Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 11. 2001)

7. 11. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na to, jak si postavit vlastní diskový video rekordér, jak spouštět vzdáleně win aplikace na X11 displeji nebo jak ovládat PocketPC přes un*xový počítač.

Pondělí 5. 11.
Problematika diskových video rekordérů čeří hladinu už delší dobu – vysílací společnosti se bouří zejména proto, že tato zařízení obvykle umí při nahrávání vystřihávat reklamy. Nechme spory stranou a podívejme se teď na projekt Video Disk Recorder, s jehož pomocí si můžete diskový rekordér postavit relativně snadno sami. Základem systému je v tomto případě linuxový počítač s kartou DVB-S umožňující příjem satelitních televizních stanic. Dodatečný software se pak postará o ukládání záznamu do MPEG2 streamu, případně o výstup nahrávky do televizního přijímače, a také o implementaci ovládání systému pomocí on-screen menu. Jako třešnička na dortu je zde podpora přehrávání DVD – zajímavé, co říkáte?
Antiword je utilita schopná konvertovat formát M$ Word DOC na čistý text nebo PostScript se zachováním formátování. Podle ohlasů v konferenci funguje prý velmi dobře.
GKrellM je dle mého názoru program, který se dokázal velmi přesně trefit do vkusu uživatelů – svědčí o tom jeho značná popularita a také vznik stále nových skinů a pluginů. Šikovným zásuvným modulem je i GKrellMLaunch, který slouží k přidávání tlačítek pro rychlé spouštění aplikací. Musím říct, že je docela zajímavé, jak na mém desktopu GKrellM přebírá stále více funkcí od dokovatelných aplikací pro Window Maker :)

Neděle 4. 11.
GnoClip je jednoduchý nástroj pro přepínání pracovních ploch v prostředí GNOME. To, co jej odlišuje od podobných programů, je zejména jeho podobnost s Clipem z Window Makeru, takže jej uvítají zejména ti, kdo z libovolného důvodu přecházejí mezi těmito prostředími.
Pod poněkud matoucím názvem SCMxx se ukrývá konzolový program pro práci s mobilními telefony Siemens – záhadná písmena v názvu značí lowendové ©, manažerské (S) a outdoorové modely a xx pak naznačuje, že se program neomezuje na jednu řadu (25, 35, …). S jeho pomocí můžete odesílat/přijí­mat/odstraňovat loga operátora, vyzváněcí melodie, záznamy v kalendáři a odesílat/přijímat položky adresáře či SMS zprávy.
Zajímavý vysokoúrovňový interpretovaný jazyk se rodí pod názvem elastiC. Mezi jeho hlavní přednosti patří „céčková“ syntaxe, rychlý garbage collector, podpora OOP a funkcionálního programování, rozšiřitelnost přes C API a možnost kompilace do přenositelného bajtového kódu. Možnosti, které nabízí jsou tedy rozhodně zajímavé, i když nutno podotknout, že působí trošku roztříštěně. Není divu, když autor přiznává nemalou inspiraci v C, SmallTalku, Scheme a Pythonu :)

Sobota 3. 11.
Opět tu máme jednu odbočku od softwaru, i když jenom do nepříliš vzdálených končin. efont-unicode-bdf je kolekce unicodových fontů v bitmapovém formátu BDF získaná z všemožných zdrojů. Důležité ale je, že původ všech fontů je zkodumentován, takže je jasné, za jakých podmínek je lze používat, šířit či modifikovat. Na domovské stránce projektu najdete i přehled sad znaků, které již font obsahuje.
Zejména v dávkovém zpracování obrázků najde uplatnění perlový modul Imager. Dokáže manipulovat s rozměry obrázku, aplikovat všemožné filtry, kombinovat více obrázků či přidávat text psaný různými fonty (TTF či Type1, samozřejmostí je antialiasing). Imager rovněž podporuje generování grafů, což z něj činí i pomůcku vhodnou k zahrnutí do statistických aplikací.
Fluxbox je window manager odvozený od Blackboxu, s nímž sdílí jak vzhled, tak i částečně funkčnost. Jednou ze zajímavých novinek, kterou přináší, je například podpora záložek – jak to funguje uvidíte nejlépe přímo na screenshotu z domovské stránky programu.

Pátek 2. 11.
Filtrovacích proxy serverů existuje hned několik. Část z nich je zaměřena výhradně proti reklamním prvkům, zbytek pak funguje obecněji, často na základě uživatelem definovaných pravidel. Do druhé skupiny patří i WebCleaner, který umožňuje mimo jiné zbavit stránky animovaných GIFů, přidat gzip kompresi, modifikovat HTTP hlavičky či obecným nahrazovacím mechanismem zbavovat stránky nechtěného obsahu. Většina lidí asi pomyslí na odstraňování reklamy (ano, i to WebCleaner zvládne), ale pro mě osobně je například mnohem zajímavější možnost upravit na serveru HTML kód stránky tak, aby byl úspornější a rychleji se stáhl i zobrazil na Palmu při připojení přes mobil. Ovšem na to by asi musel umět autentizaci klientů, což podle dokumentace neumí :(
Vyšlo linuxové jádro 2.2.20.
Uživatelé Linuxu se po celém světě sdružují do skupin zvaných LUGs – Linux User Groups. Jejich cílem je podpora a propagace Linuxu v daném regionu, k čemuž se pochopitelně mohutně používá web. LUG-Project je projekt, který se snaží usnadnit právě realizaci webového serveru LUGu – nabízí správu obsahu přes webové rozhraní, personalizaci uživatelů, knihu návštěv, FAQ sekci a další funkce. Projekt je zatím ve počátečním stádiu vývoje.

Čtvrtek 1. 11.
Pokud chcete spouštět vzdálené X11 aplikace na obrazovce počítače s M$ Windows, spustíte na něm prostě Xserver. Když chcete dosáhnout opačného výsledku, tedy provozovat vzdálené Win aplikace na počítači s X11, museli jste donedávna používat řešení typu VNC. Projekt XWinX vychází z jednoduchého předpokladu – proč vyvíjet nový protokol, když v návrhu X se se vzdáleným spouštěním aplikací počítá? Stačí přece vhodně obalit Win události protokolem X11 a je po starostech. Jak XWinX funguje se můžete přesvědčit buď v praxi a nebo ze screenshotů na domovské stránce.
I pro Squid existuje modul umožňující autentizaci uživatelů proti LDAP serveru. Jmenuje se značně prozaicky – squid_auth_ldap.

UX DAy - tip 2

Středa 31. 10.
„Kombinované“ příznivce PocketPC a un*xu možná potěší program WinCE Remote Display tool for X, zkráceně xcerdisp, který implementuje protokol použitý v M$ Remote Display Control PowerToy. S jeho pomocí lze snadno ovládat PocketPC handheld z X11.
LILO 22.1 obsahuje několik podstatných změn – hesla jsou uložena ve 160ti bitovém SHS digestu namísto slabého CRC32, nově byla přepsána podpora RAID1 a přibyla podpora grafického rozlišení 640×480×16. Tyto změny byly prováděny průběžně v betaverzích a verze 22.1 je finální.
Vyšla nová verze tabulkového kalkulátoru Gnumeric. Prakticky veškeré změny se týkají oprav známých chyb.
isync je šikovná utilitka schopná obousměrně synchronizovat poštu na IMAP serveru s lokálními mailboxy. Program by měl být rychlý (přenáší se pouze změny) a podporuje i TLS/SSL, takže je jeho použití poměrně bezpečné. Existence isyncu jistě potěší všechny, kdo potřebují pracovat s poštou i offline.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku