Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 4. 2009)

15. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na to, jak jednoduše nakonfigurovat Squid, pokecáme si na IRC, představíme si novinku pro tvorbu DVD a přidám ještě starší jednoúčelovku pro monitoring provozu na síti. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

SAcc

Proxy server Squid určitě nemusím představovat. Je to asi nejrozšířenější proxy server nabitý funkcionalitou a s velice dobře komentovaným konfiguračním souborem. Možná i právě proto ls ukazuje dost nadprůměrnou velikost, například na Fedoře 10 poctivých 157 KB. Nemáte-li nervy jej celý procházet, může vám přijít vhod SAcc – relativně jednoduchý webový konfigurátor. Umí nastavovat přístupová práva, accounting (počítání provozu), zobrazovat logy, historii a podávat informace o výkonu. K běhu není nic moc potřeba – dle autora pouze 64MB RAM a cokoliv novějšího než Pentium 100 MHz. Nemá ani konkrétní požadavky na verzi Squidu (ikdyž člověk může jenom hádat co je pro něj „non-relic version“). Démon je napsaný v C++, webový frontend a skript v PHP a Shellu. Navíc už budete potřebovat pouze Apache a MySQL. Jak vše vypadá v akci, je k vidění na stránce screenshotů.

sacc.cybersec.ru, 1.81STABLE1, GPLv2

IRCicle

IRCicle je IRC klient napsaný v Javě, přesněji jedná se o applet. Lze ho tedy jednoduše vložit do HTML kódu a spouštět přímo v prohlížeči. Můžete mu dokonce parametry při spuštění appletu předat informace o kanálech a sítích. Design je velice povedený a přehledný, k dispozici je ve dvou variantách – světlý a tmavý. Co vám budu povídat – pokud máte Java plugin (minimální verze je 1.5) ve vašem prohlížeči, vyzkoušejte rovnou živé demo. Jaký je vlastně váš nejoblíbenější IRC klient a proč? Nezapomeňte se podělit o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

ircicle

blog.graveindus­tries.com, 0.1.5, BSD Revised

Mistelix

Mistelix je aplikace pro tvorbu DVD či slideshow ve formátu Ogg Theora. Jedná se o velice mladý projekt, zatím s funkcionalitou omezenou na slideshow z obrázku + efekty a možnost přidat video. Nicméně rychlým pohledem na roadmap nás toho brzy čeká více, jako podpora MP3, Vorbis audio, vícenásobné DVD menu, titulky, export do formátu Flash a podpora pro Blu-ray. Líbí? Verzi 0.1 si můžete vyzkoušet jednoduše – v sekci download najdete předpřipravené balíčky pro openSUSE, Fedoru, Debian/Ubuntu a tar.gz archív pro méně rozšířené distribuce. Jen dodám, že k běhu budete potřebovat GStreamer kodeky.

mistelix

www.mistelix.org, 0.1, MIT Licence

vnStat

VnStat je dnes již starší kousek, nicméně vzhledem ke kvalitě této jednoúčelovky si zaslouží oživení. Tento konzolový nástroj čte informace o množství dat protékajících síťovou kartou a ukládá je do databáze. Statistiky lze zobrazit přímo v konzoli či vygenerovat hodinové a denní grafy. Výhodou je, že nemusí běžet s oprávněním superuživatele, nenáročnost a konfigurovatelnost. Najdete jej například i v repositářích Debianu. Pokud vám nestačí vnStat samotný, podívejte se na vnStat PHP frontend, ke kterému je i zkušební demo.

CS24_early

vnstat

humdi.net/vns­tat/, 1.7, GPL
www.sqweek.com/sqwe­ek/index.php?p=1, 1.4.1, GPL

Blbinka

Jaké jsou nejhorší pracovní podmínky v kterých jste museli pracovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.