Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 1. 2010)

20. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska začneme webovým organizátorem, podíváme se, jak efektivně sledovat, co se děje na síti, pak tady pro vás máme jednoduchý úkolový manažer, bezpečnostní aktualizaci wiki systému a pochopitelně nemůže chybět ani oblíbená blbinka.

Piggydb

Piggydb je webový poznámkový blok pro strukturovaný obsah. Pomůže Vám s organizací myšlenek a dokumentů. Svá data můžete otagovat, tagy potom organizovat do stromové struktury. Není to databázový systém, takže pokud čekáte, že bude možné perfektně vyhledávat jako v Nejmenovaném Vyhledávači, pak vás musím zklamat. Spíše se připravte na lepší wiki. Určitě koukněte na živé demo (guest/guest). Instalace je relativně přímočará, tedy pokud již máte nainstalovanou Javu.

piggydb

piggydb.net, 4.4, Apache 2.0

Ntop

ntop je systémový nástroj zobrazující informace o provozu v síti podobným způsobem jako top zobrazuje informace o procesech. Využívá při tom knihovny libpcap a je psaný natolik přenositelně, že jej spustíte nejen na UNIXech, ale i na MS Windows. Zajímavostí oproti podobným projektům je webové rozhraní, které nabízí dokonce částečné změny konfigurace. Podrobné informace najdete na domovské stránce projektu.

ntop

www.ntop.org/overview.html, 3.4rc2, GPL

Tudu

Hledáte-li jednoduchý plánovač a GUI varianty prostě nejsou to pravé ořechové, podívejte se na tudu. Přehledné textové prostředí vytvořené s pomocí knihovny ncurses nabízí organizaci úkolů do stromové struktury. Ke každé položce lze přidat delší popis, termín, kategorii a prioritu. Ovládání je intuitivní a hlavně nenáročné – prsty ze střední řady kláves skoro neodlepíte!

tudu

www.cauterized.net/~meskio/tudu/, 0.6.1, GPLv3

Nmapsi4

Předpokládám, že nmap tady nemusím nikomu představovat. Vzhledem k tomu, co všechno umí a kolik přepínačů má, je manová stránka skoro nezbytnost. Trochu si to ale můžete usnadnit na desktopu, a to díky nmapsi4. Byť je ještě relativně daleko od svého cíle – stát se plnohodnotných grafickým rozhraním k nmapu – vypadá už teď zajímavě a hlavně použitelně. Napsaný je v C++ s využitím grafické knihovny Qt4.

nmapsi4

www.nmapsi4.org, 0.2-alpha3, GPL

MoinMoin 1.9.1

Včera vyšla bezpečností aktualizace pro populární wiki MoinMoin označená 1.9.1. Detaily bezpečnostního problému zatím nebyly zveřejněny, nicméně uživatelé jsou důrazně nabádáni k upgradu.

root_podpora

moinmo.in/Moin­MoinWiki, 1.9.1, GPL

Blbinka

Jste si jistí, že používáte bezpečné distro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.