Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 1. 2011)

26. 1. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes zvětšíme paměť schránce, podíváme se na nástroj pro úpravu a doplňování popisků hudebních souborů, u hudby ještě zůstaneme s programem Radio Tray a na seznam výukových programů připíšeme Ardesiu. Nakonec samozřejmě nebude chybět blbinka.

Diodon

Diodon je velice jednoduchý a skromný manažer pro práci se schránkou. Lze pracovat jak s primární, tak s „ctrl+c“ schránkou. Nehýří množstvím nastavení, nenáročné uživatele tak alespoň nezaskočí desítkami voleb. V nastavení je možné najít pouze položku pro určení velikosti schránky, pole pro změnu klávesové zkratky vyvolání seznamu a nakonec – která ze schránek bude použita, případně možnost synchronizace obou z nich. Navržen byl především pro Gnome, u kterého autoři slibují maximální začlenění do systému. 

launchpad.net/di­odon, 0.3, GPLv2 

Puddletag

Puddletag je editor popisků (tagů) hudebních formátů vyvíjený jako alternativa k editoru známého z prostředí Microsoft Windows Mp3tag. Podpora formátů je poměrně široká:  ID3v1, ID3v2 (mp3), MP4 (mp4, m4a, etc.), VorbisComments (ogg, flac), Musepack (mpc), Monkey's Audio (.ape) a WavPack (wv). Je mnoho způsobů, jak popisky upravovat, využít lze jak manuálního, tak automatického vyplňování ať už z názvu souboru, nebo za pomoci některé z podporovaných služeb (MusicBrainz, FreeDB, Amazon a další). Nejspíš nebude překvapením, že možnosti editování jsou široké, vkládat lze nejen názvy alb a interpretů, ale také texty písní nebo obaly alb (cover). Další z výhod tohoto programu je přizpůsobivost jeho ovládacího rozhraní, pokud pracujete s hudebními soubory častěji, můžete si rozhraní Puddletag nastavit k nejvyšší spokojenosti používání.

puddletag.sou­rceforge.net/ , 0.9.11, GPLv2

Radio Tray

Další z programů pro práci s multimédii je Radio Tray, leccos o tomto programu napoví už jeho název, jedná se totiž o streamovadlo rádií schované v oznamovací oblasti. Podpora ze strany Radio Tray je vynikající, proto nebude o rádia nouze (PLS- Shoutcast/Icecast , M3U, ASX, WAX a WVX). Rádia je možno ukládat a třídit, po spuštění obnovit poslední stanici nebo programu nastavit čas po kterém se vypne (v případě, že by se chtěl někdo rádiem uspávat). Uživatelské rozhraní tvoří v podstatě jen nabídka v oznamovací oblasti – jednoduchost nade vše.

radiotray.sou­rceforge.net/ , 0.6.3, GPL

Ardesia

Ardesia promění váš počítač v zápisník nebo prezentační nástroj. Přes několik nástrojů, kterými disponuje, můžete kreslit přímo do uživatelských rozhraní programů a popisovat tak jednotlivé prvky, kreslit schémata (umí rozpoznat kreslené geometrické tvary a vyrovná je) a mnoho dalšího. S Ardesiou tak máte v rukou pohodlný výukový/prezentační nástroj. Prezentaci je možno posílat na projektor nebo vysílat online díky populárnímu přehrávači VLC. Rady jak s Ardesiou začít najdete v poměrně podrobné Wiki sekci. Mimo linuxových systémů lze tento nástroj využívat také na operačních systémech z rodiny Windows.

CS24_early

code.google.com/p/ar­desia/, 0.6, GPLv3

Blbinka

Pravá linuxová příručka do kapsy…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.