Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 7. 2001)

18. 7. 2001
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 16. 7.
Klientů k službě Jabber existuje už poměrně široké spektrum pro všemožné platformy. Pokud jste vyznavačem un*xu a textové konzole, můžete zkusit IMCom, jehož rozhraní je inspirováno ICQ klientem mICQ. IMCom je schopen nabídnou většinu základních funkcí, jako je zakládání účtu, přijímání „vizitek“ (VCard), přenos souborů, práce s transportními agenty či podpora skupin uživatelů. Naopak zatím neumí „vizitky“ odesílat, hledat uživatele, provozovat skupinový chat a nepodporuje SSL. Nově umí také automaticky doplňovat povely, což jistě potěší a usnadní práci.
Jabytad je v Javě napsaná RPG hra, která by měla ze všeho nejvíce připomínat Diablo, ovšem s jedním podstatným rozdílem – Jabytad se hraje na tahy, nikoliv v reálném čase. Momentálně nabízí pouze jeden level, devět postav, stejný počet příšer, 23 dovedností, 28 kouzel, více než 100 zbraní a 18 drahokamů, pomocí kterých hrdina získává magické věci. Jabytad lze provozovat i jako applet v prohlížeči, ale v tom případě není možné ukládat a načítat pozice.
A u zábavy ještě zůstaneme. Skript kenny.pl překládá libovolný text do huhlání, kterým se prezentuje populární Kenny Mc Cormick ze seriálu South Park, což je – jak jistě uznáte – naprosto zásadní aplikace, ktrou každý musí mít. Jenom by se častěji hodil spíš dekennyfikátor :)
Nová verze XFce nyní podporuje některé vymoženosti XFree86 4.x, konkrétně Xineramu (zobrazení na více monitorech, např. s možností přenášet okna mezi jednotlivými fyzickými plochami) a antialiasing (pouze XFree86 4.1).

Neděle 15. 7.
Keepalived for LVS je démon, který přidává do projektu LVS (Linux Virtual Server) schopnost automaticky detekovat a vyřazovat nefunkční uzly v rámci load-balancing clusteru. Pokud používáte LVS v produkčním prostředí, je podobná funkce velmi žádoucí.
Nová verze Stunnelu podporuje konečně přímo POP3 a NNTP protokoly a také SMTP STARTTLS režim. Pokud jste se s tímto programem doposud nesetkali, pak vězte, že jde o univerzální nástroj pro tunelování TCP spojení skrz šifrovaný kanál. Podporuje jak vytvoření šifrovaného spojení stunnel->stunnel, tak i schopnost komunikovat přímo s klientskými i serverovými aplikacemi podporujícími SSL. Můžete tedy s jeho pomocí řešit i situace, kdy například server šifrovaně komunikovat umí a klient nikoliv nebo naopak.
Pod názvem Agenda Desktop se vyvíjí GPL desktopové rozhraní k PDA Agenda. Jak říkají sami autoři, s tímto programem je synchronizace a konfigurace Agendy mnohem jednodušší než dříve a i když mohu soudit jenom podle obrázků, zdá se, že nelžou. Kromě obousměrně synchronizace nabízí navíc také jednoduše použitelné rozhraní pro upgrade jádra a romdisku. Takovou kuriozitkou je, že Agenda Desktop je napsaný s pomocí FLTK, tedy stejného toolkitu, který se stará o „okýnka“ přímo v Agendě :)
Michael Speck se po několika jednodušších, ale výborně zpracovaných hrách typu Tetris či Breakout pustil do většího projektu. Jde o tahovou strategii nazvanou LGeneral. S předchozími hrami má společné „L“ na začátku jména a také to, že čerpá inspiraci z jiného úspěšného titulu, v tomto případě hry Panzer General. LGeneral by měl být už částečně hratelný, i když zatím nabízí pouze tři mise. Ty jsou ale definovány pomocí textového popisu, takže si můžete snadno vytvářet vlastní scénáře, k čemuž vám dopomáhej LGeneral HOWTO :)

Sobota 14. 7.
Kdo by neznal starou dobrou hru Lunar Lander nebo některý z jejích klonů? Myslím si, že jen málokdo nikdy nezkoušel přistávat s raketkou na nerovném měsíčním povrchu, protože tato hra existovala snad pro všechny počítače a bývala k vidění i na herních automatech. Pokud se vám po ní náhodou stýská, zkuste Moon Lander. Má celkem pěknou grafiku a je ozvučen, takže nic nebrání tomu, ponořit se do nostalgie :)
GKrellKam je plugin pro GKrellM, který zobrazuje v jeho panelu v podstatě libovolný obrázek v patřičném měřítku. Každý obrázek může být určen cestou k souboru, URL, seznamem nebo cestou ke skriptu a GKrellKam si umí v pravidelných intervalech „sáhnout“ pro aktuální verzi, takže můžete například pomocí seznamu protáčet několik fotografií nebo skriptem či z URL získávat obrázky z webové kamery a podobně. Ovšem musíte počítat s rozměry nejvýše několika desítek pixelů :)
Knihovna leakbug umožňuje detekovat tzv. memory-leaky, tedy neuvolňování dynamicky alokované paměti. Její hlavní výhodou je to, že tyto chyby odhaluje pouze v programu, nikoliv v knihovnách, které program používá, což může být občas velmi praktické.
Pro příznivce fraktálů tu mám jednu perličku. Program Quat je specifický tím, že generuje 3D fraktály. Jak to v praxi vypadá se můžete podívat v galerii na jeho domovské stránce – já bych řekl, že je to zajímavé i podivné najednou :). Quat umí generovat jak normální obrázky, tak stereogramy, a umožňuje přizpůsobovat barevnou paletu, takže tvůrčí typy se jistě vyřádí.

Pátek 13. 7.
Wavnorm je šikovná utilita, která dokáže normalizovat hlasitost wav souborů, což se hodí například pokud dáváte dohromady několik nahrávek z různých zdrojů a podobně.
David Nečas je autorem programu nazvaného Enca, což je zkratka pro Extremely Naive Charset Analyser. Tato utilitka umí konvertovat texty mezi různými znakovými sadami (momentálně českými, slovenskými a ruskými), přičemž zajímavé je zejména to, že dokáže zdrojovou znakovou sadu automaticky rozpoznat. Jelikož umí pracovat s více soubory, je program použitelný i pro hromadné konverze.
Nová verze prohlížeče Skipstone přináší několik drobných, leč důležitých vylepšení. Našinec asi nejvíce ocení nové menu umožňující přepínat znakovou sadu v případě, kdy autodetekce selže (na českém Internetu opravdu k nezaplacení). Mnohé uživatelé jistě potěší, že Skipstone nyní využívá schopnost Mozilly pamatovat si hesla a vyhledávat slova přes vybraný prohledávač a šikovná je i možnost uložit a obnovit celé sezení. Dále přibylo opět několik konfiguračních voleb, jako je například možnost ignorovat fonty předepsané prohlíženým dokumentem nebo funkce pro automatické přepnutí do nově otevřené záložky. Jak si tak ale pročítám seznam změn, nemohu se ubránit pocitu, že oba dva nejznámější prohlížeče postavené na renderovacím jádře Mozilly, tedy Skipstone a Galeon, se začínají jeden druhému podobat jako vejce vejci, což asi není úplně nejlepší.

Čtvrtek 12. 7.
Pod názvem netclip se ukrývá utilita, kterou jistě ocení všichni správci sítí, stejně tak jako uživatelé, kteří mají na stole dva nebo více počítačů. Netclip je totiž klient-server aplikace umožňující přenos obsahu clipboardu po síti. Jistě už se každému, kdo má co do činění s více počítači, stalo, že si něco vložil do schránky, přehmátl na druhou klávesnici a pokusil se text vložit :) No a právě díky tomuto programu to není žádný problém. Serverová část běhá na Linuxu, zatímco klienti existují pro un*xy (GTK nebo Kylix) i pro Windows (Delphi).
Občas se stane, že potřebujete vytvořit například linuxovou bootovací disketu ve Windows. K tomu se běžně používá program rawrite, který má ale údajně potíže pod Windows NT a 2000. Proto vznikl program NTRawrite. Ten podobným neduhem netrpí a ještě umí i něco navíc: porovnat disketu s obrazem a odhalit tak případné chyby a také provádět opačný proces, tedy přenášet obraz diskety do souboru. Na druhou stranu je třeba říci, že NTRawrite zase nefunguje pod Win9×.
The ipx Gimp Plugins je soubor pluginů pro GIMPa založených na analýze obrázku. Najdete zde například zostřování, detekce hran a různé další morfologické algoritmy.

UX DAy - tip 2

Středa 11. 7.
O projektu GNU Enterprise jsem se ve Sklizni už zmiňoval. Jde o soubor Open Source nástrojů tvořících systém, který si klade za cíl operovat ve výsostných vodách SAPu a jemu podobných. Novým přírůstkem do projektu je GNU Enterprise Deigner, RAD návrhář formulářů, reportů, tříd a podobně.
Pod zkratkou FOLK (Functionally-Overloaded Linux Kernel) se ukrývá obrovský patch, který kombinuje všechny možné úpravy linuxového jádra v jednom celku. Cílem je umožnit vývojářům a dalším experimentátorům testovat nejrůznější funkce, aniž by musel řešit, že tento patch se nesnese s tímhle a tamten zase s něčím jiným. Seznam projektů, které FOLK kombinuje, je velmi dlouhý, takže snad jenom namátkou: je zde např. ALSA, Ext3, JFS, IBM New Generation POSIX Threading, MOSIX, XFS, lm_sensors nebo Bad Memory patch.
Poseidon for UML je UML-CASE nástroj, který rozšiřuje možnosti projektu ArgoUML a povyšuje jej (podle slov autorů) na profesionální úroveň. Poseidon je napsaný kompletně v Javě a vyhovuje standardu UML 1.3. Podporuje formát souborů XMI a diagramy dokáže exportovat do GIFu, PostScriptu, EPSu a SVG. Umí generovat javovský kód i zpětně diagramy podle změn v kódu upravovat. Lze jej integrovat do Netbeans 3.2 nebo Forte for Java 3.0.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku