Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 10. 2001)

10. 10. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 8. 10.
Pyne je sympatický vyhlížející emailový a news klinet napsaný v Pythonu s využitím GTK+. Mezi nejzajímavější funkce patří například offline práce s newsovými skupinami, schopnost zobrazovat HTML zprávy (přes externí filtr, jako je například lynx -dump), podpora vláken či jednoduché filtrování zpráv. Pyne podporuje lokální mailboxy, POP3 i IMAP4.
Pod všeříkajícím názvem Ringtone tools se ukrývá sada dvou (zatím?) nástrojů, které usnadňují vytváření melodií pro mobilní telefony. Princip je jednoduchý – získáte melodii v jednom ze dvou často používaných formátů (rtttl nebo ems), proženete ji patřičným skriptem a výsledek odešlete coby SMS zprávu na cílový telefon. Nevýhodou je asi hlavně fakt, že podporovány jsou zatím pouze přístroje Nokia.
RoutePlanner je klasický plánovač cest – uživatel řekne odkud a kam jede a program navrhne vhodné cesty. Jak je u těchto nástrojů běžné, lze si vybrat cestu nejkratší, nejrychlejší i preferovanou (pokud si zvolíte typ silnic, po kterých chcete jet) a případně i určit další města, která chcete navštívit. Šikovná je možnost upravit výchozí nastavení rychlostí pro jednotlivé silnice, což oceníte, máte-li s daným úsekem praktické zkušenosti. Je tu ale i podstatná nevýhoda, a tou je (jak jinak) absence hotových databází. Pokud se spokojíte s dálnicemi Severní Ameriky, budete spokojeni. V opačném případě pak máte na výběr buď RoutePlanner nepoužívat a nebo s pomocí přibaleného editoru vytvořit databázi vlastní (nezapomeňte se s ní potom pochlubit ostatním :)

Neděle 7. 10.
Nevím, jak vy, ale já už jsem si plně zvykl na používání ssh pro vzdálený přístup (což by mělo být naprosto samozřejmé a není to pochopitelně až tak neobvyklé :) a scp pro přenos souborů (což už bohužel tak časté není). Funkčnost scp je pro mě vyhovující, ale jednu výhradu bych přeci jenom měl. Téměř celý den pracuji vzdáleně na serveru, takže ssh konexe již existuje, a tak mě mírně obtěžuje, když si musím pro každý přenos nahodit další konzoli, znovu se přihlásit a navíc doufat, že jsem se nepřeklepl ve jménech souborů, nebo že jsem nezvolil přehnaně benevolentní masku souborů pro přenos a nebudu tím pádem stahovat i to, co nechci. Proto mě zaujal program zssh – wrapper, který dokáže sdílet jednu konexi pro přenos souborů i pro interaktivní práci v shellu. Princip programu je jednoduchý – mezi ssh klienta a uživatelovu konzoli je vložen další pár virtuálních konzolí (tty/pty), který lze pomocí horké klávesy připojovat střídavě k uživatelovu terminálu nebo k procesu zajišťujícímu přenos souborů. Ten je pak realizován programy sz a rz (protokol Zmodem).
Aubit 4GL je GPL kompilátor kompatibilní s Informix-4GL. Zjednodušeně řečeno jde o nástroj usnadňující psaní databázových aplikací s GUI (GTK+) a CUI (ncurses) rozhraním pomocí jazyků embedded SQL a C. Spojení s databází je realizováno přes ODBC.
Kdekoliv je třeba sdílet vytáčenou (nebo jinak manuálně „nahazovanou“) linku, tam vyvstává problém, jak zajistit pohodlné vytáčení řízené klienty. S tím pak souvisí i další záležitosti, jako je například pořizování logů využití a podobně. Tyto problémy se snaží řešit program LineControl Server. Ten sestává ze serverové části, která se postará o autentizaci uživatele (podpora PAM), nahození linky při požadavku, logování, informování klienta o stavu připojení či o udržování linky „naživu“ (ping). Klient pak slouží k inicializaci i ukončení připojení a předávání užitečných informací, jako je např. propustnost linky, uživateli. Server pochopitelně zajistí, aby spojení nebylo ukončeno, dokud se neodhlásí všichni uživatelé. Šikovná je možnost péče o více linek a schopnost modifikovat nastavení firewallu podle jednotlivých uživatelů. Klientská aplikace existuje pro Windows a un*xy (KDE a GTK+) a připravuje se i verze napsaná v Javě.

Sobota 6. 10.
Rosegarden je podle mého názoru poměrně zdařilý program pro editaci not kombinovaný s MIDI sequencerem. Jeho hlavním záporem je poněkud zastaralé rozhraní a fakt, že se už příliš nevyvíjel. Již delší dobu se ale proslýchalo, že nová verze bude, a dokonce se spekulovalo o tom, že se Rosegarden stane oficiálním GUI pro Lilypond. Jisté je teď jenom to, že nelže první polovina těchto zpráv, protože dnes se objevila preverze, jejímž cílem je nalákat vývojáře. Už teď je jasné to, že Rosegarden-4 (jak se projekt jmenuje) je přepsaný do C++ s KDE rozhraním.
Leckoho už asi napadlo, že by bylo chytřejší zbavit se spamů a dalších nechtěných emailů rovnou na serveru, ještě před jejich stažením. Pro protokol POP3 jsem podobné programy už viděl, ale IMAPFilter je tuším první, který podobnou funkci splní pro protokol IMAP4. Hlavní výhodou je asi schopnost definovat seznam pravidel, která se pak na zprávy aplikují. Podstatné je, že filtrování využívá funkcí IMAP serveru, takže údajně není nutné stahovat byť jediný bajt zpráv. Podmínky pravidel mohou pracovat s velikostí zprávy, jejím statutem a také řetězci v hlavičkách a lze používat logické operátory. Vyhovuje-li podmínka, následuje jedna z akcí – smazání zprávy nebo její přesunutí či zkopírování do jiné složky. To vše funguje i nad více IMAP účty a více složkami.

Pátek 5. 10.
S ledem nemá program Ledmail nic společného, zato s LED diodami na vaší klávesnici ano. Tato utilitka je totiž další z řady programů, které se je snaží využít k nějakému smysluplnému úkolu, konkrétně k signalizaci nových zpráv ve schránce dostupné přes POP3 nebo IMAP4 protokol. Hlavní výhodou je, že pracuje podobně, jako některé telefonní záznamníky, takže se nedozvíte pouze to, že máte nové zprávy, ale také kolik jich je, případně že došlo k nějaké chybě. Každé diodě může být přiřazen separátní seznam účtů.
Předchozí verze zavaděče LILO obsahovala bezpečnostní chybu, která díky špatnému nastavení práv dočasného souboru umožňovala kompromitaci hesla. Doporučuje se upgrade.
Ve Windows býval (možná ještě je, nějak už to kupodivu nesleduji :) poměrně populární program ovecka (tuším, že se tak jmenoval), který na plochu přidal animovanou ovečku, která se volně procházela a vyváděla různé skopičiny. Pokud vám podobná „blbinka“ pro radost chybí v Linuxu, můžete zkusit program XPenguins. Logicky lze odvodit, že ovečku nahradil tučňák, ale tím výběr nekončí. Po oknech se vám mohou procházet například postavičky ze Simpsonových, želvičky, lemmingové, ježek Sonic a další potvory – grafika je poměrně roztomilá (například tučňáci jsou ze hry Pingus). V nové verzi přibylo téma s Billem Gatesem a možnost postavičky odstřelovat myší (náhoda? :). Na své si přijdou i uživatelé Windows, kteří si mohou nainstalovat WinPenguins.

root_podpora

Čtvrtek 4. 10.
Vyšla nová verze Window Makeru 0.70. Seznam změn je poměrně obsáhlý, ale obsahuje převážně opravy chyb, žádné nové funkce. Novinkou je zrušení závislosti na knihovně libPropList, jejíž funkce byla integrována do knihovny WINGs.
Cvs-get je skript pro automatizované stahování programů z CVS. Program je vhodný například pro generování nočních CVS snapshotů do tgz (pro lidi, kteří chtějí aktuální verzi programu a neumí s CVS). Zajímavá je i schopnost automatického sestavení debianovského balíku, pakliže je na to program připraven.
Pokud nekamarádíte s ipchains/ip­tables/ipfilte­rem nebo prostě chcete definovat filtrovací pravidla pro firewall v srozumitelnější podobě, než jako sekvenci povelů, potřebujete program filter. Ten slouží jako „kompilátor“, který převede pravidla definovaná poměrně sympaticky vypadajícím jazykem na pravidla pro jeden ze zmíněných programů pro nastavování paketových filtrů. Psaní v jakémsi abstraktním jazyce je přehlednější a navíc je slušná šance, že při změně firewallu pouze znovu „zkompilujete“ pravidla a máte hotovo.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku