Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 12. 2019)

25. 12. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si řekneme o přehrávači internetových rádií, podíváme se na překladač z Verilogu do C++ a SystemC, vyzkoušíme si jeden zajímavý textový editor a stáhneme si hudební alba z YouTube.

Odio

Aplikace pro přehrávání internetových rádií na počítači. Má klasické, jednoduché a interaktivní uživatelské rozhraní a je snadno integrovatelná do vašeho prostředí. V nabídce má přes 20 tisíc stanic, které můžete vyhledávat podle země, jazyka nebo klíčových slov. Najdete zde i seznam naposledy přehrávaných stanic.

odio.io, 1.4.0 

Verilator

Otevřený nástroj, který konvertuje jazyk pro modelování a návrh elektronických systémů Verilog do C++ nebo SystemC. Oproti jiným podobným překladačům Verilogu poskytuje podstatně vyšší výkon. Je použiván v akademické sféře, v komunitě kolem otevřeného softwaru a také při komerčním vývoji polovodičů.

github.com/verilator/verilator, 4.0.24

Zettlr

Textový editor jazyka Markdown pro 21. století. Díky němu můžete ve svém textu snadno používat citace, které vám zvládne vyhledat a vložit z několika různých databází literatury. Vyhledávání funguje napříč všemi soubory, takže se i mezi velkým množstvím textů neztratíte. Pro vyhledávání pak používá vlastní algoritmus, který třídí výsledky podle relevance.

www.zettlr.com, 1.5.0

YouTube to CUE

Program určený pro stahování hudebních alb ze služby YouTube. Za použití youtube-dl stáhne zvukovou stopu, kterou pak překonvertuje. K takto získaným skladbám pak má uživatel možnost vytvořit metadata. Program z nich nakonec vytvoří CUE seznam.

CS24_early

github.com/trialuser02/ytbtocue, 0.2

Blbinka

Blíží se konec roku a to vždycky nastává čas bilancování. Dělají se různé seznamy těch nejlepších filmů, nejhorších zločinů nebo nejstupidnějších konspiračních teorií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.