se objevily (zřejmě již dříve, ale až teď jsem to zjistil, respektive byl jsem upozorněn :) ovladače pro interní PCI modemy PCI 56K V2 a PCI 56K V92 Ready V2 pro Linux-Mandrake 8.0 a Red Hat Linux 7.1, tedy jinak řečeno, pro jádro z řady 2.4.x.

Pátek 11. 1.
PHP třída jm_sms umožňuje posílání SMS zpráv přes webové služby www.mtnsms.com a www.sms.ac. Jelikož asi jenom málokdo bude psát vlastní webové rozhraní k jinému webovému rozhraní :), lze předpokládat, že nejčastěji bude jm_sms integrován za účelem skrytého zasílání různých notifikací (informace o objednávce v online obchodě, zpráva o nefunkčnosti serveru a podobně), k čemuž se docela dobře hodí zejména díky velmi slušné spolehlivosti služby www.mtnsms.com (www.sms.ac neznám, nemohu posuzovat) ve srovnání s emailovou bránou českých operátorů.
Utilita SAVget potěší všechny uživatele produktu Sophos Antivirus, neboť plně nahrazuje windowsovský program SGET. Dokáže hlavně updatovat virovou databází, a to buď kompletně nebo po jednotlivých částech, a potěší také schopnost spolupráce s Muttem, díky níž lze automatizovat stahování updatů na základě emailových upozornění na nové viry.
Metagraf je grafický editor pro vytváření pozic v MetaPostu. Nejzajímavější funkcí nové verze je bezesporu možnost kreslení matematických křivek zadáním jejich rovnice, byť zatím pouze ve 2D.

Čtvrtek 10. 1.
Pokud váš správce oken nepodporuje možnost definovat si vlastní klávesové zkratky pro spouštění povelů, můžete použít program xbindkeys. Ten funguje naprosto samostatně a umožňuje definovat v podstatě libovolný počet povelů, které po stisknutí patřičné klávesy spouští přes shell. Pokud nehovíte ruční editaci konfiguračního souboru, můžete zkusit GUI utilitu xbindkeys_config.
DataVision je v Javě napsaný nástroj pro generování reportů podobný Crystal Reports. Jeho předností je podpora mnoha databázových backendů (DataVision pracuje pochopitelně s JDBC, takže může spolupracovat s MySQL, PostgreSQL, Oracle a dalšími) a také široká nabídka výstupních formátů od čistého textu přes HTML a XML až k LaTeX2e a DocBooku. Definice vzhledu reportu jsou ukládány jako XML dokumenty, které lze upravovat buď ručně v obyčejném editoru a nebo pomocí GUI nástroje.
Zřejmě každý uživatel slabšího připojení k Internetu zauvažoval někdy o nějakém systému omezování přenosového pásma pro vybrané služby – například potřebujete něco stáhnout z FTP a zároveň alespoň trochu rozumně pracovat s webem, poštou nebo SSH. Na jednom počítači se to dá řešit relativně snesitelně pomocí různých download managerů, kteří umožňují omezit rychlost stahování, ale je to řešení poměrně omezené a v případě, že se o jednu linku dělíte s někým dalším prakticky neúčinné. Tehdy už musí nastoupit nějaká forma shapingu na úrovní předávání paketů, což je metoda účinná, ovšem pro méně zkušeného uživatele leckdy těžko zvládnutelná. Démon Shaperd spojuje výhody obou přístupů – běží v uživatelském prostoru a ke spokojenosti potřebuje jenom podporu iptables, což splňují i výchozí jádra snad všech distribucí. Jeho konfigurace není příliš komplikovaná a z přiložené dokumentace se třemi podrobně rozebranými příkladu je velmi snadno pochopitelná. Shaperd může spolupracovat i s jádra řady 2.2, ovšem je třeba použít speciální patch a i tak narazíte na jistá omezení.

CS24_early

Středa 9. 1.
Cvschk je praktický skript pro ty, kdo si berou práci z CVS mimo dosah repositáře. Slouží totiž k zobrazení informací o tom, které soubory byly přidány, vymazány nebo modifikovány. To samozřejmě umí i cvs samo o sobě, ovšem porovnání probíhá proti obsahu repositáře, zatímco cvschk si vystačí s informacemi z pomocných adresářů (CVS).
Záchrané diskety s minimalistickou verzí operačního systému nejsou výsadou pouze Linuxu. Například i FreeBSD lze vměstnat na jednu disketu, což dokazuje projekt FreeBSD-boot-rescue, který je určen pro startování a/nebo opravu systému.
Programů pro generování přebalů na CD existuje spoustu, ale myslím, že dvlabelgen je asi jediný nástroj určený k vytváření štítků vkládaných do krabiček mini-DV kazet pro camcordery. Nuž co, třeba to někdo shledá užitečným :)
Pod názvem Flyspell se ukrývá skript rozšiřující možnosti Emacsu o průběžnou kontrolu pravopisu podobným způsobem, jako to dělají různé textové procesory. Chybná slova jsou ihned označována a nabídnuté alternativy lze zobrazit ve vyskakovacím menu. Potěšující je, že Flyspell počítá s kontrolou TeXových dokumentů, takže v tomto případě nedochází k označování povelů. O vlastní kontrolu textu se stará ispell, takže by neměl být problém ani s češtinou.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku