Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 3. 2001)

29. 3. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 26. 3.
Jakarta je projekt, který vznikl při Apache Software Foundation s cílem vytvořit kvalitní platformu pro vývoj webových aplikací v Javě. Jakarta se skládá z množství subprojektů, jako je třeba šablonový systém Velocity, umožňující snadnou spolupráci webdesignerů a programátorů na jednom projektu.
Shodou okolností vyšla ve stejný den i další verze projektu XTemplate, který umožňuje v podstatě totéž, co Velocity, ovšem pro PHP. Je poněkud paradoxní, že se hledají cesty, jak obejít integraci kódu přímo do HTML, což bývalo považováno za největší výhodu PHP :)
TuxTyping je jednoduchá výuková hra. Hráčem ovládaný tučňák musí chytat ryby, na nichž jsou napsaná písmena tím, že mačká odpovídající klávesy. TuxTyping by měl sloužit zejména dětem k výuce abecedy, ale lze nastavit i obtížnější úrovně, které dají zabrat i zkušenému písaři :)
Už název Mozilla Media Player prozrazuje na tento program prakticky vše. Jde o pokus o vytvoření přehrávače multimediálních souborů s využitím možností prohlížeče Mozilla.

Neděle 25. 3.
Program quotatool umožňuje nastavovat linuxové diskové kvóty z příkazové řádky, což jej předurčuje zejména pro použití v různých skriptech.
Zapomněli jste si už někdy nahrát oblíbený film nebo seriál, když jste zrovna pobývali mimo domov? A jak by se vám líbila možnost kdykoliv se k vašemu rekordéru připojit třeba z nějaké internetové kavárny a nastavit jej na dálku? To asi zatím ještě nejde, ale řešení existuje. Stačí použít program vcr a samozřejmě také počítač s televizním tunerem kompatibilním s Video4Linux. Vcr vám cokoliv nahraje i z příkazové řádky a výsledek uloží ve zvoleném formátu, podporovaném knihovnou avifile (např. DivX).
BattleBots je, jak sami autoři říkají, hra o programování. Vaším úkolem je nakonfigurovat své roboty a pak využít co nejefektivnějším způsobem hardware k naprogramování jejich chování. Cílem je pak v otevřené bitvě porazit soupeře.
TeX je mocný nástroj s vysoce kvalitním výstupem, ale s jistotou lze tvrdit, že bude vždy hodně lidí, kteří by rádi využili jeho kvalit, ovšem nebudou mít chuť se s ním učit zacházet (ke své škodě :). Proto vznikají a budou vznikat různá klikací rozhraní. gtex-letter je zvláštní tím, že se nesnaží pokrýt všechny funkce TeXu – je to prostě jednoúčelové rozhraní pro psaní dopisů, umožňující vybrat adresu, oslovení, naťukat nebo vložit vlastní text dopisu a o zbytek se nestarat. Zajímavý je tzv. neinteraktivní režim, v němž můžete generovat dopisy ve zvoleném formátování dávkovým způsobem.

Sobota 24. 3.
Potřeba různých srovnávacích testů snad vyplývá z vrozené lidské soutěživosti. Ať už je to jakkoliv, stále vznikají další a další benchmarkové programy a zřejmě nacházejí i své uživatele. Jedním takovým programem je GliBench, benchmark inspirovaný windowsovským programem CliBench. Momentálně je schopen měřit výkon procesoru a v CVS už je i zárodek testů pevných disků (ovšem autor doporučuje před jeho použitím zálohovat data :). Asi méně obvyklá je podpora SMP.
Jazyk DialogML si klade za cíl nahradit použití programů typu dialog sofistikovanějším nástrojem. Asi jeho největší výhodou je fakt, že jde o formát založený na XML a tudíž je dobře zpracovatelný v různých programech. To by mělo zaručovat, že se objeví různá alternativní rozhraní – textová, grafická nebo třeba i hlasová. Hlavní doménou nasazení DialogML by měly být konfigurační utility, instalátory a podobně.
IBM usoudila, že nativní linuxová vlákna z knihovny libpthread nejsou úplně ideální a že je potřeba s tím něco udělat. Výsledkem je Next Generation POSIX Threading Project, který vznikl jako odnož GNU Pth s cílem zlepšit výkon multithreadových aplikací a hlavně se co nejvíce přiblížit specifikaci danou normou POSIX. Dalším vychvalovaným rozšířením je „M:N“ model, což bohužel netuším, co je :)

Pátek 23. 3.
Pokud vás obtěžuje udržování konzistentnosti „obyčejných“ a reverzních záznamů v DNS, je pro vás to pravé program mkrdns. Nejenom, že automaticky vytvoří reverzní záznamy podle vaší konfigurace, ale také provede alespoň základní testy korektnosti nastavení.
ixlib je knihovna pro C++ vývojáře s některými zajímavými funkcemi. Celek sice působí trochu jako když pejsek a kočička pekli dort, ale přesto stojí některé její součásti za zmínku. Zajímavá je například funkce interpretu JavaScriptu a XML parseru a šikovný je i garbage collector, naopak mi do této koncepce nezapadá podpora matic, polygonů a rasterizace. Snad jedině, že by člověk chtěl psát HTML prohlížeč :) Kde to bylo možné, tam autor vytvořil šablony a celek by měl být dobře použitelný v součinnosti s STL.
Udržovat pěkně a čitelně psaný kód, to dá celkem práci (mě například kdysi dávno trvalo asi rok, než jsem v Pascalu vůbec začal používat odsazování :). Pokud patříte k lidem, kteří formátování kódu moc nedají a je-li vaším programovacím jazykem Perl, pak patříte do cílové skupiny uživatelů programu Perltidy. Ten totiž slouží právě k automatickému uspořádání kódu do čitelnější podoby (takzvaný beautifier). Nutno konstatovat, že výsledky práce tohoto programu vypadají impozantně – z nechutného zmatku vzniká opravdu pěkně formátovaný kód, který navíc odpovídá specifikaci perlstyle (man 1 perlstyle). Jako bonus umí také konvertovat kód na HTML s barevným zvýrazněním syntaxe.

Čtvrtek 22. 3.
CvsGraph je pěkný program, který vygeneruje grafickou reprezentaci všech revizí a větví CVS repositáře. Marná sláva, člověk se nejlépe orientuje podle vizuálních vjemů :)
Pocit, že se vývoj webserveru Roxen Challenger neubírá správným směrem, vedl několik vývojářů k vytvoření nového projektu Caudium na bázi Roxen Challengeru 1.3. Cílem produktu jsou rychlost, škálovatelnost, kompatibilita či podpora otevřených standardů, ale také tvorba dobré dokumentace, která Roxenu údajně vždy chyběla.
GTKtalog je docela pěkný program pro tvorbu a údržbu katalogu disků – nejčastěji asi CD, případně Zip nebo dalších výměnných médií. Umožňuje automatické skenování disku, procházení některých typů archivů (tar.gz, rpm, …), podporuje přidávání popisků k libovolnému souboru či adresáři (s možností „dědění“ popisků adresáři nebo soubory v nižších úrovních), prohledávání databáze a také prohlížení či editaci souborů (samozřejmě tehdy, je-li patřičný disk vložen). Šikovná je také možnost prohlížení databáze pomocí textového (ncurses) rozhraní – to bohužel nepodporuje editaci záznamů.
Uživatele PDA Palm (a dalších klonů) jistě potěší program Romeo, který slouží k editaci ROM image PalmOSu. To umožňuje odstranit nepotřebné programy ze základní výbavy a využít uspořený prostor k umístění zajímavějších aplikací do flash paměti.
Pod názvem Viralator se ukrývá wrapper, který dokáže na proxy serveru squid předávat stahované dokumenty ke kontrole externímu antiviru. Program má pěkný slogan: „jednoduchý způsob, jak ochránit uživatele před jimi samými“ :)

root_podpora

Středa 21. 3.
Také vás nebaví hlídat, jestli se objevila nová verze jádra? V tom případě zkuste skript mynotify.pl, který vám pošle SMS zprávu (přes emailovou bránu) pokaždé, když vyjde nová verze ve stabilní, vývojové nebo pre-patch řadě.
Vlastníte-li ThinkPad 600E, máte možnost stáhnout si na stránkách IBM ovladač pro ACP (Mwave) modem, který je v tomto notebooku osazen. Ovladač sestává z jaderného modulu a uživatelské aplikace, které společně nabízejí transparentní podporu pro práci se zařízením přes /dev/ttySx. Ovladač je šířen pod GPL.
CloneIt je bootovací linuxová disketa, určená pro klonování disků po síti. Původním záměrem bylo vytvořit nástroj pro snadnou instalaci identických systému například v učebnách, knihovnách nebo třeba mezi více uzly clusteru a podobně.
Aplikací psaných pro Mozillu stále přibývá, a tak se naplňuje tvrzení, že Mozilla není jenom prohlížeč, ale kompletní platforma. Možná, že za rok nebo dva už skutečně nebude neobvyklé, že přijdete do práce, přečtete si poštu, napíšete pár dopisů, připravíte si prezentaci nebo tabulku s grafy, přečtete zpravodajství a přitom Mozillu vůbec neopustíte, kdo ví. Zatím budete ale muset vzít za vděk jednoduššími aplikacemi, jako je například kalkulačka mozcalc :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku