Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 6. 2001)

20. 6. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 18. 6.
FTP je jeden z protokolů, které vznikly v dobách, kdy bylo riziko, že vám někdo odposlechne a zneužije heslo, asi stejně reálné, jako možnost otevření McDonaldu v Moskvě. Proto si s nějakým zabezpečením příliš hlavu neláme a jenom své obrovské rozšířenosti a široké podpoře ve všemožných programech může vděčit za to, že nebyl doposud nahrazen něčím jiným, podobně jako telnet. Proto vznikají různé pokusy vyrobit nad FTP nějakou nadstavbu, která by bezpečnostní problémy zmírnila nebo odstranila. Jedním z nich je i použití SSL. A tímto obšírným úvodem jsme se dostali k podstatě věci, tedy FTP klientovi Secure FTP, který právě SSL podporuje, čímž se řeší polovina problému. Zbývá jenom najít podobně vybavený server :) Secure FTP je napsaný v Javě a běží ve Windows, na un*xech i MacOSu.
Pod názvem AudioCutter Cinema se ukrývá poměrně dobře vypadající program pro editaci zvukových souborů. Od podobných nástrojů se liší zejména v tom, že umožňuje pracovat s různými formáty prostorového zvuku, i když na ty nejlepší, tedy 5.1 (dts a Dolby AC-3) a 6.1 (dts ES, Dolby-Surround EX) si budete muset pořídit verzi PRO, za kterou už nějaký ten dolárek budete muset obětovat. Pokud ale tyto vymoženosti nepotřebujete, vystačíte si s maximálně 12 stopami a obejdete se bez samplování na 96 kHz a více, postačí vám verze Home, která je pro nekomerční účely šířena zdarma.
Bezdrátový komunikační systém Bluetooth se dnes konečně začíná prosazovat do běžné praxe. Pravda, trvalo mu to asi o rok a půl déle, než se předvídalo, ale už jsme si asi zvykli. Sympatické je, že (narozdíl od IrDA nebo USB) se zdá, že současně s příchodem modrozubých zařízení na trh na ně budou otevřené operační systémy lépe připraveny. Alespoň tomu nasvědčuje existence projektu AXIS OpenBT Stack, který implementuje BT stack s podporou protokolů SDP, L2CAP a RFCOMM.

Neděle 17. 6.
Ecawave je jednoduchý, ale sympatický editor zvukových souborů založený na knihovnách projektu ecasound. Nabízí tedy srovnatelnou funkčnost, ovšem obalenou do QT rozhraní. Ecawave si poradí přibližně s dvacítkou datových formátů a obsahuje více než třicet typů efektů.
Pokud provozujete Shoutcast server, jistě se vám bude hodit program Shoutstats, který, jak jeho název napovídá, generuje přehledné statistiky o posluchačích ve formátu HTML. Program sestává z několika PHP skriptů a data si ukládá do SQL databáze, což umožňuje snadné prohlížení přehledů za libovolné časové období.
Příznivce dnes již legendární hry Monopoly jistě potěší projekt monopd. Jde o implementaci serveru umožňující hrát právě Monopoly v počítačové podobě a navíc po síti. Když mají své servery šachisté či příznivci Go, proč ne také monopolisté? :)
Oblast linuxových distribucí zaznamenala nový přírůstek s názvem Kaladix. Jeho hlavním zaklínadlem je bezpečnost, bezpečnost a zase bezpečnost. Oproti ostatním distribucím obsahuje například podporu ACL, ochranu proti častým chybám typu přetečení bufferu či race condition v /tmp (Openwall, Formatguard a libsafe), většina démonů běží v chrootovaném prostředí a najdeme v něm i množství kryptografických pomůcek, včetně podpory šifrovaných diskových oddílů atd.

Sobota 16. 6.
Jak sestavit vlastní linuxovou mini-distribuci, to je častá otázka v různých konferencích a diskuzních fórech. Pokud se rozhodnete do toho jít, zaměřte svou pozornost na projekt Mindi Linux. Jde vlastně o program, která vytvoří z kostry ramdisku, vašeho jádra a modulů a samozřejmě i dodatečných volitelných nástrojů obrazy jedné či více disket.
rpm-get je klon všem debianistům dobře známého apt-getu, ovšem pro systém balíčků RPM. Pokud apt-get neznáte, pak vězte, že jde o nástroj, který zjednodušuje instalaci či update balíčků tím, že si je sám ohlídá, stáhne a dokonce i vyřeší závislosti.
Pod názvem super sed se ukrývá vylepšená verze klasického GNU sedu s některými zajímavými inovacemi. Zřejmě nejpodstatnějším z nich je podpora perlovských regulárních výrazů a přibylo i několik nových příkazů a modifikátorů (např. pro víceřádkové shody).

Pátek 15. 6.
Pod dlouhým názvem Scalable UNIX Tools for Clusters se skrývá sada zajímavých nástrojů. Tedy oni nejsou zajímavé tím, co dělají – jsou to vlastně běžné utility typu ls, rm nebo cp – ale hlavně tím, že pracují v clusterovém prostředí. Zkrátka když třeba kopírujete soubory na jednom uzlu, udělá se totéž i na všech ostatních. Už pro tři nebo pět počítačů to jistě má smysl a představte si, co času uspoříte při správě superpočítače o desítkách nebo stovkách uzlů. Ovšem je fakt, že takovou mašinku asi každý doma nemá :)
Poměrně sympaticky vypadající 2D RPG hra se ukrývá pod poněkud záhadným názvem Deity. Nejzajímavější na ni je to, že vaše činy (respektive činy vašeho hrdiny) ovlivňují dění v „zemi“, takže by se děj neměl nikdy opakovat. Pokud se to povede, učiní to z Deity jistě velmi zábavnou záležitost, která vás jen tak neomrzí.
Hledáte pořádnou kalkulačku pro X11? A co takhle třeba populární TI85 od Texas Instruments? Ne, nezbláznil jsem se, skutečně tu možnost máte. Existuje totiž emulátor téhle vědecké kalkulačky, který umí pochopitelně prakticky totéž, co originál. Zajímavé je, že emulátor je napsaný s využitím FLTK, což umožňuje jeho běh na linuxovém PDA Agenda. Jeden háček to ale má – k provozu budete potřebovat kopii ROMky ze skutečné kalkulačky, jejíž šíření není pochopitelně legální.

Čtvrtek 14. 6.
Se zajímavým nápadem přichází program getxml. Spojuje totiž výhody XML a gettextu, nástroje pro snadné vytváření jazykových mutací aplikací. Jednoduše totiž vytvoří z XML dokumentu šablonu gettextového katalogu a naopak přeložené texty z katalogu dosadí zpět do původního dokumentu. Překlady do dalších jazyků jsou pak hračkou, lze je dělat bez zasahování do originálních dokumentů a navíc je možné sdílet překlady i s programy v různých jazycích.
Viděl jsem už spoustu programů pro generování statistik z logovacích souborů, od těch nejběžnějších pro HTTP či FTP servery, přes méně časté pro SMTP či firewally, až po ty zcela neobvyklé určené například pro různé herní servery. Ale myslím, že jsem ještě neviděl žádný analyzátor používání ICQ, jako je program icqstats. Ten zpracuje soubory s historií (zatím si rozumí jenom s licq) a vygeneruje z nich textovou nebo HTML statistiku. Vlastně, když tak o tom přemýšlím, není úplně od věci vědět, jak moc vás ICQ odvádí od práce :)
Vyšla nová verze editoru Vim ze stabilní řady 5 s označením 5.8. Přináší zejména opravy několika bezpečnostních chyb, řadu oprav vedoucích k vyšší stabilitě a něco málo (asi 74 :) nových souborů pro zvýrazňování syntaxe. Součástí Vimu už také nadále nebude systém ctags, který se nyní vyvíjí samostatně.

CS24_early

Středa 13. 6.
VOCAL je pokus o vytvoření kvalitního otevřeného softwaru pro implementaci VoIP řešení. Balíček by měl obsahovat vše, co budete potřebovat, včetně „vychytávek“ typu překladače protokolu SIP na H.323 (ten používá například Netmeeting) nebo MGCP.
Nevyhovuje-li vám základní podpora šifrování v PHP, můžete se poohlédnout po něčem jiném. Pokud ale neprovozujete vlastní web server, nemáte takřka jistě jinou možnost, než použít čistě PHP řešení bez volání externích programů či instalování sdílených knihoven. Naštěstí se najdou nadšenci, kteří se o něco takového pokoušejí navzdory překážkám, které jim asi návrh jazyka přinese. Například šifru Blowfish implementuje skript Blowfish-4-PHP.
Potřebujte-li vytvořit rychle a jednoduše manuálovou stránku, můžete zkusit skript txt2man. Tomu předáte textovou reprezentaci stránky (v podstatě v podobě, v jaké jsou stránky zformátovány na obrazovce) a je to. Pro složitější nebo častější práci je sice přece jenom lepší seznámit se s tím, jak vlastně manuálová stránka uvnitř vypadá, ale i v tomto případě vám txt2man může posloužit jako výuková pomůcka.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku