Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 11. 2001)

28. 11. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme nástroj pro titulkování minidisků, novou verzi linuxového jádra, KDE, Mozilly, Galeonu a AbiWordu, pomůcku umožňující cestovat vesmírem a mnoho dalšího.

Pondělí 26. 11.
Pokus o zkombinování vlastností klasického programu init a daemontools od DJB se jmenuje minit. Procesy, které minit spouští mohou být ukončovány a opět spouštěny za chodu zcela v duchu daemontools, pro jeho provoz není nutné mít připojený /proc, výstup programů lze přesměrovat do vyhrazeného logovacího procesu – to jsou asi hlavní výhody tohoto řešení.
Pokud vlastníte přehrávač minidisků, asi využíváte schopnosti tohoto média uložit kromě hudby i popis disku a skladeb. Nejspíš ale také asi víte, že naklofat jméno alba pomocí několika málo tlačítek je pěkná otrava, o titulkování všech skladeb ani nemluvím. Pokud je ale váš přehrávač vybaven možností zadávat titulky z dálkového ovladače, můžete na to jít i jinak – s pomocí programu Minidisc Toc Editor. Díky němu totiž můžete popisek vytvořit pohodlně na PC a pak jej jenom přes infraport (s pomocí projektu lirc) „natlačit“ do přehrávače. Jedinou nevýhodou je, že každý přehrávač přijímá jiné signály, takže musí existovat plugin právě pro ten váš model. Aktuálně je podporován pouze Sony MDS-JE530.
Vyšlo jádro 2.4.16. Odstraňuje kritickou chybu způsobující poškození souborového systému, pády zaviněné ovladačem 8139too a opravuje i problémy s kompilací na platformě PowerPC. Verzi 2.4.15 rozhodně doporučujeme nepoužívat.
Vyšel AbiWord 0.9.5. Nové zajímavé funkce jsou například tisk z příkazové řádky, thesaurus, možnost nastavení záhlaví/zápatí pro první a poslední stránku či dynamické nástrojové lišty podporující přetahování ikon metodou Drag and Drop.

Neděle 25. 11.
O projektu Video Disk Recorder jsem ve Sklizni už psal (odhadem tak před měsícem). Pokud jste se rozhodli postavit si vlastní diskový rekordér, možná vás potěší některá rozšíření umožňující přehrávat pomocí VDR MP3 audio nebo libovolný videoformát, s nímž si poradí MPlayer (tedy i populární DivX). Autorem těchto extenzí je Johannes Feigl.
Prohlížeč Galeon dospěl k verzi 1.0. Pokud očekáváte od předchozí verze 0.12.8 nějaký rapidní skok, asi budete zklamáni. Žádné velké změny se ale nedaly očekávat, neboť již verze 0.12.6 byla označena jako release candidate. Nejzásadnější inovací je tedy podpora Mozilly 0.9.6.
ICQ klient KXicq funguje v nové verzi už kompletně na protokolu v7, známém též pod názvem ICQ2000 podle verze originálního klienta, která jej poprvé začala používat. Nyní obsahuje aplikace všechny funkce plánované do ostré verze KXicq2 s výjimkou přenosu souborů.
Občas slýchám výtky, že na Linuxu neexistují jednoduché prostředky pro snadný vývoj GUI aplikací. Pochybuji, že lze stanovit, co je snadno použitelné a co už nikoliv, ale domnívám se, že wxBasic se bude řadit spíše k tomu snáze použitelnému. Už v jeho názvu jsou prezentovány oba klíčové prvky projektu – programovacím jazykem je Basic a o GUI se stará multiplatformní knihovna wxWindows, což společně zajišťuje použitelnost v un*xu i Windows. Psaní GUI aplikací je v tomto případě skutečně velmi jednoduché, ke štěstí mnoha uživatelů ale asi bude chybět vizuální prostředí pro návrh rozhraní.

Sobota 24. 11.
Grace je nástroj pro tvorbu grafů a grafických reprezentací matematických funkcí s WYSIWYG rozhraním. Seznam funkcí je poměrně dlouhý, takže jenom krátký výběr těch zajímavějších (rozhodně netříděno podle důležitosti :): neomezený počet grafů, neomezený počet křivek v jednom grafu, neomezené množství dat, až šestirozměrná pole, volitelné barvy, výplně a značky, zabudovaný programovací jazyk, podpora dynamických modulů psaných v C nebo Fortranu, rychlá Fourierova transformace, histogramy, prokládání křivek, podpora Type1 fontů s vyhlazením, export do vektorových formátů (PS, EPS, PDF, SVG, MIF) i bitmap (PNM, JPEG, PNG) a ještě mnoho dalšího. Grace je pokračovatelem projektu ACE/gr známého též pod názvem Xmgr.
Jestli hledáte opravdu malý HTTP server, pak byste neměli přehlédnout fnord. Vlastní binárka má při statickém linkování pouhopouhých 13 KiB, pokud budete potřebovat podporu CGI, vzroste na 18 KiB. Kromě velikosti (nebo spíš malosti) oplývá fnord díky použití funkce sendfile také vysokou rychlostí, podporuje keep-alive požadavky, navazování stahování, virtuální servery, transparentní přizpůsobování odpovědí podle požadavku klienta (komprese, typ obrázku apod.) a samozřejmě již zmíněné CGI skripty přes dočasné soubory. Na takového prcka je to docela slušná výbava, že?
Program RPM Wizard se snaží učinit instalaci RPM balíčků ještě snazší a příjemnější, a to po vzoru instalačních průvodců známých z Windows (Next->Next->Finish). RPM Wizard je napsaný v Pythonu s využitím knihovny Qt.

Pátek 23. 11.
Vyšla nová verze KDE 2.2.2. Z nových funkcí potěší možnost nahrávání SSL certifikátů, podpora CrossOver pluginu v Konqueroru, přidání podpory kolečka myši do KGhostView či možnost ladění multithreadových aplikací v KDevelopu, a k zahození samozřejmě není ani řada oprav chyb bezpečnostního i funkčního charakterů.
Pro nové verze byl tento den asi obzvláště vhodný, protože se objevila také Mozilla 0.9.6. Dobrá zpráva je, že obsahuje náhled tisku, opravuje hromadu chyb a přidává podporu zobrazování souborů ve formátu BMP a ICO. Naopak vyloženě nepotěší, že stále ještě nebyla opravena chyba znemožňující přístup do eBanky (nicméně Alexandru Savulov se už snad problémem zabývá).
Skript Procwatch slouží k monitorování /proc systému a logování všech nově vznikajících procesů. Takto lze relativně snadno odhalit některé nepravosti, případně se dopátrat jejich původce. Procwatch rozhodně není všespasitelný, ale v mnoha případech poslouží velmi dobře a hlavně bez velkých složitostí.

Čtvrtek 22. 11.
Pro milovníky hvězd, planet, komet a vůbec všech těch podivností, které létají vesmírem, je určen program Celestia. Je to 3D simulace našeho vesmíru obsahující údajně více než sto tisíc planet a stovku slunečních soustav. To podstatné, v čem se Celestia liší od podobných aplikací, je, že se nemusíte zdaleka dívat jenom z povrchu zemského. Kdo chce, může strávit večer romantickou vyhlídkou na Zemi mizící za obzorem Měsíce, prohlédnout si Mars z Phobosu, obletět Alphu Centauri a nebo se vydat ještě dál. Grafika je opravdu pěkná (planety mají nově patřičnou atmosféru, světlo se odráží od oceánu, …) – pro maximální prožitek ale budete potřebovat grafický adaptér s hardwarovou akcelerací.
Občas se mě někdo ptá, jestli nevím o nějakém projektu implementujícím emailový subsystém nad SQL databází. Teď už vím. Jeden takový na bázi MySQL obsahující SMTP a POP3 server se jmenuje mmmail. Mezi zajímavější vlastnosti patří například různá opatření snažící se bránit DoS útokům, návrh zaměřený na provoz s velkým množstvím virtuálních serverů a emailových schránek, malé paměťové nároky, možnost běhu pod superserverem i jako samostatná aplikace a v neposlední řadě také fakt, že veškeré úkony mohou být v tomto konceptu prováděny pod neprivilegovaným uživatelem.
Pod názvem BRLSPEAK vzniká malá linuxová distribuce určená k instalaci na UMSDOS oddíl se zaměřením na zrakově postižené uživatele. V základu již obsahuje text-to-speech syntézu a ovladač pro braillův řádek. Motivací pro vznik tohoto projektu byla snaha nabídnou zrakově postiženým možnost nainstalovat si operační systém bez cizí asistence.

CS24_early

Středa 21. 11.
DiaCanvas je GNOME komponenta umožňující přidat do aplikace podporu kreslení diagramů. Projekt vznikl původně vyjmutím části programu Dia do zvláštní knihovny, ale od té doby byl kompletně přepsán a přejmenován na DiaCanvas2. Zásadní změnou je to, že základem nové verze je GNOME Canvas. To znamená, že DiaCanvas2 může plně profitovat z možností GNOME, takže je například podporován anitaliasing a pro tisk může být snadno používán gnome-print. Jedinou nevýhodou je, že DiaCanvas2 závisí na vývojových verzích GTK+ a GLib.
Příznivce strategických her odehrávajících se v reálném čase jistě potěší projekt XBattleAI. Ten vychází ze starší unxové hry XBattle, ale přidává některé zajímavé funkce. Nejpodstatnější novinkou jsou počítačem ovládaní protivníci a možnost hrát celé kampaně.
Pokud se chystáte migrovat z Pegasus Mailu na jiného emailového klienta, budete nejspíš potřebovat utilitu Thomas. Ta slouží ke konverzi složek z Pegasusu na standardní un
xové mailboxy. Program zachovává jména složek, odstraňuje speciální, nadále nepotřebné hlavičky a postará se také o to, aby se v těle zprávy neobjevil řádek začínající řetězcem „From " (který se používá v mailboxu jako oddělovač zpráv). Kromě toho údajně umí konvertovat i hierarchii čehosi, čemu se říká "filing-trays“. Bohužel nemám nejmenší tušení, co to má být :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku