Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 5. 2009)

20. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na zoubek zálohování, prohlídneme CHM soubory, představíme si jeden malý HTTP server a budeme konfigurovat WiFi připojení v shellu. Na závěr přijde jedna herní klasika a pochopitelně také blbinka.

G4L

G4L je nástroj sloužící zálohování a klonování celých disků či jejich částí. Umí obrazy disku komprimovat a uložit buď na lokální disk nebo na FTP server. Pokud potřebujete uložit více než 2 GB na souborový systém, který to nepodporuje, G4L rozdělí obraz na více částí. Práce s G4L je jednoduchá – stačí vypálit bootovatelné CD a restartovat stroj. Ovládá se pomocí přehledného menu. Pokud se o software v této oblasti zajímáte, určitě vás napadne otázka, v čem je G4L lepší. Bohužel jsem v čase psaní článku nenašel žádné vyčerpávající srovnání G4L vs. Clonezilla, Partiamge, a G4U, ani případné srovnání s komerčními produkty jako Symantec Ghost a Norton Ghost. Něco málo najdete v návodu, jak klonovat disky pomocí G4L v Knoppixu. Pokud máte osobní zkušenosti či narazíte na nějaké zajímavé srovnání, nezapomeňte se o něj podělit v diskusi pod článkem!

g4l

sourceforge.net/pro­jects/g4l/, 0.30, GPL

ChmSee

ChmSee je prohlížeč HTML nápovědových souborů známých spíše s systému od společnosti dodávající dominantní operační systém pro desktop (zatím). Potřebujete-li prohlédnout „chm“ soubor v Linuxu, lze využít právě ChmSee. Protože používá Gecko jako vykreslovací jádro (render engine), dokáže si poradit i s bohatým formátováním jako CSS a JavaScript. Jak je již dnes samozřejmostí, podporuje také UTF-8. K běhu budete potřebovat knihovnu GTK2+ (grafický frontend), libglade, gecko, chmlib a také libgcrypt.

chmsee

code.google.com/p/chmse­e/, 1.0.5, GPLv2

shttpd

Shttpd je malý http server implementující podmnožinu příkazů obsažených v HTTP 1.0 protokolu. Podporuje také HTTP verze 1.1, nicméně bez podpory virtuálních serverů. Dle slov autora se spíše jedná o nástroj k použití k osobním účelům. Podporuje pouze statický obsah, na druhou stranu se může pochlubit thready.

www.srnet.cz/~ste­pan/en/sw/shttpd­.shtml, 0.3.1, Artistic License

Wificonfig

Wificonfig je jednoduchý shellový skript (BASH) pro nastavení připojení k WiFi na Slackware Linuxu. Neměl jsem bohužel šanci vyzkoušet na mé Fedoře. Pokud pořád ještě odoláváte NetworkManageru a podobným grafickým udělátkům, možná vám přijde vhod.

www.tux.org/pub/pe­ople/kent-robotti/loopli­nux/, 1.7, GPL

JSoko

V dnešním dílů kdo si hraje, nezlobí, si představíme JSoko. Javová implementace klasické hry Sokoban určitě potěší každého pamětníka. V inkarnaci javového appletu se můžeme kochat funkcemi jako hledání cesty, automatické vyřešení úlohy, undo/redo a také detekce deadlocku – tedy stavu, kdy už je s vámi ámen. A co vy? Jaké klasiky hrajete nejčastěji?

root_podpora

sourceforge.net/pro­jects/jsokoap­plet/, 1.25, GPL

Blbinka

Dnes na téma jak matematika pomáhá v praktickém životě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.