Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 11. 1999)

16. 11. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Další malá sonda do světa (převážně) volně šiřitelného softwaru.
Pondělí 15. 11.
Bug-buddy

je systém pro reportování chyb v aplikacích jejich vývojářům. Program se snaží o dvě věci: zjednodušení pro uživatele a zpřesnění reportu pro vývojáře. Program uživatele pohodlně provede všemi kroky a dokáže získat výpis zásobníku z core souboru a informace o verzích souvisejících balíčků, což je pro vývojáře neocenitelná pomůcka.
Emacs/W3 je browser napsaný kompletně v Emacs-Lispu, který (pro mnohé překvapivě) zvládá takové vychytávky, jako jsou tabulky, rámečky nebo kaskádové styly. Nová verze 4.0, první větší update za poslední rok, nabízí nový rychlejší HTML parser, užší kooperaci s dalšími nástroji (Gnus, Ange-ftp, Dired), podporu klientských klikacích map, dokáže importovat bookmarky z Navigatoru a mnoho dalšího. Dokonce obsahuje i první zárodky podpory Javy via externí prohlížeč (i když na druhou stranu, většina uživatelů programu, jako je W3, asi po Javě příliš netouží).

Neděle 14. 11.
Vyšla nová verze populárního programu pro hlasovou komunikaci přes Internet SpeakFreely. Hodně změn se týká jenom verze pro Windows, ale je potěšující, že autoři, John Walker a Brian C. Wiles, plánují, kromě odstraňování případných chyb, i vytvoření grafického rozhraní pro X11, zřejmě s pomocí knihovny wxWindows (ta totiž umožňuje tvorbu GUI aplikací, které fungují v X11 i ve Windows). Rovněž se chystá přepsání aplikace do C++.
Údajně nejpoužívanějším programem pro analýzu logovacích souborů HTTP serveru je Analog, a to i přesto, že jeho výstupy nejsou zrovna z nejkrásnějších. To ale nemusí být tak docela pravda, stačí použít Report Magic for Analog, což je nadstavba Analogu pro generování pěkných reportů. Musím uznat, že tabulkové uspořádání statistik vypadá o dost lépe, navíc program generuje i grafy.

Sobota 13. 11.
Ankety, nic víc, nic méně, to je program QDPoll. Pokud chcete mít ve své stránce hlasování o čemkoliv, je pro vás tento program to pravé. Je napsaný v Perlu, je značně konfigurovatelný (přes třicet nastavení), dokáže i používat cookies k zajištění, aby uživatel hlasoval pouze jednou (primitivní, ale často postačující). Výsledky ankety mohou být pomocí SSI vloženy přímo do stránky.
Grafický formát PNG se zřejmě nakonec přece jenom prosadí jakožto standard pro webovou grafiku, i když zatím to jde dost zvolna. Nicméně pokud jej chcete používat již dnes, neměli byste přehlédnout program nazvaný pngcrush. Jak již název angličtinářům napověděl, jde o nástroj, který se snaží všemožně dosáhnout zmenšení obrázku v tomto formátu, zejména vyjmutím zbytečných informací. Zatímco obrázky vytvořené v GIMPu se prý už moc zmenšit nedají, u konkurence (například Photoshop) lze dosáhnout zmenšení o 40 i více procent.

Pátek 12. 11.
XSwallow je zajímavý program. Jde totiž o generický plugin pro Netscape Communicator, který sám o sobě nedělá nic (tedy alespoň nic nepřehrává ani nezobrazuje), ovšem dokáže spustit externí aplikaci ve svém prostoru. Tím lze udělat plugin prakticky z libovolné aplikace, což je podle mě docela geniální myšlenka. A že lze s XSwallow provádět doslova psí kusy, svědčí i obrázek, který je pod tímto odstavcem. Vysvětlení snad ani nepotřebuje (pozn: při změně velikosti okna občas aplikace běžící v pluginu překryje tlačítka Navigatoru – to lze napravit pomocí Alt+R, tedy funkce Reload).
Obyčejné hodiny nemusí být zase až tak obyčejné – xdaliclock ukazují čas poměrně svérázně. Číslice se deformují, barevná paleta cykluje, zkrátka připadáte si jako pod vlivem psychedelik nebo jako oběti mořské nemoci :)
Xipdump je obdoba tcpdumpu, tentokrát ovšem v provedení pro X11 s některými zajímavými funkcemi, zejména pak grafickým zobrazením paketů.

UX DAy - tip 2

XSwallow,obrázek


Čtvrtek 11. 11.

Správce systému občas potřebuje analyzovat to, co se děje v jeho síti. K tomu slouží různé sniffery a analyzéry. Jedním z nich je i program Nstreams, který monitoruje provoz na síti (případně může zpracovat i data uložená tcpdumpem), zobrazuje probíhající spojení, případně podle nich dokáže i vygenerovat i pravidla pro linuxový firewall.
Na něco, jako je memtester, se ptají lidé často. Počítač je totiž nevyzpytatelný, takže nikdy nevíte, kde se vyskytne chyba. Pokud je příčinou problému paměť, memtester by to měl objevit.

Středa 10. 11.
A opět jeden file manager pro X11. Jmenuje se emelFM, vychází z mírně modifikované klasické koncepce dvou oken, disponuje vlastní příkazovou řádkou, umožňuje definovat akce spojené s typem souborů a samozřejmě i běžnější funkce, jako jsou filtry, třídění, kopírování atd.
Je to zvláštní, ale objevil jsem další plugin pro Navigator, který spolupracuje s externími programy. Jmenuje se Plugger a oproti XSwallow není tak univerzální. Je totiž zaměřen pouze na multimediální formáty, jako jsou MPEG, QuickTime, AVI, MIDI, AU, WAV a několik dalších. Výhodou je, že dokáže přehrávat streamovaná data, není tedy třeba čekat na stažení.

Úterý 9. 11.
O uživatelském rozhraní nazvaném Synapse jsem zde už myslím psal. Neobvyklost tohoto řešení spočívá ve využití 3D prostoru se šesti stupni volnosti. Opravdu se můžete plynule pohybovat mezi okny, natáčet je, posouvat, zkrátka úplná svoboda pohybu. Problém je, že bez hardwarové akcelerace je to prakticky nepoužitelné, softwarový rendering zkrátka nestíhá (tedy pokud se něco v poslední verzi výrazně nezměnilo). Zajímavou novinkou je ale to, že GUI Synapse bylo uvolněno pod licencí GPL.
Wolfstein3D je herní legenda, k níž se nyní můžete vrátit v její linuxové verzi. Jak je poslední dobou téměř zvykem, je pro grafiku použito OpenGL (ačkoliv se mnoho odborníků vyjadřuje ve smyslu, že API OpenGL není pro psaní her vhodné).

Pondělí 8. 11.
O knihovně smpeg pro přehrávání MPEG videa od společnosti Loki Entertainment jsem už psal. Pokud k ní hledáte nějaké rozumné uživatelské rozhraní, zkuste Xtheater. Nejde o žádnou převratnou aplikaci, jenom pár tlačítek pro ovládání přehrávače a několik informací o přehrávaném souboru, ale konec konců, od podobného programu se obvykle ani víc nechce.
XCircuite je program pro kreslení elektrických obvodů. Existuje ale mnoho podobných činností, které by mohl řešit jediný program s výměnnými knihovnami prvků a přesně touto cestou se autoři vydali. A tak dnes existují knihovny určené pro analogové či digitální obvody, chemická schémata nebo dokonce pro sázení hudby.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku