Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 10. 2001)

3. 10. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 1. 10.
Asi po roce vývoje se objevily první betaverze programu gPhoto 2.0 pro práci s digitálními fotoaparáty. Ty nejzásadnější rozdíly oproti předchozí řadě 1.x se udály uvnitř aplikace. Nová architektura umožňuje přidání podpory práce s digitálními fotoaparáty do libovolné aplikace, takže lze očekávat, že brzy bude možné například stahovat obrázky z přístroje přímo v prostředí GIMPu. Zajímavé je také nové rozhraní pro práci s typem připojení. Aktuálně jsou podporovány modely připojované přes sériové rozhraní nebo přes USB, ale inteligentní návrh umožní snadné přidání dalších ovladačů, takže nebude problém rozšířit funkčnost o další připojení, jako je infra port či FireWire.
Nová verze RealPlayeru nazvaná RealOne by měla být k dispozici už i pro un*xy. Novinkou je například podpora fullscreen videa či XVidea.
Nová verze zavaděče LILO umožňuje vybírat OS v grafickém rozlišení 640×480 pixelů (16 barev) a podporuje bezpečná hesla implementovaná v podobě CRC-32 polynomialů. Dalších změn doznala podpora RAID-1, která je ale nyní nekompatibilní s původní verzí.
Všechny fanoušky kultovní sci-fi Duna od Franka Herberta jistě potěší soubor citací z Dunské (zní to divně, ale lepší český termín mě nenapadl :) kroniky v podobě databáze pro Fortune. Zájemci se mohou zatím nechat oblažovat průpovídkami ze tří novel: Dune: House Harkonnen, Dune: House Atreides a Dune. Pasáže z dalších částí se připravují.

Neděle 30. 9.
Pokud pracujete střídavě na stolním počítači a notebooku (nebo jiném patřičně vybaveném mobilním zařízení), jistě se setkáváte s potřebou synchronizovat obsah souborového systému tak, abyste mohli při přechodu plynule pokračovat v rozdělané práci. Na un*xech je ideálním řešením rsync, ale marná sláva, laického uživatele k jeho používání budete asi těžko přemlouvat. SyncFS je rsyncu velmi podobný, ale je cílen právě na méně zkušeného uživatele vyžadujícího GUI rozhraní. Dokáže synchronizovat data na dvou a více počítačích, nabízí jednoduché a přehledné rozhraní s minimem voleb a na uživatele skutečně neklade velké nároky. Program je napsaný v Javě.
Patříte-li k televizním maniakům, mohla by vás zajímat aplikace gtv. Jde vlastně o jednoduchý elektronický televizní program – zadáte pouze čas a hned se dozvíte, co kde zrovna běží. Updatované databáze televizních stanic si stahujete z Internetu (předpřipravené autorem aplikace) nebo si můžete vytvářet i své vlastní programy, ovšem máte-li vhodný zdroj dat. Pokud se budete držet předpřipravených databází, získáte programy německých a některých satelitních televizních stanic, což může být i tak celkem užitečné, protože část z nich je v běžné nabídce našich kabelových operátorů a těší se poměrně velké oblibě (VIVA I a II, DSF, MTV, Cartoon Network, CNN a další).
Zvukové karty Turtle Beach mají poměrně dobrý zvuk (míněno reputaci :) i v oblastech náročnějšího nasazení. Pokud je zamýšlíte používat v Linuxu, máte šanci díky ovladačům Linux TB MultiSound Drivers. Driver podporuje konkrétně karty Fiji, Classic, Tahiti a Monterey a to u některých dokonce včetně MIDI. Nejnovější verze je určena pouze pro jádra 2.4.x

Sobota 29. 9.
Nová verze filtru Počešti, který umožňuje tisk českých znaků z Mozilly (případně i z dalších prohlížečů na ní postavených jako je Galeon či Skipstone a samozřejmě i z Netscape 6.x), podporuje všechny znaky znakové sady ISO-8859–2 a tudíž je použitelná pro všechny středoevropské jazyky.
Prakticky plnohodnotný transparentní přístup ke všemožným internetovým službám skrz HTTP proxy umožňuje knihovna TransConnect, která je založena na využití metody CONNECT primárně určené pro přístup na HTTPS stránky skrz HTTP proxy. K jejímu používání není třeba nic instalovat na proxy (pokud je metoda CONNECT podporována) ani nijak speciálně upravovat aplikace – těm se pouze „vnutí“ jiné síťové funkce pomocí dynamického linkeru (proměnnou LD_PRELOAD) a to je vše. Metoda byla úspěšně testována pro telnet, SSH, FTP v pasivním režimu, POP3, whois, IRC, RealPlayer, Yahoo Messenger či rsync. Jak vidno, použití je široké.
JpGraph je objektově orientovaná knihovna pro kreslení grafů v PHP. Množství nabízených funkcí je skutečně impozantní, posuďte sami: dvanáct typů grafů (čárový, sloupcový, koláčový, …), inteligentní systém měřítek (manuální či automatická), podpora dvou os Y, neomezený počet najednou vykreslených grafů, automatické generování legendy, antialiasing čar, možnost vkládání obrázků, výstup do PNG, JPG a GIFu, generování klientských klikacích map, možnost kešování výsledků a v neposlední řadě potěší i rozsáhlá dokumentace (více než sto stran). A vůbec, nejlépe za JpGraph mluví množství příkladů, které najdete (pochopitelně včetně kódu) na jeho domovské stránce.
Pokusů o napsání kvalitního DTP programu pro Linux by se našlo požehnaně. Jedním z nich je i projekt Scribus, který si klade za cíl vytvořit systém podobný například PageMakeru, QuarkXPressu či InDesignu. Jestli bude úspěšný či nikoliv, to ukáží příští měsíce, ale jednu zajímavou vlastnost mu nelze upřít již nyní. Scribus totiž pracuje s Type-1 fonty dostupnými v prostředí X, což znamená, že vás nečekají žádné zběsilé hrátky se symlinky, kopírováním, metrikami a podobně. Navíc je zde jistá naděje, že takto bude program podporovat i české znaky (nezkoušel jsem).

Pátek 28. 9.
Pokud si chcete vylepšit zabezpečení systému metodami od amerického Úřadu pro národní bezpečnost (NSA), máte možnost. Projekt se jmenuje NSA Security-Enhanced Linux a jeho cílem je zabudovat do linuxového jádra flexibilní systém kontroly přístupu (access control), který umožňuje rozčlenění informací podle jejich citlivosti a požadavků na integritu. Výsledným efektem je snížení rizika poškození dat nesprávně se chovající nebo „záškodnickou“ aplikací.
Sigel je aplikace, kterou asi jen tak nevyužijete, ale přesto stojí zato se o ní zmínit. Jde totiž o program, který učí takřka libovolného robota chodit. Zní to zvláštně, ale hned se to pokusím osvětlit. Vše funguje asi takto: uživatel navrhne chodícího robota libovolného typu tak, že jej popíše speciálním jazykem, a systém Sigel pak sestaví optimální program, který bude řídit jeho chůzi. Pokud se chystáte postavit si vlastního robota, jistě uvítáte možnost vytvořit optimální systém chůze nanečisto, bez rizika, že si váš výrobek nabije ústa :) Ale i pro mnoho ostatních lidí může být Sigel zajímavým projektem proto, že jde o funkční implementaci genetického programování. Výsledky jeho práce je navíc možné vizualizovat, neboť je podporován export do formátu POV-Ray.

Čtvrtek 27. 9.
Po mnoha a mnoha měsících intenzivního vývoje je konečně na světě Vim 6.0. Novinky jsme zde na Rootovi již několikrát probírali, takže jenom ve zkratce ty nejpodstatnější: nová verze podporuje vertikálně dělená okna, folding (skrytí části textu – například těla funkce – do jediného řádku), lepší hledání, podpora UTF-8, nový způsob definic inteligentního odsazování bez zásahu do kódu programu atd.
gLabels je jednoduchý kreslící program určený pro jedinou konkrétní činnost a tou je návrh vizitek. Uživatel zpracuje vizitku přesně podle svých představ a přání, přičemž může vyjít z obecné šablony (které může i sám tvořit), a program se už postará o zbývající „drobnosti“, jako je rozmístění vizitek na arch papíru a případný tisk.
Pod podivným názvem BOFH Daemon se ukrývá program, který dokáže na pozadí monitorovat běžící procesy (k čemuž využívá výstup z ps) a pokud některý z nich nesplňuje administrátorem určené podmínky (příliš využívá CPU, je v nepovoleném stavu nebo prostě vyhovuje regulárnímu výrazu), sníží mu prioritu nebo jej zabije.

CS24_early

Středa 26. 9.
Zajímavý projekt se rozvíjí pod názvem Linux Test Project. Jde o soubor různých testů, které důkladně prověří stabilitu, spolehlivost a robustnost Linuxu. LTP vznikl kdysi pod křídly SGI a později se do jeho vývoje zapojila IBM, OSDL a Bull. Cílem projektu je vytvořit systém umožňující díky propracovanému testování zlepšování linuxového jádra.
The Cycon Online Gaming Engine je systém pro tvorbu her bez nutnosti programování kódu. Vlastní hra vzniká v jakémsi integrovaném prostředí, kde tvůrce pouze určuje děj, grafiku, dialogy atd. Systém je určen zejména pro hry typu adventure či D&D. „Přehrávačem“ pak může být v současné době webový prohlížeč a v budoucnu pak i nativní aplikace pro Linux, Windows, PalmOS a PocketLinux.
Pod nepříliš originálním názvem GnomeMeeting se ukrývá videokonferenční software komunikující protokolem H.323. To v praxi znamená, že je schopen komunikovat s dalšími rozšířenými klienty, především pak s NetMeetingem, což jistě velmi pomůže rozšiřování této aplikace. Nezanedbatelná je i podpora ILS serverů (což jsou jakési „zlaté stránky“, tedy seznamy uživatelů) a schopnost vést plnohodnotnou videokonferenci (audio+video), stejně jako pouze hlasovou komunikaci.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku