Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 5. 2011)

18. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Tentokrát se podíváme na nástroj pro stahování fotografií z různých zařízení, grafický nástroj pro nastavení zavaděče, utilitu pro nastavení gest vícedotykových zařízení a sérii dynamických pozadí. Závěr bude samozřejmě patřit blbince.

Rapid Photo Downloader

Rapid Photo Downloader je program napsaný fotografem pro fotografy. Hlavním úkolem pro tento program je, jak napovídá název, stáhnout fotografie a videa z různých zařízení, automaticky přejmenovat podle metadat a umístit do automaticky generovaných složek. Vše si lze samozřejmě libovolně přizpůsobit. Při stahování velkého množství fotografií/videí tak ušetří mnoho času, lze stahovat z více zařízení najednou. Autorovou chloubou je rychlost importu, RPD má být 2,5krát rychlejší než F-Spot a dokonce 12,5krát rychlejší než Shotwell. Je možné nastavit také automatickou zálohu třeba na externí disk. Významným plusem pak může pro mnohé být přítomná česká lokalizace. Pro více informaci doporučuji přečíst sekci features na domovských stránkách programu.

www.damonlynch­.net/rapid/, 0.4.0, GPL

Grub Customizer

Ne všichni mají rádi textovou podobu konfigurace. Většina si chce ale upravit např. čas zavedení systému nebo preferovat jiný systém, to všechno má většinou na svědomí Grub a Grub Customizer není nic jiného, než grafické rozhraní pro úpravu nejen výše zmíněných voleb. Tato nadstavba tak dělá konfiguraci mnohem jednodušší pro nezkušené uživatele. Možností nastavení je mnoho, ale mezi to základní patří již zmiňované nastavení zpoždění zavedení systému, preferovaný systém/jádro nebo rozlišení a obrázek pozadí. Grub Customizer si poradí s Grub2, ale i se zavaděčem Burg.

launchpad.net/grub-customizer, 2.1.2, GPLv3

Touchégg

Fenoménem v ovládání telefonů a jiných dotykových zařízení je ovládání více prsty a nejinak je tomu i u touchpadů a trackpadů. S přibývajícím počtem rozpoznaných prstů na dotykové ploše přibývá také možných gest a je nutné je nějak konfigurovat. Touchégg je jednoduchá utilita právě pro přiřazení akcí k určitým gestům a nutno říct, že možnosti nastavení jsou opravdu široké. Pokud máte touchpad na notebooku s podporou multidoteků, určitě se vyplatí si gesta nastavit a urychlit tak práci. Obrázek je za tisíc slov a co potom video, na domovských stránkách projektu je názorně ukázáno, jak to všechno funguje.

code.google.com/p/tou­chegg/, 0.3, GPLv3

xplanetFX

Linux je znám svou přizpůsobitelností, k tomuto tématu patří také takzvané „eye candy“, tedy různé „oku lahodící“ efekty. Tyto efekty obvykle nemají praktický význam, spíše se s nimi můžete vytahovat před ostatními nebo si je jednoduše chcete vyzkoušet, líbí se Vám. XplanetFX je dynamické pozadí plochy, jehož hlavním motivem je planeta Země. Vykreslená planeta na ploše vypadá poměrně obstojně, GUI této aplikace skrývá velikou škálu možností a v neposlední řadě široký výběr témat pozadí. Pokud tedy nepohrdáte těmito efekty a chcete se pochlubit před známými, určitě stojí xplanetFX za vyzkoušení. Pro rychlou představu jak může pozadí vypadat stačí nakouknout do sekce Themes na domovských stránkách projektu. Na licenci má autor zvláštní názor, k tomuto tématu se vyjadřuje na konci stránky (před komentáři).

CS24_early

mein-neues-blog.de/xplanet­fx/, 2.2.22

Blbinka

Chytré telefony se stále zlepšují (dvoujádrové procesory, 3D displeje, 3D kamery), co nás ještě čeká

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.