Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 6. 2009)

17. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dneska se podíváme na zajímavého klienta pro YouTube. Koukneme se, jak hlasují poslanci v parlamentu. Poté se podíváme na shell ve třech podobách: jak ho skloubit s Pythonem, jak ho ladit a jak ho využít pro přihlášení na vzdálený počítač přes několik prostředníků. A nakonec oblíbená blbinka.

Minitube

Minitube je nativní klient pro YouTube. Jeho hlavní výhodou je, že nepotřebuje Flash Player. Jinak jeho vzhled a chování je očekávané: hlavní přehrávací okno, postranní lišta s podobnými videi, malé vyhledávací pole a prvky na ovládání videa (na Linux nefunguje momentálně seekování).

Minitube

flavio.tordini­.org/minitube, 0.3, GPLv3.

Citizen Intelligence Agency

Citizen Intelligence Agency (CIA) je webová aplikace, která sleduje hlasování členů parlamentu a vytváří relace mezi nimi na základě hlasování. K dispozici jsou takové vazby jako největší rebelové strany, největší lůzři (hlasují opačně než co je přijato), kdo je s kým největší kamarád (hlasují podobně), a kdo s kým největší nepřátelé (hlasují protichůdně) a podobně. Těch vztahů je tam docela dost a vypadá to moc zajímavě. Konec konců – můžete si sami zkusit demo. Má to jenom jednu „drobnou“ nevýhodu. Je to šito na švédský parlament, takže to obsahuje z našeho lokálního hlediska nezajímavá data – švédská. Ale píši zde o tom, neboť mne to velmi zaujalo a doufám že se najde nějaký nadšenec (seminárka, bakalářka..?), který by to přepsal pro naše lokální podmínky. Data o hlasování v našem parlamentu jsou veřejně dostupná.

cia.sourcefor­ge.net/, 1.0-alpha5, GPLv2

Bashdb

Bashdb, kshdb a zshdb jsou debuggery pro Bash, ksh respektive pro zsh. Rozhraní pro příkazovou řádku je stavěno podobně jako gdb. Pokud vám příkazová řádka nevyhovuje (ale to byste asi neladili bash), tak jsou k dispozici frontendy pro GNU-Emacs a ddd. Vypadá to zajímavě, ale já se přiznám, že zůstanu u svého oblíbeného „bash -x“.

Bashdb

bashdb.source­forge.net/, 4.0–0.3, GPL

PySh

PySh je shell, který poskytuje jak vlastnosti bashe, tak pythonu. Nejde to mixovat úplně nahodile. Když zadáte příkaz v Bashi, tak musí být celý v Bashi. Pokud začnete blok Pythonu, tak ho musíte dokončit v Pythonu. Ale v kódu Pythonu můžete použít kód bashe, pokud ho obalíte zpětnými apostrofy. Trošku jsem přemýšlel jak to bude, když definuji nebo použiji kolizní rezervovaná slova. Takže to vypadá následovně:

/tmp > def ls():
...  print "ahoj"
...
/tmp > ls()
ahoj
/tmp > ls
bashdb.png  check_diskio-3.0.3.tar.gz   ksocket-root    nagiosgrapher   plugtmp pysh-0.2.tar.gz
/tmp > for i in *; do
Unknown command: for i in *; do

Tj. Python je preferován. A také autocomplete nefunguje zatím úplně perfektně a dělá mu problémy tečka, podtržítko a pomlčka.

www.aspyct.or­g/doku.php?id=pysh, 0.2, WTFPL

Belier

Belier umožní otevřít sezení pomocí ssh spojení na vzdáleném počítači. Největší výhodou Béliere je schopnost se na cílový stroj dostat přes několik strojů (například jsou za NATem). Pro každý stroj definujete soubor se strukturou: login@stroj [heslo] [login2 heslo] Heslo je nepovinné, pokud používáte přihlašování pomocí ssh klíčů (doporučuji). Na daném stroji pak můžete získat jinou identitu (obvykle roota) a pak musíte povinně zadat i jeho heslo (sic!). Belier vám z těchto dat vygeneruje skript machine-finale.sh, který vás dostane na cílový stroj a volitelně vykoná nějaký příkaz.

CS24_early

www.ohmytux.com/be­lier/, 1.0, GPL

Blbinka

I na dospělé se musí při programování dohlížet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.