Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 5. 2001)

23. 5. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Sobota 21. 5.
Řešení pro oddělení formy a obsahu webové prezentace se v poslední době vyrojily desítky a nemálo z nich spojuje společný jmenovatel – XML a různé formy transformace tohoto formátu na HTML. Nejinak je tomu i v případě projektu XWeb. Ten jde cestou procesoru volaného z příkazové řádky a zajímavé na něm je zejména použití XML Schema pro popis formátu dokumentů. Celý proces je tak založen na třech standardech – XML, XML Schema a XSLT. XWeb je napsaný v Javě.
Autoconf, nástroj, bez nějž se dnes neobejde kompilace snad 90% otevřených projektů, dospěl po dvou letech práce k nové stabilní verzi s označením 2.50. Během té doby byl Autoconf praktický kompletně přeprogramován, nicméně kompatibilita se staršími verzemi by měla být zachována.
AutoDia je perlový skript, který dokáže vytvářet diagramy pro program Dia z různých datových zdrojů. Primárně je určen pro generování UML diagramů přímo ze zdrojových kódů programu v Perlu nebo C++, ale vzhledem k jeho modulárnímu návrhu není problém doplnit i podporu jiných vstupů.
Odpovědí na micro$oftí projekt HailStorm je podobně orientovaný otevřený projekt SandStorm. Souhrnně řečeno je to pokus o vytvoření systému pro snadné psaní cross-platformních vícejazyčných modulárních distribuovaných webových aplikací. SandStorm umožňuje vytváření tzv. komponent, které mohou být napsány v různých jazycích a mezi sebou komunikují pomocí standardního protokolu XML-RPC. Komponenty lze momentálně psát v PHP, Perlu, Pythonu a Ruby, přičemž poslední jmenovaný jazyk zatím podporuje pouze klientskou stranu.

Neděle 20. 5.
Oroborus je window manager, který si jistě najde své příznivce. Je totiž skutečně minimalistický a nedělá naprosto nic jiného, než to, co se od window manageru očekává především – tedy stará se o okna. Navzdory své úspornosti nabízí poměrně příjemný vzhled (ovlivnitelný tématy), podporu virtuálních obrazovek, GNOME a Xineramy.
Pod názvem virusNotification se kupodivu neskrývá program pro detekci virů, ale pomůcka, která za vás ohlídá, jestli se neobjevila nová verze datových souborů pro McAfee antivirus. Pokud k tomu dojde, skript data stáhne a pošle informační email obsahující mimo jiné i přehled změn a informaci o tom, jestli nové datové soubory dokáží postihnout některý z virů z takzvaného Top threats seznamu.
A zase tu máme po delší době něco pro chemiky. Jmol je v Javě napsaný editor molekulárních struktur s podporou animací. Umožňuje mimo jiné měřit vzdálenosti atomů, úhly vazeb a cosi, čemu se v dokumentaci říká dihedral angles, a spoustu dalších věcí, které mi naprosto nic neříkají :). Zajímavé na něm je také to, že si poradí s importem asi desítky různých datových formátů. Program může fungovat také jako applet.

Sobota 19. 5.
Řekne-li se Linux a grafické desktopové rozhraní v jedné větě, ve druhé obvykle následuje slovíčko GNOME nebo KDE. O poznání méně se zmiňuje třetí vzadu, tedy XFCE, a o ostatních projektech tohoto typu se nemluví už skoro vůbec. A nutno podotknouti, že leckdy jsou opomíjeny zcela neoprávněně, byť rozsahem obvykle nemohou (a ani nechtějí) svým známějším bratránkům konkurovat. ROX Desktop je jednoduchý, ale slušně vypadající desktop, jehož silnou zbraní je správce souborů ROX-filer. A právě pro ROX Desktop je určen program ROX-Menu, který ještě zjednoduší jeho používání přidáním pěkného aplikačního menu.
Ne, že bych chtěl nějak propagovat umisťování ceníků a podobných záležitostí na web ve formátu XLS – právě naopak. Ale pokud máte neutuchající potřebu cokoliv v excelovském formátu publikovat, můžete zkusit PHP skript PHP Simple Excel File Generator, který si s jednoduššími tabulkami poradí. Raději ale používejte nějaký jiný formát :)
PhpDig je jednoduchý indexovací a vyhledávací motor (už mě nebaví psát engine :) vhodný zejména na menší a střední servery. Jako zadní konec (už mě nebaví psát backend :) funguje MySQL. Indexovač pracuje se soubory získanými přes HTTP, poradí si s rámečky, klikacími mapami a samozřejmě všemi odkazy typu HREF. Při hledání nejde nad počáteční URL a respektuje nastavení v robots.txt. Můžete také nastavit slova, která nemá indexovat. Vlastní vyhledávač podporuje operátor AND (výchozí) a NOT.

Pátek 18. 5.
Dnes už snad na každých webových stránkách najdete alespoň jeden formulář umožňující návštěvníkovi kontaktovat jejich provozovatele. A právě na tyto formuláře je specialista skript Web MailForm. Formulář s jeho pomocí vytvoříte velmi rychle a hlavně můžete pustit z hlavy starosti o validitu odeslaných údajů a podobné věci, WMF všechno zařídí sám.
Masochisté si mohou zahrát hru Quake 1 v appletu pro Window Maker díky programu wmquake. Pro věci neznalé čtenáře připomínám, že plochu takového appletu tvoří 64×64 pixelů :)
Pro milovníky hry Go je určen server No Name Go Server, který jim umožní věnovat se snadno oblíbené zábavě i se vzdálenými soupeři. NNGS je založen na podobném projektu Free Internet Chess Server (který je ovšem, jak vidno, určen pro šachy) a podporuje množství grafických i textových klientů (několik šířených pod GPL najdete i na domovské stránce NNGS).
B.Y.P Server je pokus o vytvoření „lepšího“ webu, který by měl hlavně zajišťovat nepřetržité spojení mezi serverem a klientem, což samozřejmě umožňuje psát aplikace stejně nebo podobně, jako je to běžné u „normálních“ programů. Server je napsaný v Pythonu a klientem je Macromedia Flash player, což už je samo o sobě poměrně zajímavé a neobvyklé. B.Y.P. server je určen hlavně pro prostředí intranetů.

Čtvrtek 17. 5.
Ačkoliv převládá názor, že psát nové operační systémy je mrhání časem, já si to nemyslím. Pěknou ukázkou může být AtheOS, kterému by asi nikdo před pár měsíci žádnou velkou budoucnost nevěštil, a přesto se zdá, že si pomalu, ale vytrvale, razí cestu na výsluní. Na podobný typ uživatelů se zaměřuje i projekt ChallengeOS. Jeho autoři by rádi vytvořili operační systém s plně objektovým designem, nativním GUI a také například zabudovaným interpretem objektového jazyka na bázi BASICu.
eXist je databáze pro ukládání XML dat. Zajímavá je mimo jiné podpora výměnných modulů pro fyzické ukládání dat (nativní backend nebo MySQL, Oracle či PostgreSQL) a fulltextové prohledávání pomocí XPath výrazů.
Představte si, že například potřebujete někomu předvést, co má udělat v Midnight Commanderu či Emacsu, aby se stalo to či ono. Nejspíš mu to poněkud složitě popíšete slovní formou, ale ruku na srdce, každý ví, že jednou vidět je více, než třikrát slyšet. Tak proč nenahrát „video záznam“ vaší činnosti a ten prostě poslat emailem nebo jej nechat odstreamovat uživateli přímo po síti? To totiž umí program ttyrec – zaznamená, co jste prováděli s takřka libovolným konzolovým programem a jak to vypadalo a výsledek uloží do souboru, který lze buď přehrávat přiloženou utilitou ttyplay přímo u příjemce a nebo pomocí téhož programu a inetd vysílat záznam po síti – coby klient poslouží obyčejný telnet nebo třeba netcat. Představu o tom, jak to vypadá, si můžete udělat klidně hned, neboť na serveru najdete i menší přehlídku nejlepších záznamů nazvanou tty mania.

CS24_early

Středa 16. 5.
Razantně vstoupil mezi webové personální informační manažery (PIM) týmově orientovaný projekt CollabOffice. Obsahuje plánovač (kombinovaný s ToDo, opakované událostí, různé časové pohledy), emailového klienta (IMAP, MIME), news klienta (třídění do vláken, kooperace s emailem), správce kontaktů, správce dokumentů (s unix-like přístupovými právy), instantního kecálka ve stylu ICQ (chat, historie), poznámkovník, seznam přihlášených uživatelů a samozřejmě také administrativní rozhraní. Většina uvedených aplikací velmi těsně spolupracuje, takže například pomocí kecálka můžete kolegům rozeslat položku do plánovače nebo úkol do ToDo. To vše je skutečně realizováno výhradně pomocí webového rozhraní. Pěkné, co říkáte?
Kconfigure je jednoduché grafické rozhraní, které usnadňuje kompilaci programů ze zdrojových kódů. Je to vlastní jakýsi průvodce klasickou trojkombinací ./configure, make, make install. Kconfigure je určen pro KDE 2 a optimálně by se měl používat jako aplikace asociovaná právě se skriptem configure.
Zavzpomínáte-li si občas se slzou v oku na staré dobré „osmibity“, potěší vás emulátor počítačů Sinclair ZX80 a ZX81 nazvaný prozaicky z81. Tento program šířený pod GPL nabízí tři mutace – pro SVGAlib, X a konzoli. Součástí balíčku je i program pro čtení ZX81 pásek.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku