Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 4. 2009)

22. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme jak použít WiiMote pod Linuxem, podíváme se jak počítat s Mathomaticem a jak na Lucene bez Javy. Nakonec se podíváme jak přistupovat na disky virtuálních hostů (samozřejmě bez hosta). A nakonec si posvítíme na blbinku.

Wiipresent

WiiMote je ovladač pro Wii, který je známý svým jedinečným způsobem ovládání. Svoji polohu získává z infračervených diod na liště (SenseBar), která se lepí k televizi a zjištěnou informaci WiiMote spolu s informacemi o zmáčknutých tlačítkách přenáší přes Bluetooth do herní konzole. Ten přenos přes Bluetooth je docela dobře popsán, a není problém s ním pracovat pod Linuxem. Zajímavým programe pak je WiiPresent, který používá WiiMote jako levný ale schopný nástroj na ovládání prezentací. Umí pomocí WiiMote ovládat různé programy, které se používají pro prezentace (OOO Impress, Evince, xpdf …). Ale umí i ovládat vaši pracovní plochu. Wiipresent funguje ve třech režimech. V normálním se tlačítky ovládá aplikace, která má právě fokus (např. play/pause, fullscreen). Pokud stisknete klávesu B, tak pracujete s okenním manažerem (rolování okna, přepínání plochy, přepínání aplikace). Pokud stisknete A i B současně tak tlačítky ovládáte pohyb myšího kurzoru. Mapování kláves je v současné době natvrdo zadrátované, ale je v plánu udělat nějaký konfigurační soubor. Wiipresent vám navíc dá i zpětnou vazbu. Vibracemi vám říká, kolik času vám zbývá do konce prezentace a na diodách vidíte, kolik času již uběhlo.

dag.wieers.com/ho­me-made/wiipresent/, 0.7.2, GPLv2.

Mathomatic

Mathomatic je program pro konzoli (tj. žádné GUI), který umí upravovat a zjednodušovat algebraické výrazy, řešit rovnice, dělit polynomy, dosazovat do rovnic… Prostě klasickou středoškolskou matematiku běžného života. Mathomatic si nedělá velké ambice, prostě jen plní díru mezi bc a Octave. Zajímavou vlastností je že si můžete z rovnice (obvykle prostého přiřazení) nechat vygenerovat kód pro C, Javu nebo Python.

Mathomatic

mathomatic.or­g/math/, 14.4.0, LGPL

Clucene

Vyhledávací engine Lucene vám asi nemusím představovat. Ale pokud máte averzi k Javě, tak můžete zkusit CLucene, které je napsáno kompletně v C++. Poslední verze se snažila dotáhnout na 2.3.2 (ještě pár drobností chybí), takže je zhruba o rok pozadu za originálním Lucene.

sourceforge.net/pro­jects/clucene/, 0.9.23, LGPL, Apache 2.0

libguestfs

Libguestfs je knihovna pro přístup a modifikaci disků virtuálních hostů. Tedy něco co vám dovolil již lomount z XENu. Ale libguestfs je mnohem dospělejší. Dovolí vám například číst obsah souborového systému, který je vytvořen v logickém oddílu (LVM). Samozřejmě vám umožní číst všechny souborové systémy jaké umí jádro potažmo qemu: ext2/3/4, btrfs, FAT, NTFS a další. Stejně tak disky umí ty samé co qemu. Takže qcow2, raw, vmdk a další. Libguestfs je sice jenom cěčková knihovna, ale má i rozhraní pro příkazovou řádku. To umí pracovat jak v interaktivním režimu, tak i v dávkovém. Mnoho příkladů použití naleznete na blogu hlavního vývojáře Richarda Jonese.

CS24_early

et.redhat.com/~rjo­nes/libguestfs/, 0.9, GPLv2, LGPL

Blbinka

S WiiMote jsme začali a s WiiMote skončíme. Co dělat v případě, že byste si chtěli na prezentaci rozjet i detekci pohybu a přitom byste neměli SensorBar… Napovím vám: SensorBar je pouze zdrojem infračerveného světla. Nic víc. No přece svíčku. Tedy dvě. Vyzkoušeno. Opravdu to funguje. Jenom když vám začne v průvanu poskakovat plamen svíčky, tak vám začne poskakovat i kurzor na obrazovce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.