Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 3. 2002)

27. 3. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme alternativní řešení pro vstup znaků na platformě PalmOS, jeden ERP/CRM systém, konzovolého ICQ klienta s podporou protokolu v7, wrapper pro přidání podpory TLS/SSL do libovolného FTP klienta a mnoho dalšího.

Pondělí 25. 3.
Operační systém NEXTstep přinesl řadu revolučních počinů a jedním z nich bylo i vývojové prostředí tvořené dvěma nástroji – Project Builderem a Interface Builderem. Přestože NEXTstep nedoznal nijak masového rozšíření, zanechal po sobě velmi dobře čitelné stopy, jak dokazuje například projekt GNUstep. A ten nabízí i aplikaci ProjectCenter, která je otevřeným protějškem zmíněného Project Builderu. Z již řečeného je jasné, že jde o nástroj pro správu programových projektů. Jeho vývoj netrvá dlouho, ale již nyní podporuje prototypy projektů (například aplikace, nástroj, knihovna) a automatické generování Makefile. V budoucnu by měla přibýt také podpora kompilování, ladění a CVS.
Velmi populární systém pro kontrolu emailových zpráv na přítomnost virů či jiných zákeřností AMaViS se dočkal přepracované verze nazvané příhodně AMaViS Next Generation. Funkčnost by měla být shodná, ale vnitřně došlo k mnoha změnám. Tou nejpodstatnější je, že odpadla nutnost nastavovat některé parametry již při kompilaci, a rovněž nová modulární architektura může lecos usnadnit. AMaViS Next Generation zatím může fungovat jako samostatná SMTP brána a nebo uvnitř Eximu s vestavěným interpretem Perlu.

Neděle 24. 3.
NVRAM WakeUp je malá utilitka, která dokáže číst a zapisovat takzvaný WakeUp time BIOSu počítače. Ten slouží pro automatické spuštění počítače ve zvolenou dobu. Program vyžaduje jádro 2.4, protože pracuje přímo se zařízením /dev/nvram.
Nedávno jsem tu psal o možnosti využívat vzdálený přístup k shellu pomocí protokolu ICMP a dnes tu máme opět podobnou kuriozitku. Jmenuje se ICMP-Chat a jak název napovídá, jde o komunikační program pro dva diskutující. Nosným protokolem je opět ICMP, který má tu výhodu, že je často povolen na firewallech. Jako třešnička na dortu je v ICMP-Chatu možnost šifrování komunikace.
Vyšla nová verze editoru Vim. Nese označení 6.1 a opravuje hlavně chyby a nedostatky předchozí verze 6.0.

Sobota 23. 3.
Uživatelů systému MacOS X v našich končinách asi ještě příliš mnoho nebude, ale přesto věřím, že se najde alespoň několik těch, které potěší Jabber klient JabberFoX. Program je napsaný kompletně v Objective-C s využitím objektového modelu Cocoa a samozřejmě disponuje rozhraním typickým pro MacOS X. Momentálně zvládá posílání zpráv, obyčejný i skupinový chat a samozřejmě nechybí správa kontaktů. Pro větší pohodlí uživatele nabízí také drobné, ale příjemné funkce, jako například aktivní URL ve zprávách nebo doplňování přezdívek tabulátorem.
Projekt PyQt není asi třeba většině lidí nijak představovat, protože jej leckdy najdou už ve svých distribucích, ale pro jistotu připomenu, že jde o propojení programovacího jazyku Python a GUI toolkitu Qt. Důvod, proč jej zmiňuji ve Sklizni je ten, že nová verze podporuje Qt/Embedded, tedy variantu Qt pro malá zařízení, jakou jsou například PDA. Díky tomu lze v Pythonu vyvíjet aplikace pro Compaq iPaq nebo Sharp Zaurus.
Šeptanda, že Red Hat Linux bude tentokrát mít verzi 7.3 namísto předpokládané 8.0, se zřejmě potvrzuje – alespoň soudě podle toho, že čerstvá betaverze s kódovým označením SkipJack nese číslo verze 7.2.92.
Pokud už se nemůžete s tlačítky na spouštění aplikací vejít do prostoru vyhrazeném pro tyto účely ve Window Makeru, potřebujete applet wmmenu. Ten totiž realizuje pěkně vypadající vysouvací menu, která do prostředí dobře zapadnou. Výhodou je možnost spustit applet víckrát s různými definicemi menu, takže opravdu nehrozí, že by s tímto řešením už nebylo další tlačítka kam přidat.

Pátek 22. 3.
Txt2tags je jednoduchý, ale pěkný skript napsaný v Pythonu, který slouží ke konverzi obyčejných textových souborů do formátů HTML, SGML, man, MoinMoin, Magic Point a PageMaker. Vlastně mám-li být přesný, zdrojové textové soubory mohou být i trošku neobyčejné – mohou obsahovat velmi jednoduché a snadno použitelné formátovací znaky, díky nimž lze ve výsledném dokumentu mít základní formátování písma, odstavce, seznamy, tabulky, obrázky a podobně. Vše je velmi jednoduché a intuitivní.
Nejsem si zcela jist, jestli se v tuzemsku najdou uživatelé otevřeného CRM systému Relata a navíc ještě PDA s PalmOSem, ale kdyby náhodou ano, jistě jim udělá radost program RelataSync for Palm, díky němuž lze synchronizovat mezi těmito dvěma systémy adresář, plánovač a ToDo seznam.
Chcete-li se zbavit všech HTML příloh ve svém mailboxu najednou, pak vám dobře poslouží perlový skript strip_html. Ten všechny HTML části zpráv v celém mailboxu zamění za textové verze, které získává pomocí prohlížeče w3m, a samozřejmě také patřičně upraví hlavičky zpráv. Pokud zpráva již obsahuje alternativní textovou verzi, může ji skript volitelně ignorovat.

Čtvrtek 21. 3.
Compiere je otevřený projekt z oblasti, do které, přiznám se, příliš nevidím – jde o ERP (Enterprise Resource Planning) a CRM (Customer Relations Management) systém určený pro menší a střední podniky se zvláštním důrazem na snadnost instalace i použití. Compiere zvládá přijímání objednávek (i z webu), fakturaci, generování objednávky pro nákupy, správu skladu, zpracování a tisk reportů atd. Jestli je to ale to pravé řešení právě pro vaší firmu, to budete muset posoudit sami.
Některé FTP servery podporují šifrování komunikace pomocí TLS/SSL, což je oproti běžné, nijak nechráněné autorizaci docela pokrok. Potíž je ale v tom, jestli najdete vhodného FTP klienta, který to zvládne také. Nenajdete-li, není ještě nic ztraceno – můžete totiž použít wrapper nazvaný prostě TLSWrap. Díky němu lze použít zcela libovolného FTP klienta v un*xech i Windows. TLSWrap umí šifrovat jak řídící, tak datové spojení (to druhé volitelně). Daní, kterou za to pak platíte, je nutnost používat pasivní režim, nicméně podpora aktivního režimu není v dalších verzích vyloučena.
G3DViewer je sympaticky vyhlížející prohlížeč 3D modelů s GTK+ rozhraním. Podporuje poměrně širokou škálu formátů od 3D Studia, přes Lightwave, Wavefront Maya, TurboSilver/I­magine, DXF a Quake II modelů až po Neutral File Format. Zatím je podporován režim drátového zobrazení a jednoduchého stínování.

CS24_early

Středa 20. 3.
Jedním z GUI toolkitů, které si vedle GTK+ a Qt udržují stálý okruh příznivců, je FOX GUI Toolkit. O jeho možnostech svědčí také port známé komponenty pro editaci textu Scintilla nazvaný FXScintilla. Připomínám, že Scintilla podporuje mnoho pokročilých funkcí moderních editorů, jako je například zvýrazňování syntaxe, odsazování, doplňování slov, záložky a podobně.
You Sick Me v7 je konzolový ICQ klient podporující protokol verze 7. Snaží se být pokud možno jednoduchý, přenositelný a nezávislý na externích knihovnách. Není bez zajímavosti, že existuje i verze pro Windows.
Nevyhovuje-li vám zadávání znaků na vašem Palmu pomocí Graffiti, můžete jej zkusit nahradit (nebo spíše doplnit) pomocí GPL programu QuickType. Ten vychází ze známého, leč dále rozvinutého principu využití celé Graffiti plošky coby klávesnice. Kromě vložení vlastního znaku tapnutím na „klávesu“ nabízí i další funkce, jako je například vkládání předdefinovaných slov, automatické přidání mezery za znak nebo slovo, snadné psaní velkých písmen a podobně. Tyto funkce jsou určeny tahem z vybrané „klávesy“ (tah nahoru napíše velké písmeno, tah dolů předdefinované slovo a podobně). Mezi další přednosti QuickType patří samozřejmě i cena (konkurenční komerční produkty stojí řádově desítky dolarů a našinec musí navíc počítat s nemalým poštovným, protože samolepky pokud vím emailem ještě nikdo neposílá :), ale také možnost definovat vlastní rozložení klávesnice a bezproblémová koexistence s Graffiti.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku