Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 1. 2013)

16. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes zpracujeme fotky ve formátu raw za pomocí programu UFRaw. Využijeme prohlížeč OpenStreetMap Emerillon. Utřídíme sbírku podcastů s gPodderem a vytvoříme několik myšlenkových map s Freeplane. Jako vždy nesmí chybět ani blbinka.

UFRaw

Úprava fotek ve formátu raw je docela alchymie. Na Linuxu je poměrně široká plejáda programů, které si s tímto složitým formátem dokáží slušně poradit. UFRaw patří mezi ty jednodušší a perfektně může sednout začátečníkům. Obsahuje ty nejdůležitější nástroje a vyniká slušnou rychlostí. Potěší i solidní česká lokalizace. Mezi velkou nevýhodu patří vyvolávání fotek po jedné. Musíte tak mít vybrány nejlepší snímky už předem. V UFRaw je neproberete. UFRaw také skvěle kooperuje s grafickým editorem GIMP.

Softwarová sklizeň (16. 1. 2013) - obrázky aplikací

ufraw.sourceforge.net/, 0.18–1

Emerillon

Hledání v OpenStreetMapách je někdy docela o nervy. Prohlížeč Emerillon vám tuto práci může vcelku dobře zpříjemnit. Super hospodu či kavárnu přes něj asi nevyhledáte, ale menší vesničku či město najdete celkem bez problémů. Lze na mapě vyznačit pouze MHD či cyklostezky. Taková Praha je popsána poměrně detailně. Jak už ale bývá u podobných projektů zvykem, čím početnější komunita vytvářející OpenStreetMap se v dané lokalitě nachází, tím je daná lokace použitelnější. Hledat něco v zapadlé horní dolní je někdy nemožné.

Softwarová sklizeň (16. 1. 2013) - obrázky aplikací

projects.gnome.org/emerillon/, 0.1.90

gPodder

Asi to znáte. Celkem se zájmem posloucháte nějaký podcast a pak několik dílů vynecháte. Pokud je autor plodný, je snadné se v počtu příspěvků ztratit. K lepší přehlednosti může posloužit gPodder. Nahrajete kanál s podcasty a o zbytek se postará gPodder. Řadí vám nové díly podle data vydání a zobrazuje ty stažené. Vaší sbírku lze přenést do přenosného zařízení a poslouchat ji na cestách.

Softwarová sklizeň (16. 1. 2013) - obrázky aplikací

gpodder.org/, 2.20

Freeplane

Myšlenkové mapy vám nejen pomohou utřídit poznámky, ale i analyzovat, jakým způsobem myslíte. Zvolit vhodný program pro jejich tvoření, pokud nepoužíváte raději klasické psací potřeby a papír, je někdy hrozné dilema. Freeplane vás nebude otravovat pestrobarevnými značkami. Jde spíše o text a jeho jednotlivé spojení. Mapy můžete psát do různých záložek. Není nutné mít tak otevřeno více dokumentů najednou.

CS24_early

Softwarová sklizeň (16. 1. 2013) - obrázky aplikací

freeplane.org/, 1.1.3

Blbinka

Co dát šanci Myspace? Registrovat se můžete i prostřednictvím svého facebookového účtu.

Byl pro vás článek přínosný?