Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 2. 2002)

13. 2. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme projekt, který si klade za cíl přiblížit PHP enterprise úrovni, billiard pro KDE, konfigurační utilitu pro zvukové karty na bázi čipu EMU10K1 a mnoho dalšího.

Pondělí 9. 2.
Člověk je tvor zapomnětlivý – velmi snadno se mu stane, že se do něčeho zabere a neví vůbec o světě. GKrellM-Reminder je plugin pro GKrellM, který vás z pracovního opojení spolehlivě vytrhne, jakmile je čas dělat zase něco jiného. Události si v něm můžete načasovat na určitý čas, dny v týdnu, lze je opakovat po uplynutí daného počtu dní a můžete se nechat varovat v předstihu (třeba abyste stihli uklidit byt, než se vrátí manželka :). Upozornění na událost je realizováno buď přímo v panelu GKrellMu a nebo vyskakovacím dialogem. V případě potřeby lze událost i odložit, ale jistě víte, jak to pak dopadá – člověk odkládá, odkládá a nakonec stejně přijde pozdě :) Zbývá už jenom podotknout, že události se spravují v sympatickém konfiguračním rozhraní.
I přes obrovský boom různých webových skriptovacích jazyků, jako je PHP, se pořád najde dost těch, kdo preferují klasické CGI skripty a staré dobré „céčko“. Patříte-li k nim, mohl by vás zaujmout webový POP3 klient cgiPop napsaný právě těmito prostředky. Poradí si s přílohami, zvýrazňuje barevně syntaxi zpráv, vyrábí odkazy z URL a v neposlední řadě dodržuje standardy definované v RFC dokumentech. No a pokud emailového klienta nepotřebujete, možná vás alespoň potěší knihovna GCGI, na níž je cgiPop postaven. Usnadní vám práci se vstupními daty, různými způsoby jejich kódování nebo třeba s uploadem souborů pomocí metody POST.
Mailto.php je PHP skript, který se snaží ochránit emailové adresy uvedené ve webových stránkách před různými automatickými shromažďovači, které nejčastěji používají spammeři. Princip je založen na tom, že odkazy jsou vkládány JavaScriptem, který adresu sestavuje z její „zdeformované podoby“. Účinnost bude nejspíš dobrá, ale na druhou stranu tím zamezujete přístup k adresám z prohlížečů, které JavaScript nepodporují a nebo jej mají vypnutý.
Vyšla nová verze AIDE, Intrusion Detection Systemu (IDS) podobnému například Tripwire. Kromě oprav chyb obsahuje také backend pro syslog, změnil se formát reportů a přibyla podpora ACL na SunOS 5.x a kompatibilní systémy.

Neděle 10. 2.
CBQ je mocný nástroj, který dokáže dělat doslova kouzla s přidělováním přenosové kapacity různým službám, adresám a podobně. Jeho konfigurace není nicméně zrovna triviálním úkolem a proto jistě nejeden administrátor uvítá existenci skriptu CBQ.init, který pracuje s dobře srozumitelným konfiguračním souborem a zcela zastřešuje práci s programem tc od A. Kuzněcova.
Sinek je další video přehrávač, který si poradí mimo jiné i s formátem DivX (ale také třeba s MPEG 1/2, VideoCD nebo DVD). O přehrávání se tentokrát stará knihovna libxine, rozhraní je napsané v GTK a narozdíl od konkurenčních produktů je cílem spíše jednoduchost, než podpora skinů a podobné výstřelky.
Se sloganem „PHP goes to the enterprise level“ vyráží do boje projekt Script Running Machine – perzistentní úložiště objektů, proměnných či funkcí. Tímto mechanismem lze do jisté míry obejít nestavovost HTTP protokolu, kterážto vlastnost jistě nejednomu programátorovi notně komplikuje život – stačí prostě potřebné proměnné uložit do SRM a příště si je zase vyzvednout, což lze realizovat i standardním mechanismem PHP4 sessions. SRM toho ale umí více, namátkou třeba vzdálené volání funkcí, vzdálené objekty či Java Beans podobný mechanismus komponent nazvaný Bananas. Do budoucna se chystají také perzistentní konexe k databázím s možností sdílení.
Patříte-li k milovníkům billiardu, ovšem prostředí heren tonoucích v oblacích cigaretového dýmu vám příliš nevyhovuje, můžete si buď pořídit stůl domů do obýváku a nebo si třeba zahrát Kbilliards. Pravda, prožitek z počítačové hry asi nebude úplně srovnatelný s dobře vydařeným šťouchem, ale zase nehrozí, že byste zlomili tágo nebo protrhli plátno :)

Sobota 9. 2.
Pro KDE existuje podpora spouštění programů pomocí gest nebo, chcete-li, posunků či tahů díky programu KGesture. Galeon lze posunky ovládat od vývojové verze 1.1.2 a do Mozilly lze tuto funkci doinstalovat. Zdá se, že se tento způsob práce s počítačem začíná rozmáhat, což dokladuje i další program nazvaný xstroke. Ten je funkčně srovnatelný s již zmíněným KGesture, ovšem není vázán na žádný toolkit nebo window manager. Za zmínku snad stojí schopnost vykreslovat stopu tahu na obrazovku, což může usnadnit odhalování chyb, když se rozpoznávání nedaří.
Pod názvem packware se ukrývá nástroj pro Slackware řešící závislosti při instalaci balíčků. Je založen na detekci chybějících dynamických knihoven (což je zřejmě nejtypičtější druh závislosti) a umí rovněž instalovat potřebné balíčky z FTP serverů.
KMyMoney2 je sympaticky vyhlížející program pro správu domácích financí. Momentálně podporuje základní správu účtů, prohlížení transakcí s vyhledáváním či kategoriemi a také export i import dat ve formátu QIF, což je de facto standard pro výměnu dat mezi programy tohoto typu.

Pátek 8. 2.
Drawboard je Java applet s funkcí podobnou tzv. whiteboard v Netmeetingu. Jednoduše a prostě, jde o kreslící plochu, jejíž změny se promítají u všech účastníků konference, což je praktické zejména tam, kde psané slovo nepostačuje a je třeba v reálném čase na dálku konzultovat i různá schémata. Program pracuje na principu klient/server. Drawboard si asi neklade cíle proniknout někam do profesionální sféry, ale přesto je to zajímavý program s poměrně širokou paletou funkcí.
Netuším, jestli se v našich krajích běžně vyskytují tablety značky Acecad, ale pokud ano, jistě se najde i někdo, koho potěší linuxový ovladač pro XFree86 4.x, který podporuje modely Flair serial a USB a a-series. Jistou komplikací může pro někoho ale být nutnost rekompilace XFree86 (alespoň dle dokumentace ovladače, samozřejmě jsem to nezkoušel).
Pokud jste šťastnými majiteli digitálního fotoaparátu Minolta Dimage 5 nebo 7, je právě pro vás určen modul GIMP Dimage Color Plugin, který umožňuje provést převod obrázků z tohoto přístroje do barevného prostoru sRGB. Dimage totiž údajně používá jiný gamut, díky němuž se fotografie zdají být bez úprav poněkud vybledlé (samozřejmě míněno například v Linuxu, originální software od Minolty pochopitelně stejnou konverzi provádí automaticky).

root_podpora

Čtvrtek 7. 2.
Programujete-li v Pythonu aplikace pracující s PostgreSQL, neměl by vám uniknout projekt psycopg. Je to rozhraní k PostgreSQL pro Python, které se od ostatních liší zejména podporou specifikace DBAPI 2.0 a také tím, že jej lze bezpečně používat v multithreadových aplikacích. Psycopg byl ostatně vyvíjen právě s přihlédnutím na velmi vytížené MT aplikace, které realizují velké množství konkurenčních INSERT a UPDATE dotazů. Součástí distribuce je i adaptér pro Zope.
Gujin je boot loader, který „rozumí“ souborovému systému ext2, takže nepotřebuje žádnou informaci o tom, kde je umístěn obraz jádra, jako je tomu například u Lila, stačí prostě jenom jádro nakopírovat do adresáře /boot. Podobně pozná i některé další oddíly (FAT, *BSD) a umožní z nich zavést odpovídající systémy.
Pro vlastníky zvukových karet na bázi čipu EMU10K1 od Creative Labs je určen program Gemu. Jde o konfigurační utilitu, která umožňuje nastavovat různé parametry, jako je například volba zdroje pro nahrávání, přepínání analogového a digitálního režimu, zapínání režimu 12db Boost (to nevím, co je :) a další.
Vyšel PostgreSQL 7.2.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku