Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 10. 2001)

17. 10. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme poprvé knihu s licencí FDL, něco málo pro milovníky leteckých simulátorů, DVD přehrávač s podporou menu a spoustu dalších programů.

Pondělí 15. 10.
Cvs-nserver je kompletně přepsaná serverová část systému CVS. Hlavní motivací projektu je nabídnout širší spektrum autentizačních mechanismů a zvýšit bezpečnost CVS. Praktické je oddělení autentizační vrstvy, což umožňuje vytváření různých modulů pro ověřování uživatelů (nyní je podporován PAM a přímo /etc/passwd či /etc/shadow) a potěší jistě i podpora ACL (Access Control List) a SSL (v klientské části, server musí být zapouzdřen pomocí stunnelu).
Tuším, že vůbec poprvé se ve Sklizni objevuje volně šiřitelná kniha s licencí FDL (GNU Free Documentation License). Jmenuje se Advanced Bash-Scripting Guide a je to kombinace referenční příručky a učebnice programování v Bashi v rozsahu přibližně 400 stran. Neumíte-li anglicky, máte bohužel smůlu.
Dalším pokusem o vytvoření jednoduchého WYSIWYG textového editoru (ve smyslu word procesoru) je projekt Fast Light WRITER napsaný s využitím FLTK GUI toolkitu. Jeho funkčnost je zatím poněkud omezená, ale rozhodně se rýsují některé zajímavé prvky. Je to zejména fakt, že funkci nativního formátu plní XHTML v kódování UTF-8, což umožňuje prohlížení dokumentů v browseru, a skutečnost, že by měl bez problémů tisknout i různé národní znaky.

Neděle 14. 10.
Pokud se někdo snaží odposlouchávat na síti komunikaci, která mu není směřována, musí přepnout síťovou kartu do tzv. promiskuitního režimu. Ten je však možné za určitých okolností detekovat, k čemuž slouží program Proxima. Ten používá celou sadu testů (arp, ping, arp cache, Windows OS test) k odhalení „záškodníka“. Momentálně detekce funguje pouze v sítích, které nepoužívají switche.
Pod názvem DTE se ukrývá systém šablon pro PHP aplikace, který jeho autor Peter Vrábel na Freshmeatu charakterizuje jako „brutálně rychlý“ :). Šablony umožňují vnořené vkládání bloků a podmínky a systém podporuje i kešování. DTE je součástí projektu phpDudlik, který si klade za cíl vytvořit systém pro realizaci moderních webových portálů.
Vlastníte-li klávesnici bez diod signalizujících stav přepínačů NumLock, CapsLock a ScrollLock (a nemusí to být ani nějaká vykopávka, na diody se nedostalo například u bezdrátové klávesnice Logitech), pomůže vám program KLeds, který zobrazuje „virtuální“ diody v KDE panelu.

Sobota 13. 10.
Audacity je sympaticky vypadající zvukový editor pro un*xy, MacOS a Windows s některými méně obvyklými funkcemi. Mezi ně patří například pěkně udělaný editor obálek (envelope), spektrogram či schopnost frekvenční analýzy. Kromě toho Audacity nabízí i standardní funkce pro kopírování, vkládání a vyřezávání pasáží, mixování stop a podobně. Počet stop je stejně jako počet kroků pro undo neomezený. Zvukový záznam můžete v programu buď přímo nahrávat nebo editovat soubor ve formátu WAV, AIFF, AU, IRCAM či MP3.
Ačkoliv to nedávno vypadalo, že letecké simulátory snad všichni stáhnou z prodeje a přestanou vyvíjet, zdá se, že to tak horké nebude. Hysterie zvolna pomíjí a vývoj jde dál. Na Linuxu si budete možná již brzy moci zalétat díky simulátoru X-Plane, který možná znáte z Windows nebo Maců. Autoři se chlubí vysoce realistickým letovým modelem, implementací dynamiky pro nad- i podzvukové rychlosti a výběrem letadel od Cesny až po Concorde. Má to ovšem dva háčky – jednak jde o komerční software, za který zaplatíte 90 dolarů (včetně poštovného) a hlavně jsou zatím pro Linux k dispozici pouze utility Airfoil-Maker, Plane-Maker, World-Maker a Weather-Breifer. Vlastní simulátor by měl následovat již brzy.

Pátek 12. 10.
Chcete-li provozovat internetové rádio, zkuste se podívat na projekt ArmiDJ. Tato kolekce perlových skriptů nabízí veškeré funkce jak pro DJ (playlisty atd.), tak pro posluchače (písně na přání, nejhranější, co se hraje teď, co se bude hrát potom a podobně).
Farsync je nástroj pro synchronizaci kolekce souborů mezi dvěma (či více) počítači podobný rsyncu. Zajímavé na něm je ale to, že k porovnání souborů používá kontrolní součet MD5, díky čemuž odhalí i shodné soubory různých jmen a/nebo umístění.
Vyšel Apache 1.3.22. Nová verze v podstatě pouze opravuje drobné chybičky.
Morseova abeceda už asi v nejedné oblasti lidského konání ztrácí na významu, ale jistě se najdou činnosti, kde ještě nějakou dobu přežije. A právě tam možná najde uplatnění program cwtext, který dokáže „morseovku“ generovat přímo z textových dat, a to jak ve vizuální podobě (textový zápis …---…), tak akusticky (v podobě WAV souboru nebo holých dat pro přímý zápis do /dev/audio). Řekl bych, že průměrně zdatný písař dosáhne v kombinaci s tímto programem asi pozoruhodné rychlosti „vysílání“ :)

Čtvrtek 11. 10.
GProFTPD je GUI rozhraní určené ke konfiguraci FTP démona ProFTPD. Umožňuje přidávat či mazat uživatele, měnit hesla, nastavovat základní konfigurační direktivy, používat FTPwho atd. Program využívá GNOME rozhraní.
Jeden z mála otevřených DVD přehrávačů (ne-li dokonce jediný), který podporuje DVD menu se jmenuje Ogle. Kromě menu si poradí samozřejmě i s volbou jazyku pro zvuk a titulky, umí přepínat úhly kamery, používá automaticky správný poměr stran obrazu, podporuje full screen přehrávání a s knihovnou libdvdcss zvládne i filmy s CSS ochranou. Program funguje v Linuxu, *BSD a Solarisu.
Vyšlo linuxové jádro verze 2.4.12. Pouhé dva dny stará verze 2.4.11 obsahuje závažnou chybu a rozhodně ji nepoužívejte.
Po delší pauze tu máme opět jeden GPL program pro PalmOS. Jmenuje se Palm Fuell Log a slouží, jak název napovídá, k evidenci spotřeby pohonných hmot. Statistiky obsahují například údaje o průměrné spotřebě, průměrném množství kilometrů ujetých na jedno tankování, průměrné době mezi jednotlivými zastávkami u benzinky nebo nákladech na jeden kilometr. Program umí generovat i pěkné grafy a to vše i pro více automobilů, takže poslouží i ve firmách.

CS24_early

Středa 10. 10.
Nová verze tabulkového kalkulátoru Gnumeric obsahuje konečně podporu grafů (včetně importu) a měla by být znatelně menší a rychlejší. Podle changelogu se projekt dostal do stádia optimalizace – žádné nové funkce už nyní přibývat nebudou.
Příznivce žhavení mozkových závitů jistě potěší hra GtkBalls, kterou možná budete znát z jiných platforem pod názvem Lines (já osobně jsem se s ní setkal na platformě PalmOS). Vše podstatné se odehrává ve čtvercové síti, kam počítač náhodně umisťuje vždy trojici různobarevných objektů v jednom tahu. Hráč může naopak v každém tahu jeden objekt přesunout na jinou pozici, ovšem pouze za předpokladu, že lze najít pravoúhlou cestu mezi startovacím a cílovým políčkem – po úhlopříčce se objekty přesouvat nemohou. Cílem je sestavit řadu pěti nebo více objektů stejné barvy. Ty pak zmizí a hráč si připíše body. Hra končí, pokud už nelze přesouvat žádné objekty. GtkBalls disponuje poměrně pěknou grafikou, kterou lze navíc měnit tématy, a jistě si své příznivce najde.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku