Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 6. 2010)

23. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak na monitoring sítě z desktopu, obarvíme si výstup shellových nástrojů, podíváme se na SVG grafiku a na závěr si také představíme jednoduchý, ale šikovný plánovač. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Nagstamon

Nagstamon je klientský program komunikující s monitorovacím systémem Nagios. Sedí na desktopu v liště a zobrazuje stav sledovaného „železa“. Výhodou oproti klasickému webovému rozhraní je, že Nagstamon se umí připojit k libovolnému množství serverů. Potěší také vlastnosti spojené s tím, že máte lokálního klienta – například zvuková notifikace.

nagstamon.sou­rceforge.net, 0.9.4, GPLv2

Color Wrapper

Doba monochromatických terminálů je už dávno za námi, nicméně stále je minimum shellových nástrojů, které umí obarvit výstup. Na pomoc přichází Color Wrapper – neintruzivní „obarvovač“ bez hranic. Pomocí definic vzorů (wilcards) si nastavíte, co se má jak obarvit. Součástí balení je cca 50 předpřipravených definic pro nejčastější shellové nástroje. A jak že to vlastně funguje? Definice se skládá ze 2 částí – vzory a reálná cesta k programu. Definice potom přidáte jako první do proměnné PATH. Color Wrapper je celkem dobře konfigurovatelný – detaily najdete v souboru README. A co vy? Stojíte o obarvený výstup v terminálu, nebo vám to přijde zbytečné?

cwrapper.source­forge.net, 1.0.16, GPL

Sketsa SVG Editor

Sketsa SVG Editor je nástroj pro tvorbu grafiky ve formátu SVG. K dispozici máte paletu nástrojů, editor vlastností a plochu samotnou. Pokud vám to nestačí, máte k dispozici XML editor s podporou zvýraznění syntaxe. Program je napsaný v Javě, vyzkoušet si jej můžete díky Java Web Start přimo z webového prohlížeče. Bohužel jsem se nedostal dál než k tracebacku, nepodařilo se mi tedy zjistit jaký je rozdíl mezi sharewarovou a placenou verzí. Pokud budete mít více štěstí, nezapomeňte se o detaily podělit v diskusi pod článkem!


www.kiyut.com/pro­ducts/sketsa/in­dex.html, 6.4, Shareware/placená verze

DoBeeDo

Pokud hledáte jednoduchý plánovač, koukněte na DoBeeDo. Každému úkolu lze přiřadit termín, prioritu a popisný text. Na úkoly lze poté nahlížet buď jako na seznam nebo kalendář. Díky malému množství pokročilých funkcí je velice intuitivní a přehledný. Na závěr jen dodám, že napsaný je pro desktopové prostředí KDE.

CS24_early

kde-apps.org/conten­t/show.php/Do­BeeDo?content=123338, 0.2.0, GPL

Blbinka

Je při použití znakové řeči rozdíl mezi geekem a gangsterem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.