Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 10. 2000)

18. 10. 2000
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 16. 10.
Vyšla nová verze GIMPu. Nese označení 1.1.28. Nějak se nám to ne a ne přehoupnout do stabilní řady 1.2. Mám pocit, že vývojáři byli zrovna ovlivněni nějakou vlnou bezbřehého optimismu, když označovali za „release candidate“ verze zhruba okolo 1.1.20 (tuším).
Ačkoliv vyhledávání a prohledávání souborů na disku lze realizovat na velmi slušné úrovni pomocí standardních utilitek, jako je find či grep, mnoho uživatelů dá jistě přednost nějakému jednoduššímu nástroji (ono je přeci jenom těch přepínačů a voleb u obou zmíněných programů poměrně hodně). Jednou takovou utilitkou je třeba perlový skript SCAN. Umožňuje vyhledávat soubory například podle řetězce, který má obsahovat (i regulárního výrazu), času, v různých adresářích (samozřejmostí je rekurzivní procházení celé struktury), můžete hledat pouze omezený počet souborů atd.
QT ISDN Linux je velmi pěkný program na konfiguraci ISDN, připojování, odpojování atd. Jde vlastně o rozhraní k isdn-utils, ovšem notně bohaté na funkce. Podporuje jak jednokanálové, tak dvoukanálové spojení (ehm, obávám se, že s terminologií jsem na štíru, ale vy mi určitě rozumíte :), poradí si jak se syncppp, tak s rozhraním hisax a dokonce dokáže konfigurovat sdílení linky v lokální síti (včetně dial on demand).
Socks proxy je poměrně šikovná věcička pro všechny, kdo potřebují připojit lokální síť k Internetu a používat i jiné služby, než jenom web a FTP. Někdy se používá maškaráda, jindy je naopak vhodnější právě socks proxy. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, máte na Linuxu (na dalších un*xech to bude stejné) v zásadě dvě možnosti. Tou první je Socks5 proxy od NECu, ovšem proti hovoří nepopulární licence typu „zdarma pro nekomerční využití“. Druhou možností je Open Source implementace téhož s názvem Dante. Po funkční stránce by měl Dante nabízet prakticky totéž, tedy Socks verze 4 i 5, řízení přístupu (interní i pomocí TCP wrappers), zajímavá je také možnost nucení programů používat socks bez jejich rekompilace (preload knihovny). Poměrně překvapující je emulace M$ Proxy (byť pouze experimentální).

Neděle 15. 10.
Karty, které z vašeho počítače udělají televizní přijímač jsou dnes už běžnou záležitostí – není divu stojí pár korun. Méně časté jsou karty umožňující příjem satelitního vysílání, ačkoliv finančně nejsou také příliš nákladné (alespoň některé) a jejich možnosti také stojí za to. Jednou takovou kartou je i MediaFocus PC card, která má jednu nespornou výhodu – existuje pro ni ovladač pro Linux. Budete se divit, ale ani tentokrát nepochází od výrobce karty :) Karta se s tímto driverem chová jako běžné Video4Linux zařízení, takže nejste prakticky nijak limitováni při výběru programů pro sledování televizních stanic, poslechu rádia či prohlížení teletextu.
Jistě každý uživatel používá některé adresáře více než jiné. Například stahovaná data a programy se obvykle ukládají stále do stejného adresáře, opakovaně se přistupuje k datům na CD či „zipce“ a podobně. Při každodenní práci se pak znovu a znovu proklikáváte do stejného adresáře v dialogu pro otevření nebo uložení souboru. GTK+/QT QuickLink je patch, který rozšiřuje standardní dialogy QT i Gtk+ o seznam jakýchsi záložek, které výše popsaný problém poměrně elegantním způsobem řeší. Podstatně méně elegantní je ovšem způsob použití – musíte patchovat Gtk+ a QT a rekompilovat je, což je upřímně řečeno docela otravná záležitost. A přitom se zdá, že mnohem jednodušší způsob použití se přímo nabízí: stačilo by vhodně používat dynamického loaderu a vnutit potřebným programům knihovnu s upravenými dialogy. Pokud se QuickLink patch neprosadí přímo do Gtk+ a QT, troufám si říci, že jej mnoho lidí nebude mít chuť používat.
Jedním z mála problémů, které komplikují pro obyčejného uživatele použití alternativního emailového klienta, je jeho integrace s webovým prohlížečem, což je (zatím) v drtivě většině případů Navigator (doufám, že nemusím zdůrazňovat, že se bavíme o un*xech :). Pokud je vaším emailovým favoritem KMail z KDE, máte ale vyhráno. Plugin KMail-Plugin for Netscape zajistí, že po odkliknutí emailového odkazu se spustí právě KMail (samozřejmě s předepsanou adresou atd.).

Sobota 14. 10.
Název KSEG, neboli KDE Simulator of Euclidean Geometry, prozrazuje na svého nositele skoro vše. Jde o program, který umožňuje vytvářet geometrické konstrukce, provádět s nimi všelijaké operace, transformace a tak dále. Pokud v tuto chvíli nevíte, k čemu by vám KSEG měl být dobrý (jako já), pak vězte, že ho asi nepotřebujete :) Vás ostatní by mohlo zajímat, že program je inspirován podobným projektem jménem Geometer's Sket­chpad (a jak jinak, klade si za cíl jej překonat :) Mezi zajímavější funkce patří například integrovaný skriptovací jazyk s podporou rekurzivních smyček.
Yafc (Yet Another FTP Client) je skutečně vynikající konzolový FTP klient, který nabízí snad vše, co je potřeba pro efektivní práci s FTP servery. Nechybí zde například doplňování jmen souborů (lokálních i vzdálených), rekurzivní download/uplo­ad/mazání/výpis adresářů, více souběžných spojení, záložky, fronty stahování/nahrávání a ještě několik dalších zajímavých funkcí. Mnohé jistě potěší podpora proxy a autentizace protokolem Kerberos.
Pro příznivce všelijakých grafických měřících a monitorovacích programů je určen projekt GLcpu, který dokáže měřit vytížení procesoru na různých počítačích v rámci sítě (prý s minimálním datovým tokem) a takto získané výsledky pak zobrazuje v poměrně pěkném (leč je otázkou, jestli i dostatečně přehledném) 3D grafu. Ano, nepletete se, to GL v názvu znamená opravdu vazbu na OpenGL. Mimochodem, je to první monitorovací program, u nějž jsem četl, že k jeho běhu se doporučuje hardwarová grafická akcelerace :)

Pátek 13. 10.
Práce s datem není z programátorského hlediska zdaleka tak triviální záležitost, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě teď nemám na mysli nějaké to vypsání data na obrazovku nebo zjištění, jestli je už zítra nebo stále ještě dnes :) To není skutečně nic těžkého, ale pokud potřebujete například zjistit, kolik dní uplyne mezi dvěma termíny, kolik dní má aktuální měsíc (s ošetřením přestupných roků) nebo když třeba dojde na data za rokem 2038 či naopak v hluboké minulosti, zjistíte, že to vůbec není legrace. Pokud ale programujete v PHP, máte štěstí, protože existuje přídavná třída, pro níž by mělo být výše uvedené (a mnohé další) naprostou hračkou. Jmenuje se Date_Calc a kromě popsaného nabízí například také práci s juliánským kalendářem a samozřejmě nechybí ani funkce pro výstup data zformátovaného podle potřeby.
Malý, ale praktický, to je jaderný patch 11logger. Umožňuje totiž logovat selhání programů na chybnou práci s paměťovým prostorem (SIGSEGV) do systémového logu. A v čem že spočívá ta užitečnost? Kromě ladících účelů je zde ještě jedna podstatná věc. Když se totiž útočník pokusí využít přetečení bufferu v nějakém programu a splete se, program spadne a vy se to dozvíte z logu (samozřejmě, když se nesplete, máte smůlu, nicméně každý krok, který to crackerovi o něco ztíží, se počítá).
Majitele videokaret DC10plus od Pinnacle Systems a LML33 od Linux Media Labs jistě potěší ovladač, který umožňuje používat tyto karty pod Linuxem. Opět jde o Video4Linux kompatibilní driver, tentokrát ovšem s rozšířením o podporu hardwarové komprese i dekomprese Motion JPEG. Kromě zmíněných karet by měl ovladač podporovat i starší karty Miro DC10.
Tento den byl zřejmě nějak obzvláště vhodný na nové verze známých programů, takže vyšla nová verze Mozilly M18, Apache 1.3.14 (a v návaznosti na to i modulů mod_ssl a mod_perl) a pozadu nezůstal ani kernel s verzí 2.4.0-test10-pre2.

Čtvrtek 12. 10.
Cronos II je sympaticky vyhlížející grafický emailový klient pro GNOME. Od ostatních podobných projektů jej odlišuje zejména fakt, že ukládá emailové zprávy do svého vlastního formátu. To má své klady i zápory. Největším mínusem je, že tak ztratíte kompatibilitu s ostatními klienty, takže přechod (tam či zpět) nemusí být tak úplně hladký. Naopak přínosem je (údajná) velká rychlost. Tento program totiž vznikl hlavně proto, že se prý většina autorovi známých poštovních klientů značně zadýchávala na mailboxech s několika tisíci zprávami. Kromě všech běžných funkcí podporuje Cronos II více POP3 účtů (a nepodporuje IMAP, to prý až někdy v budoucnu) a umožňuje mít více složek (i vnořených).
Občas se divím, co všechno lze s PAM moduly dosáhnout. Například modul pam_watch dokáže při přihlášení založit dvě pojmenované roury, s jejichž pomocí lze ovládat konzoli, na níž je uživatel přihlášen – jedna je pro zápis, druhá pro čtení. Tak pozor, velký bratr se dívá :)
XMMS si s pomocí vhodného pluginu poradí i s formátem VQF. Tím potřebným modulem je XMMS VQF Plugin (originální název, co říkáte :) Na nejnovější verzi je podstatné, že již nepoužívá kodeky z DLL knihoven pro Windows, neboť vývojáři přešli na VQF SDK pro Linux.
Populární ICQ klient Licq dosáhl verze 1.0. Ačkoliv změna hlavního čísla verze budí dojem něčeho zásadního, v případě Licq to vypadá, že prostě po desetinkách doskákalo k této hodnotě, neboť seznam změn není nijak impozantní. V podstatě jde pouze o drobná vylepšení, odstranění chyb a podobně. Zkrátka na upgrade asi není žádný spěch.

UX DAy - tip 2

Středa 11. 10.
Vyšla nová verze PHP 4.0.3, upgrade je doporučen, neboť odstraňuje také (alespoň) jednu bezpečnostní chybu.
O projektu diet libc jsem se zde tuším již zmiňoval – jde o minimalistickou verzi C knihovny, bez níž se v unxech obvykle neobejde ani ten nejhloupější program (pokud není linkován staticky, pak je třeba jenom v okamžiku linkování). Diet libc ovšem neobsahuje zdaleka vše, co její větší sestřičky glibc nebo libc5, což znamená, že je třeba některé programy upravovat tak, aby je s ní bylo možné provozovat. Jedním takovým programem je i fgetty, program, který vychází z minigetty a je s ním funkčně srovnatelný, ovšem jeho paměťové nároky jsou nesrovnatelně menší. Pro malé systémy či starší počítače může být nízká paměťová náročnost zásadním požadavkem.
Milovníky hry Boulder Dash a jejích klonů jistě potěší hra Emerald Mine, což je klon stejnojmenné (?) hry pro Amigu. EM vypadá velmi slušně, grafika je jednoduchá, ale pohledná, a to samé lze zhruba říci o ozvučení – efekty nejsou nijak ohromující, ale jistě nikoho neurazí. Emerald Mine je jednoduchá hra, ale rozhodně patří k tomu lepšímu, co můžete v tomto žánru pro un
xy získat. Ovšem pozor, zatím nefunguje vše, co by mělo.
Zajímavé, jaké náhody se dějí. Nedávno jsem se zde zmiňoval o programu MusE, což byl MIDI sequencer, a dnes budu psát o jiném programu z hudební oblasti, který nese velmi podobné jméno – MuSE. V komerční firmě by za něco podobného už nejspíš padaly hlavy :) MuSE znamená Multiple Streaming Engine a jde o server umožňující mixovat až osm MP3 kanálů s linkovým vstupem zvukové karty. Výsledná směsice může být buď přehrávána přímo přes lokální zvukovku a nebo opět kódována do MP3 a odeslána k vysílání pomocí serveru icecast. Každý kanál má separátní ovládání, lze individuálně nastavovat hlasitost, rychlost přehrávání, pozastavovat a opět spouštět přehrávání. Navíc lze program ovládat po síti, což umí mimo jiné i jedno Tcl/Tk rozhraní. Zdá se, že MuSE nabízí dost na to, aby si našlo cestu do MP3 rádií.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku